Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Intohimoinen neuloja Maria Laiho teki kirjan, jota moni vasenkätinen olisi tarvinnut jo lapsuudessa – "Monella koko harrastus on torpannut"

Käsityöt: Neuloja ja muusikko Maria Laiho päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja koota isoäitinsä opit ja omia neulontaohjeitaan kirjaksi.

Maria Laiho, 48, on vasenkätinen. Vahvemmasta vasuristaan huolimatta hän on opetellut tietyt arkiset asiat kuten saksilla leikkaamisen oikealla kädellä.

– Varmaan siitä syystä, että vasemman käden saksia ei aina ole ollut saatavilla, Laiho pohtii.

Perunan kuoriminen sujuu nykyisin kummallakin kädellä, samoin sulkapallon pelaaminen.

Kitaransoiton hän opetteli parikymmentä vuotta sitten oikeakätisesti.

– Ei vain ollut aikaa opetella vasenkätisesti, Laiho naurahtaa.

Hän soitti kitaraa yhdentoista vuoden ajan Thee Ultra Bimboos -yhtyeessä.

Neulomisen ja virkkaamisen Laiho oppi jo lapsena vasenkätisenä – kiitos vasenkätisen isoäidin, joka opetti, miten oikea ja nurja silmukka neulotaan vasemmalle puikolle.

– Moni muu vasenkätinen on joutunut opettelemaan neulomisen oikeakätisenä, kun kouluissa ei ole osattu opettaa vasenkätistä neulomista, Laiho kertoo.

– Monelle se on ollut liian vaivalloista ja koko harrastus on torpannut siihen.

Laihon mielestä se on sääli.

– Harmittaa, kun tiedän, miten valtavasti iloa neulomisesta voi saada.

Laihon puikot kilkattavat aina kun käsillä on vapaata aikaa. Hänelle neulominen on suuri ihtohimo, luovuuden kohde ja ilon aihe.

– Olen täysin hurahtanut ja neuloosin vallassa.

Neulontaohjeiden lukeminen on kokeneellekin vasurineulojalle aikamoista aivojumppaa, ohjeet kun ovat lähes aina oikeakätisille neulojille.

Vasenkätinen neuloo vasemmalta oikealle oikeakätisen neuloessa oikealta vasemmalle.

– Luen ohjetta kuin peilikuvaa. Etenkin kirjo- ja pitsineulontaohjeiden kanssa aivot menee helposti solmuun.

Laiho onkin tottunut pienestä pitäen ”säveltämään” neulontamalleja omasta päästään , jolloin ohjeita ei tarvitse koodata vasurineulontaan.

Viime vuonna Laiho päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa koota isoäitinsä opit ja omia neulontaohjeitaan kirjaksi. Neulekirja vasenkätisille (Nemo) julkaistiin perjantaina.

Kirja sisältää paitsi vasenkätisille vasta-alkajille tarkoitettuja kirjallisia ja kuvallisia ohjeita silmukoiden luomiseen, eri neuletekniikoihin, lisäyksiin ja kavennuksiinniin kuin myös ohjeita värikkäiden neuleiden ja asusteiden neulomiseen.

– Kirjaa voi käyttää kouluissa tai oppilaitoksissa vasenkätisten opetuksen tukena tai opetella itsenäisesti, Laiho vinkkaa.

Vasenkätisiä on noin kymmenen prosenttia väestöstä.