Perheenjäsenen korona ei enää estä Espoossa kouluunmenoa – "Tilanne on hiljalleen vakiintumassa"

Koulut: Jos lapsi tai nuori on sairas, hänellä on oikeus sairastamiseen, muistuttaa Espoon kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho.

Oireeton oppilas voi tällä hetkellä mennä kouluun, vaikka perheenjäsenellä olisi todettu korona. Tällainen ohje jaettiin espoolaiskoululaisten vanhemmille Wilman kautta 20. tammikuuta.

Ohjeen kiristämisestä on keskusteltu, mutta toistaiseksi ohjetta ei ole päätetty muuttaa, kertoo Espoon kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho.

Omikronin on todettu aiheuttavan lapsille ja nuorille lievän tai jopa oireettoman tartunnan.

– Näyttää siltä, että tilanne on hiljalleen vakiintumassa kouluissa ja olemme välttymässä joukkomittaisilta poissaoloilta. Toki tilanne on edelleen vakava ja kaikkia käytössä olevia varotoimia tulee jatkaa ja edistää rokotuskattavuutta niin oppilaiden kuin henkilökunnankin osalta, Rinta-aho sanoo.

– Pyrimme pitämään lähiopetuksen käynnissä.

Sairaan tai oireisen oppilaan tulee ohjeistuksen mukaan jäädä pois lähiopetuksesta vähintään viiden vuorokauden ajaksi.

Pääkaupunkiseudulla on linjattu, että etäopetuksesta luovutaan, koska etäopetuspäätösten taustalla olevista eristyspäätöksistä on pääosin luovuttu.

– Jos lapsi tai nuori on sairas, hänellä on oikeus sairastamiseen, Rinta-aho sanoo.

Rinta-ahon mukaan Espoo on palvellut poissaolevia koululaisia tavanomaista paremmin. Iso osa opettajista on esimerkiksi striimannut oppitunteja, jotta poissaolevat voivat osallistua. Poissaoleville oppilaille voidaan antaa myös tehtäviä kotiin.

– Oppituntien striimaaminen poissaolijoille voi jatkua koulun omalla harkinnalla ottaen huomioon sairaan lapsen jaksamisen.

Rinta-aho pitää päätöstä lähiopetukseen paluusta oikeana. Sosiaali- ja terveysministeriö ja ministeri Krista Kiuru olisivat halunneet aloittaa koulujen kevätlukukauden etäopetuksessa.

– Toki lasten ja nuorten sairastumisia on, mutta onneksi omikron aiheuttaa heille niin lievän taudin, etteivät he aina itsekään huomaa sairastuneensa.

Tartuntoja on myös opettajilla. Espoo on jakanut opettajille FFP2-maskeja, ja Rinta-ahon mukaan ne näyttävät hillitsevän opettajien tartuntoja.

Espoo etsii parhaillaan sijaisia opettajien sairastumisia paikkaamaan. Sijaisia pyritään löytämään muun muassa opettajaopiskelijoista ja muiden alojen opiskelijoista.

– Mistään koulusta ei ole tullut sellaista viestiä, että tilanne olisi hälyttävä.

Sairastuneen oppilaita opettavat omien oppilaidensa ohella myös muut koulun opettajat.

– Yritämme luoda opettajille sellaiset olosuhteet, että he jaksaisivat eikä lapsille tulisi putoamisia.

Kaupungin saamia koronatukia käytetään muun muassa tukiopetuksen antamiseen.

Tekeillä ohjevideo

Kotitestejä talviloma-tartuntojen seulontaan

Huoltovarmuuskeskus on parhaillaan hankkimassa miljoonia koronakotitestejä koululaisille jaettavaksi. Espoon kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-ahon mukaan on vaarana, ettei kotitesteistä ole taudinhillinnässä enää merkittävää apua siinä vaiheessa, kun testit saadaan käyttöön.

Vaarana on myös se, ettei testejä osata tehdä asianmukaisesti. Kaupunki aikoo tehdä kotitestauksesta ohjevideon usealla eri kielellä.

Testit saadaan jakoon kahden kolmen viikon päästä eli vähän ennen koululaisten talvilomaviikkoa 8, Rinta-aho arvioi.

– Monet lähtevät talvilomalla Lapin hiihtokeskuksiin ja jotkut ulkomaillekin. Ehkä viisain tapa käyttää näitä testejä olisi hiihtoloman jälkeen ennen kuin koulut alkavat. Siinä voisi tulla verorahoilla hankituille kotitesteille vastinetta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut