Harrastus: Jo teini-iässä pelaamisen aloittanut Katja Lappalainen joutui rankan kiusaamisen kohteeksi harrastuksensa vuoksi.
Espoolainen Katja Lappalainen on harrastanut konsoli- ja pc-pelaamista liki 40 vuotta. Kipinä syttyi Mikrobitti-lehden kautta, jonka innokas lukija Lappalainen oli jo 13-vuotiaana. Hän kärtti vanhemmiltaan kotitietokonetta, mutta nämä eivät muitta mutkitta suostuneet hinnakasta laitetta ostamaan.
Niinpä Lappalainen alkoi tienata omaa rahaa hankintaan.
– Muistan vieläkin elävästi, miten jaoin Siilinjärvellä mainoksia yli 20 asteen pakkasessa. Siellä oli yksi vihreä, rautainen postilaatikko, jonka kansi jäätyi aina kiinni, hän muistelee.
Lopulta vanhemmat auttoivat, ja Lappalainen sai himoitsemansa VIC20-kotitietokoneen.
Siitä asti pelaaminen on ollut olennainen osa Lappalaisen elämää. Tällä hetkellä hänellä on useita pelikonsoleita sekä pc, ja myös molemmat hänen lapsensa harrastavat pelaamista.
– Olen pelannut kaikkia legendaarisia pelejä. Mutta kun muutama vuosi sitten törmäsin Tom Clancy’s Rainbow Six: Siegeen, muut pelit jäivät täysin taustalle. Minulla on nyt lukemattomia avaamattomia konsoli- ja pc-pelejä.
Peliseuranani on ollut myös samassa työpaikassa ollut kirurgi.
Lappalainen ei ole laskenut, paljonko hän on käyttänyt rahaa harrastukseensa. Luultavasti tuhansia euroja, koska pc:t ja konsolit ja pelit maksavat aika paljon.
– Kun aloitin Siegen, olin siitä niin innoissani, että olisin voinut pelata viikon putkeen.
Lappalaisella pelaaminen on kausittaista. Hän voi olla pelaamatta monta viikkoa. Siegessäkin hän piti juuri parin viikon tauon.
Muutama vuosi sitten Lappalainen aloitti peliensä striimauksen eli suoratoiston toisille pelaajille.
– Ensin sitä totesi, että 'jee, 10 seuraajaa' ja 'no nyt on yli 1 000 seuraajaa'. Nyt en ole yli puoleen vuoteen katsonut, paljonko seuraajia on.
Hän tietää, että striimatessa pelaajan pitää koko ajan tehdä melkoista showta, että lähetys saisi katsojia.
– Joskus osallistun haasteeseen. Silloin pelataan ja striimataan 20 tuntia yhteen menoon. Se on aika rankkaa.
Pelaamisessa kiehtoo Lappalaisen mukaan se, että pelikaverit voivat olla eri puolilla maailmaa, vaikka Skotlannissa, Italiassa tai Los Angelesissa.
– Osa oman pelitiimini pelaajista on ollut lähipiiriäni. Peliseuranani on ollut myös samassa työpaikassa ollut kirurgi.

Pelaaminen ei ole ollut pelkästään kivaa, sillä Lappalainen on joutunut rankan kiusaamisen kohteeksi somessa. Asialla on ollut lähinnä muutama suomalainen Siege-pelaaja.
Hän ei osaa sanoa yhtään syytä sille, miksi häntä alettiin kiusata.
– Ilmeisesti siksi, että Siegeä pelaa tosi harva nainen. Kun olen pelannut jonkun maailmalla olevan random-kaverin kanssa, he eivät ole meinanneet uskoa, että olen nainen.
Rainbow Six Siege on kilpapeli – taktinen ammuntapeli – ja siinä liikkuvat isot rahapalkinnot. Vastakkain pelaa kaksi viiden hengen joukkuetta.
– Pelissä on ranking-lista, jossa on copper-, bronze-, silver-, gold-, diamond- ja champion-tasot. Jokainen tietysti haluaa päästä champion-tasolle.
Lappalainen perusti oman pelitiimin ja rekisteröityi kilpasarjaan.
– Sen jälkeen tietyt suomalaiset aloittivat vainoamisen ja koko homma vesittyi. Sponsorikin oli jo löytynyt. Vainoaminen vaikutti motivaatioon ja jaksamiseen.
Eräs kokenut miespuolinen pelikaveri on Lappalaisen mukaan sanonut hänelle, että iso osa Siegen pelaajista on "hirviöitä, joilta on käytöstavat täysin hukassa".
Netissä Lappalaista on huoriteltu ja nimitelty muun muassa autistiksi, kulahtaneeksi rusinaksi ja vanhaksi paskaksi. Lappalainen on 51-vuotias. Myös Lappalaisen pelikaverit joutuivat haukkumisen kohteeksi.
– Nämä äijät olivat minulle tuntemattomia, mutta he tunkeutuivat lähetyksiini solvaamaan tyyliin 'tapa ittes'. Lisäksi he solvasivat vuosia minua ja lähipiiriäni omissa twitch-lähetyksissään.
Lappalainen ei lannistunut, vaan vei somekiusaamisen oikeuteen.
– Todistusaineiston kerääminen oli stressaavaa, mutta sain henkistä tukea saman kokeneilta. Tein rikosilmoituksen kymmenestä kiusaajasta.
Oikeudessa keskityttiin pahimpiin tapauksiin, ja kaksi tekijää tuomittiin maksamaan Lappalaiselle korvauksia. Hän arvelee, ettei näe ainakaan kaikkia rahoja koskaan.
– Neljä vuotta siinä meni ja se oli raskas mylly. Muisti on jo alkanut pyyhkiä pois asioita.
Lappalainen kokee, että häntä ei heti otettu tosissaan käräjäoikeudessakaan. Hänelle tokaistiin, että eikö tämä pelaaminen ole nuorten miesten laji.
Tympeistä kokemuksista huolimatta Lappalainen on jatkanut pelaamista eikä hän ole luopunut ajatuksesta pelata kilpaa. Viime aikoina hänellä on ollut aika paljon muuta tekemistä.
– Aion pelata hautaan asti. Siege on minun juttuni ja minulla on aina ollut tarve päästä käväisemään kilpasarjassa.