Eläimet: Vetcare kehitti koirille rauhoitteen, jolle on kysyntää maailmalla. Seuraava tieteellinen läpimurto voi olla koiran ehkäisyvalmiste.
Nukutetun koiran päivä menee yleensä toipuessa.
Eläinlääkäri nukuttaa koiran esimerkiksi röntgeniä tai korvien puhdistamista varten.
Toimenpiteeseen liittyy riskejä vanhalle tai sydänvikaa potevalle koiralle.
Mäntsälässä toimiva eläinlääkeyritys Vetcare kehitti yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa turvallisemman rauhoitteen, joka sai äskettäin myyntiluvan Euroopan lääkevirastolta. Sen jälkeen vuorossa ovat Yhdysvaltojen ja Japanin markkinat.
Merkittävä eläinlääkekeksintö on pitkäjänteisen yhteistyön tulos.
– Vuosittain vain muutamia uusia lääkeaineita hyväksytään eläinlääkkeeksi EU:ssa ja USA:ssa. Tuote on hyvä esimerkki siitä, mitä yliopiston ja lääkeyrityksen pitkäaikainen yhteistyö voi olla, kertoo Kalevi Heinonen, yksi Vetcaren omistajista.
Kehitystyötä tehdään yleensä isoissa lääkeyrityksissä tutkimustyön kalleuden vuoksi. Nyt asialla on ollut pieni perheyritys.
– Olemme investoineet työhön vuosittain merkittävän osuuden liiketuloksestamme. Tutkimustyö maksaa karkeasti miljoona euroa vuodessa, Heinonen sanoo.
Rauhoite on kehitetty yhdistämällä uusi lääkeaine, vatinoksaani, toiseen jo käytössä olevaan eläinten rauhoitusaineeseen. Vatinoksaani-lääkeainetta ei ole ollut aiemmin markkinoilla ihmis- tai eläinlääkkeenä.
Eläinlääketieteellisen tiedekunnan dekaani Olli Peltoniemen mukaan lääkkeeseen liittyvässä tutkimuksessa on valmistunut yli 10 väitöskirjaa ja yli sata tieteellistä artikkelia.
– Tutkimustyö jatkuu tuotteen elinkaaren ajan. Lisää väitöskirjoja ja muita tieteellisiä julkaisuja on luvassa tulevien vuosien aikana.
Seuraavaksi rauhoitteen käyttöä tutkitaan kissoilla.
– Kissojen määrä lisääntyy kaupunkioloissa. Koirien määrä lemmikkeinä on pian huipussaan maailmanlaajuisesti.
– Kehitämme myös koirien ehkäisyvalmistetta, jolla estetään ei-toivotut pennut ja voidaan ajoittaa juoksut koiranäyttelyn tai lomamatkan ulkopuolelle, Heinonen kertoo.
Yritys on kehittänyt aiemmin lääkkeen lehmän utaretulehdukseen ja maitohappobakteerituotteen koirille.

15 vuotta kestäneen tutkimustyön jälkeen tutkijajoukolla on käsissään valmis tuote, joka on lähdössä eläinlääkäreiden käyttöön.
Pistoksena annettavan Zenalpha-rauhoitteen etuna on sen vähäisemmät haitalliset vaikutukset koiran sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan.
Myös työturvallisuus paranee, kun koiraa ei tarvitse pidellä paikoillaan toimenpiteen aikana. Esimerkiksi röntgentutkimuksissa omistajaa tai avustajaa ei tarvitse altistaa röntgensäteilylle, kun koira on rauhoitettuna.
– Koira herää operaation jälkeen ilman herätettä, eikä ole illalla väsynyt, tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Vesa Myllys vertaa nykykäytäntöön.
Suomessa eläinlääkäreiden vastaanotoilla rauhoitetaan noin 2 500 koiraa päivittäin. Euroopassa vastaava luku voi olla jopa 200 000 koiraa päivässä.
Tutkijat ovat seuranneet mielenkiinnolla koronarokotteiden kehitystyötä.
Maallikot saattavat ajatella, että rokotteet on kehitetty kiireellä ja testaukset ovat puutteellisia.
– Rokotteiden aihioita on kehitetty vuosikymmeniä. Pandemian aikana on nopeutettu viranomaisten lupakäsittelyä, jotta rokotteet on saatu pikaisesti käyttöön. Rokotteita voi pitää turvallisina, farmaseuttinen tuotekehityspäällikkö Kirsi Taipale sanoo.
Eläimille tarkoitettujen lääkkeiden tutkimuksissa merkittävin ero liittyy testauksien laajuuteen.
Jos eläimelle tarkoitettua lääkettä testataan sadalle koiralle, ihmiselle tarkoitettua lääkettä testataan 20 000 ihmiselle.
Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.