Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa kaikkien aikojen ennätys: Uusia asuntoja valmistui liki 5 500 – se ylittää tavoitteen yli 2 000:lla

Espoolaisilla rakennustyömailla tehtiin viime vuonna töitä urakalla, kun kaupunkiin valmistui peräti 5 482 uutta asuntoa.

Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin uusia asuntoja valmistui Espooseen 4 081.

Yli puolet valmistuneista asunnoista oli vuokra-asuntoja. Etenkin vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen määrä on Espoossa viime vuosina kasvanut huomattavasti.

Espoon kaupunkiympäristön toimialan tiedotteen mukaan asuntotuotannon määrä ylitti jo viidennen kerran peräkkäin Espoon vuotuisen asuntotuotantotavoitteen, joka on 3 300 asuntoa.

– Asuntoaloitusten ja myönnettyjen rakennuslupien määrän perusteella sama suuntaus näyttää jatkuvan myös lähivuosina, arvioi asuntopäällikkö Anne Savolainen tiedotteessa.

Uusia asuntoja alettiin rakentaa viime vuonna ennätykselliset 6 177 kappaletta, kun vuotta aiemmin aloitusten määrä oli 6 159.

Rakennuslupia Espoo myönsi puolestaan 5 737 asunnolle, kun vuotta aiemmin lupien määrä oli 6 434.

Asuntotuotantotavoitteet määritellään valtion ja kuntien yhteisessä maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksessa. Nykyinen MAL-sopimus on voimassa 2020–2031.

Espoo ylittää MAL-tavoitteet tällä hetkellä myös tuetuissa ARA-vuokra-asunnoissa. Niitä Espooseen valmistui viime vuonna 708, kun tavoite oli 660.

Uusia ARA-vuokra-asuntoja aloitettiin rakentaa viime vuonna peräti 833 asunnon verran. Näistä kaupungin vuokrataloyhtiön Espoon Asunnot Oy:n asuntoaloituksia oli 430.

Nopea kasvu tuo Espoolle haasteita tarjota toimivat palvelut. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoi Länsiväylälle viime kesänä, että kasvun suhteen pitäisi olla realisti.

– Suurimmat virheet tehdään aina aikana, jolloin kasvu on liian nopeaa. Kasvun on oltava taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurillisesti kestävää, Mäkelä tiivisti.

Espoossa on arvioitu aiemmin, että vuoden 2022 jälkeen uusia asuntoja valmistuisi noin 4000 vuodessa.

Rakennusyhtiöistä kerrottiin Länsiväylälle viime kesänä, että uusia asuntoja olisi mahdollista rakentaa tätä tahtia rivakamminkin, mutta kaavoitus- ja maankäyttösopimusten haasteet ovat jarruttaneet osaa asuntokohteista.

Lue myös: 2020-luku on Espoolle hyvä, vaikka valtio vie jo 900 miljoonaa euroa verotuloja vuodessa, sanoo Jukka Mäkelä – "Espoon kasvu on äärirajoilla"

Lue myös: Uudisasuntojen keskineliöhinnat kivunneet Espoossa jopa 9 000 euroon – "Asunnon arvo on yleensä noussut jo muuttohetkellä"