Lääkäri tapaa viikoittain nuoria, jotka kärsivät tämän ravintoaineen puutteesta – aiheuttaa väsymystä, hengästymistä ja sykkeen nousua
5
– Osalla nuorista ravintoasiat ja lepo ovat liian vähällä huomiolla, sanoo valmentaja Kirsti Sysikaski. Kaisa Kivinen
Katso isompi kuvaVäsymys ja raudanpuute liittyvät vahvasti yhteen, sanoo erikoislääkäri Arja Uusitalo. 123RF
Katso isompi kuvaUrheilijalle rauta on erityisen tärkeää. Arkisto/Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaUrheilijalle rauta on erityisen tärkeää. Kuvitus: Suvi Lantta, kuvat: Mostphotos, arkisto
Katso isompi kuvaKahvakuulailu on hauskaa sisällä, mutta vielä hauskempaa ulkona. Hausjärven liikuntapalvelut tarjoavat lajista ilmaisia treenejä Hikiässä torstaisin 14.6. asti. JOHANNA ERJONSALO
– Tyttärelleni tuli kilpauransa aikana väsymystä, hengästymistä ja sykkeen nousua, Espoon Tapioiden yleisurheiluvalmentaja Kirsti Sysikaski kertoo.
Syyksi selvisi matala ferritiini arvo, vaikka hemoglobiininarvo oli normaali.
Sysikaski on lukenut ferritiiniarvoista muun muassa lääketieteen julkaisuista ja saanut tietoa omien asiakkaidensa hoitokertomuksista. Hän on perehtynyt aiheeseen myös hoitoalalla työskennellessään.
Sysikaski sanoo, että hän on keskustellut aiheesta myös valmenentamiensa nuorten vanhempien kanssa.
– Osa valmennettavistani on mennyt nopeasti verikokeisiin, kun olen huomannut heidän oireensa ja kehottanut heitä menemään lääkäriin.
Nyt hänen valmennettavansa ovat kaikki 15–18-vuotiaita, ja hän on huomannut, että heidän väsymyksensä on selvästi lisääntynyt.
– Osalla ravintoasiat ovat liian vähällä huomiolla, samoin riittävä lepo.
Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja dosentti Arja Uusitalo kertoo, että hänen vastaanotolleen tulee viikoittain nuoria, joilla on raudanpuutetta.
Osa tulee vastaanotolle pelkästään raudanpuutoksen takia, osalla puutos liittyy syömiseen tai kasvisruokavalioon.
Raudanpuutos on ollut viime vuosina enemmän esillä mediassa. Siitä ollaan tietoisempia ja lääkäriin tai verikokeisiin hakeudutaan herkemmin.
– Väsymys ja raudanpuute tietysti myös liittyvät vahvasti yhteen. Raudanpuutetta voi kuitenkin olla myös ilman oireita ja väsymystä ilman raudan puutetta.
Uusitalon mukaan terveystarkastuksissa havaitaan etenkin tytöillä raudanpuutetta.
– Riippuen käytetystä raja-arvosta sekä ryhmästä joka neljännellä tai jopa yli puolella tutkitusta esiintyy raudanpuutetta.
Uusitalon mukaan urheilijoiden - varsinkin naisten ja tyttöjen - raudanpuute tietyissä lajeissa on tunnistettu jo pitkään. Varmaa tietoa siitä, onko raudanpuutetta nyt enemmän kuin aiemmin ei kuitenkaan ole.
– Kasvissyöjien määrä on lisääntynyt ja kasvisruokavaliossa rautapitoisuus on pienempi ja rauta imeytyy siitä heikommin, Uusitalo pohtii.
Laillistettu ravitsemusterapeutti ja urheiluravitsemuksen asiantuntija Tomi Valtanen Ravitsemustalosta suosittelee, että kaikki urheilijat ja runsaammin liikkuvat mittaavat ainakin kerran elämässään omat rautatasot.
– Jos omalle kohdalle sattuu useita raudanpuutokselle altistavia tekijöitä, rautatasoja kannattaa seurata vuosittain, jotta mahdollisiin mataliin rautatasoihin voidaan reagoida jo hyvissä ajoin.
Uusitalo muistuttaa, että riittävä raudan saanti on tärkeää kaikille. Rauta on elimistön oleellinen hivenaine.
Urheilijalle rauta on erityisen tärkeää, koska rauta sitoutuu hemoglobiiniin ja hapen kuljetus veressä elimille on kiinni siitä.
– Etenkin kestävyyslajeissa raudan saanti on keskeinen asia suorituskyvyn kannalta. Puutteellinen rautatasapaino voi selittää muun muassa sen, että suorituskyky laskee tai harjoitusvaste puuttuu, ja urheilija on väsynyt, lihakset oireilevat ja sydämen syke kiihtyy ajoittain. Hiusten lähtö on myös yksi oire, Uusitalo sanoo.
Runsas fyysinen kuormitus ja harjoitusmäärät lisäävät erityisesti raudan kulutusta.
– Urheilijoilla raudantarve voi olla jopa tuplasti normaalia korkeampaa. Lisäksi kovatehoinen liikunta heikentää raudan imeytymistä muutamiksi tunneiksi liikunnan jälkeen, Valtanen lisää.
Rautaa poistuu kehosta myös vuotojen, kuten runsaiden kuukautisten aikana. Raudan imeytymistä heikentävät muun muassa tulehdus- ja suolistosairaudet, ruokavaliomuutokset esimerkiksi lihan pois jättäminen ja laihduttaminen.
Uusitalo muistuttaa, että huolehtimalla perusasioista eli unesta, tasapainoisesta ja riittävästä ravinnosta sekä monipuolisesta liikunnasta terveyttä edistetään parhaiten.
– Ne ovat myös suhteellisen halpoja keinoja ja periaatteessa kaikille mahdollisia. Jos puhutaan raudanpuutteesta, kannattaa rautalisää kuitenkin ottaa, jos siihen on aihetta. Koska raudanpuutteeseen voi olla monenlaisia terveydellisiä syitä, kannattaa siitä kuitenkin ensin keskustella lääkärin kanssa.