Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon sairaalassa on enää 12 koronapotilasta – "Tautihuippu on todennäköisesti ohitettu"

Korona: Tartuntojen ilmaantuvuusluku on edelleen korkea eikä virallinen lukema todennäköisesti kerro todellisesta tilanteesta kuin osan.

Koronatilanne on Espoossa toivon mukaan kääntynyt parempaan suuntaan.

– Espoon sairaalassa on nyt 12 eristyspotilasta, kun heitä edellisellä tarkastelukerralla oli 19. Sairaalahoidon tarpeen vähentyminen todennäköisesti kertoo siitä, että tautihuippu on ohitettu, terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen sanoi maanantaina aamupäivällä.

Omikronin tultua sairastuneiden määrät ovat olleet suuria. Vajaassa viikossa tapauksia tulee ilmi enemmän kuin koko vuonna 2020.

Paananen odottaa, että päivittäisten tartuntojen määrä lähtee laskuun parin viikon sisällä.

Ilmaantuvuusluku on edelleen korkea eli 3 250,2 koronatartunnan saanutta ihmistä 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden kuluessa.

– Todellinen ilmaantuvuusluku on varmasti korkeampi, koska positiiviset kotitestit eivät näy tuossa luvussa, Paananen huomauttaa.

Kotitestit eivät ole täysin luotettavia. Paanasen mukaan positiivinen testitulos on varsin luotettava, mutta negatiivinen kotitestitulos ei ole yhtä luotettava. Myös eri kotitestien luotettavuudessa on eroa. Oleellista on kuitenkin se, että näyte otetaan huolellisesti.

Virallisia koronatestejä tehdään edelleen noin 10 000 testin päivävauhtia. Niistä on positiivisia noin puolet. Paananen olettaa, että merkittävä osa omikrontartunnoista on jäänyt toteamatta.

Viime keskiviikon tilanteessa yhteensä 37 562 espoolaista on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin. Tapaukset ovat laboratoriovarmistettuja.

Tartunnan saaneiden ikäjakauma viimeisen neljän viikon aikana seuraava: alle 18-vuotiaat 26 prosenttia, 18–34-vuotiaat 30 prosenttia, 35–54-vuotiaat 35 prosenttia ja 55 vuotta täyttäneet 9 prosenttia.

Espoossa 85,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut kaksi koronarokotetta ja hieman yli puolet, 50,4 prosenttia on saanut kolme annosta.

Tautiin on menehtynyt 107 espoolaista kaupungin omien ja ostopalvelujen piirissä.