Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

1 000 litraa vettä, 500 kiloa suolaa ja valot pois – avaruusajan rentoutusmenetelmä hullaannutti huippu-urheilijat, ja nyt sitä tarjotaan taviksille Espoossa

Terveys: Kellunta suolaisessa vedessä pimeässä tilassa hellii ylikuormittunutta kehoa ja mieltä.

Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa melkein joka viides työntekijä kokee melko paljon tai paljon stressioireita. Pandemia-aika on lisännyt monen muunkin kokemaa kuormitusta tavalla tai toisella.

Stressin poistoon on paljon keinoja. Yksi arkisimmista ja hyväksi koetuista on perinteinen sauna, jossa löylyt ovat tuottaneet läpi historian suomalaisille hyvinvointia ja hyvää oloa.

Nyt stressin lievittämisessä Suomeen ja Espooseen on laskeutunut uusi avaruusaika. Matinkylän Kellumossa on mahdollisuus kokeilla uutta rentoutumismuotoa.

Yrittäjä Teppo Räisänen aloitti viime syksynä palvelun, jossa rentoutuskellunnan avulla voidaan laskea stressitasoa ja rentouttaa koko keho kertaheitolla.

– Pimeässä tiivistetyssä tilassa suljetaan kaikki ärsykkeet pois. Hermotoiminta laskee automaattisesti hyvin alas. Tunne on kuin leijuisi avaruudessa, Räisänen kuvailee.

Menetelmä perustuu suolakelluntaan, jossa mennään kellumaan ja rentoutumaan vedellä täytettyyn tankkiin. Tankissa on tuhat litraa vettä ja 500 kiloa epsom-suolaa.

Aineenvaihdunta nopeutuu, syke ja verenpaine laskee.

Jos keho on rasittuneessa tilassa tai aivot ylikuormittuneet, suolavedessä pimeässä voi sananmukaisesti ajaa kehonsa koneet alas.

– Kellunnan aikana syke laskee ja stressihormonin tuotannot laskevat. Tämän tuloksena keho saa levätä poikkeuksellisella tavalla ja hermoston toiminta rauhoittuu.

Menetelmä on kehitetty jo 1950-luvulla aivotutkimuksen sivutuotteena. Muutamaa vuotta myöhemmin, kuulentojen aikaan 1960-luvun lopulla suolakellumista alettiin käyttää rentoutumismuotona.

Urheilumaailmassa, varsinkin Yhdysvalloissa, tiedetään monien lajien ammattilaisten käyttäneen suolakelluntaa nopeampaan palautumiseen. Mitä amerikkalaiset edellä, sitä suomalaiset perässä.

Palautuminen on ammattiurheilijalle kaikki kaikessa.

On helppo ymmärtää miksi urheilijat ovat tykästyneet menetelmään: aineenvaihdunta nopeutuu, syke ja verenpaine laskee, lihaksisto rentoutuu kokonaisvaltaisesti ja turvallisesti.

Räisäsen mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla on arviolta 60 000 ihmistä, jotka kärsivät univaikeuksista.

Nykyisin tiedetään, että unen laatu vaikuttaa moneen, sydäntaudista ylipainoon.

– Tämä on turvallinen vaihtoehto myös parempaan uneen. Kaikki tiedämme, kuinka hyvin sauna toimii. Tässä menetelmässä mennään vähän pidemmälle.

Jatkuva ylikuormitus horjuttaa ihmistä eri keinoin, varsinkin muisti ja keskittymiskyky ovat silloin koetuksella. Jokaiselle on tärkeää löytää oma tapansa purkaa stressiä ja siitä aiheutuvaa huonoa oloa.