Vuoden auto -äänestyksessä historiallinen käänne – "Kertoo automarkkinoiden muutoksesta"

Äänestys: Autotoimittajien äänestyksen voitti ensimmäistä kertaa täyssähköauto.

Auto- ja liikennetoimittajat ry valitsi joulukuussa kahdeksannen kerran Vuoden auton Suomessa (VAS).

Voitto oli lopulta historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa tittelin nappasi puhdas täyssähköauto, Škoda Enyaq.

Škodalle ykköstila oli mieluinen yllätys. Automerkki on nimittäin voittanut äänestyksen jo kolmesti putkeen. Viime vuonna voiton nappasi Octavia, ja 2020 paras oli katumaasturi Škoda Kamiq.

Ensimmäiselle kierrokselle hyväksyttiin mukaan 27 eri autoehdokasta. Finaaliin jatkoi kuusi uutuutta, joista neljä oli täyssähköautoja.

Polttomoottorilla varustettu uutuus, Mercedes-Benzin C-sarja, ja sähköauto Škoda Enyaqin kamppailivat kilpailun ykköstilasta, ja taistelu päättyi tšekkimerkin voittoon.

– Kilpailu oli jännittävä. Uskoimme vahvasti finaalipaikkaan, mutta voitto oli kieltämättä yllätys. Kolme VAS-voittoa putkeen kertoo paljon meidän tuotteiden vahvuudesta, Škodan viestintäpäällikkö Kari Aalo sanoo.

Enyaq-täyssähkömalliston myyntiluvut ovat yllättäneet maahantuojan positiivisesti.

– Aloitimme myynnin keväällä 2021, ja tavoitteena oli myydä vuoden aikana tuhat uutta Enyaqia. Myyntitavoite tuplaantui, ja kuluva vuosi näyttää lupaavalta.

Vuoden auto Suomessa -kilpailun tuomareina ovat Auto- ja liikennetoimittajat -yhdistyksen 102 jäsentä, joista 55 toimittajaa osallistui äänestykseen molemmilla kierroksilla.

Kilpailuun otettiin mukaan lähes kaikki viime vuonna esitellyt uudet automallit.

– Automarkkinoiden muutoksesta kertoo se tosiseikka, että ensimmäisellä kierroksella mukana oli peräti 14 täyssähköautoa eli yli puolet ehdokkaista, viestintäpäällikkö mainitsee.

Valinnan tärkeimpänä kriteerinä on rahalle saatava vastine, jonka jokainen tuomari määrittelee oman näkemyksensä mukaan.

Vastineen lisäksi tuomariston jäsenet painottavat valinnassaan itselleen tärkeitä ominaisuuksia, kuten esimerkiksi teknisiä innovaatioita, ajettavuutta, tiloja ja turvallisuutta.

– Vuoden auto Suomessa -tittelillä on suuri merkitys auton markkinoinnissa. Harvat autoilijat pääsevät koeajamaan kaikkia mahdollisia merkkejä, joten autotoimittajien näkemystä arvostetaan, Aalo kertoo.

Tulokset

Vuoden auto Suomessa 2022

1. Škoda Enyaq (184 pistettä)

2. Mercedes-Benz C-sarja (174 pistettä)

3. Kia EV6 (124 pistettä)

4. Polestar 2 (122 pistettä)

5. Hyundai Ioniq 5 (119 pistettä)

6. Peugeot 308 (102 pistettä)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut