Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikävä ilmiö rassaa isojen koirien omistajia koirapuistossa – espoolainen koiranomistaja Elli, 18, sai kuulla karuja huomautteluja painostaan

Espoolainen koiranomistaja Elli, 18, on harmissaan koirapuistoissa kohtaamistaan konflikteista.

Hän kertoo törmäävänsä yhä useammin tapauksiin, joissa ison koiran omistaja joutuu lemmikkinsä kanssa väistämään pieniä koiria, joiden omistajat haluavat syystä tai toisesta tuoda lemmikkinsä juoksemaan isojen puolelle.

Näin kävi viimeksi Ymmerstan koirapuistossa 12. tammikuuta.

– Olimme koirapuistossa puoliltapäivin kahden ison koiran kanssa. Aitaukseen oli saapumassa pieni koira omistajiensa kanssa ilman kummempia kyselyitä, Elli kertoo.

Hän kertoo menneensä tiedustemaan tulijoilta, miksi omistaja tulee koirineen isojen puolelle, vaikka pienten puoli olisi tyhjänä.

Tilanne eteni pian alatyyliseen sananvaihtoon.

Pienen koiran omistaja vetosi Ellin mukaan siihen, että hänen lemmikkinsä on tottunut olemaan isojen koirien seurassa.

Elli taas epäili, että oma 25-kiloinen koira voisi olla vaaraksi pienemmälleen.

– Poistuessani aitauksesta halusin vielä muistuttaa, että puistossa on kaksi erillistä aitausta eri kokoisille koirille turvallisuussyistä. Pienen koiran omistaja suivaantui tästä, Elli kertoo ja lisää saaneensa kuulla huomauttelua muun muassa koiranomistajien painosta.

Elli kertoo törmänneensä myös muihin vastaaviin tilanteisiin tai kuulleensa niistä tuttaviltaan. Näin ei Ellin mukaan ollut aiemmin.

– Useiden koirapuistovuosien jälkeen luulimme, että nämä ovat yksittäisiä tapauksia, mutta nyt tuntuu, että näihin törmää liian usein.

– Olemme kuulleet useilta tutuilta, että koirapuistoissa esiintyy myös tiukka ydinporukka, joka ei säännöistä välitä. Esimerkiksi iso greyhoundi joutui poistumaan isojen aitauksesta pienten koirien saapuessa. Pienen koiran omistajaa ei kiinnostanut, vaan hän päästi suoraan pienet koiransa isojen puolelle.

Länsiväylä pyysi espoolaiselta eläinterapeutti ja eläinkouluttaja Ritva Oljakalta näkemystä tapauksesta.

Tapausta on osin vaikea kommentoida, koska toisen osapuolen kertomusta ei ole. Oljakan mukaan pienen koiran omistajan toiminta vaikuttaa silti kyseenalaiselta.

– Itse en laittaisi tällaisessa tapauksessa pientä koiraa isojen puolelle.

Samalla Oljakka muistuttaa, että jokainen omistaja on viime kädessä vastuussa omasta koirastaan.

Koirapuisto ei ole ylipäätään oikea paikka totuttaa koiraa lajitovereihin, vaan totuttelu olisi viisasta tehdä alan ammattilaisen neuvoilla.

Espoolla kuten muillakin kaupungeilla on koirapuistoja koskevat ohjeet. Niissä todetaan muun muassa, että Espoon puistoissa isoja koiria ei saa päästää pienten puolelle. Ison koiran raja on 15 kilon paino ja 40 sentin korkeus.

Ohjeet eivät silti suoranaisesti vastaa ongelmaan, johon Elli on törmännyt.

Ohjeissa nimittäin todetaan, että omistajan pitää poistua aitauksesta muiden koirien saapuessa, mikäli ei ole varmuutta oman koiran käyttäytymisestä.

Toisaalta todetaan, että pieni koira voi ulkoilla suurten kanssa, mutta se tapahtuu tällöin pienen koiran omistajan vastuulla.

Elli toivoo, että koirapuistojen porteille kiinnitettäisiin selkeä tiedot koirien painorajoista.

– Olisi myös tärkeää, että kaupungin tarjoamissa puistoissa olisi jokin yhteishenkilö. Nyt ainoa vaihtoehto on olla yhteydessä puiston huoltoon. Heidän ohjeistus on ottaa yhteyttä poliisiin.

Ellin mukaan poliisi on suositellut tilanteissa rikosilmoituksen tekoa.

– Mutta tässä tilanteessa se oli mahdotonta. Lisäksi tuntuu väärältä kuormittaa näissä asioissa hätäkeskusta.