Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköautossa on kolme ominaisuutta, jotka panevat renkaat koville – "Tämä on uusi asia niin rengasliikkeille kuin loppukäyttäjille"

Renkaat: Täyssähköautot ovat hiljaisia, tehokkaita ja painavia. Sen vuoksi niiden renkaat on valittava huolellisesti.

Täyssähköautot ovat perinteisiä polttomoottoriautoja hiljaisempia. Monelle kuljettajalle kasvava ajomukavuus tulee juuri auton äänettömyyden kautta.

– Uusilta rengasmalleilta vaaditaan entistä pienempää rengasmelua. Pienempi vierintävastus on myös tärkeä ominaisuus, jotta auton akkujen energia riittää mahdollisimman pitkälle. Oikeanlaiset renkaat lisäävät selkeästi täyssähköautojen toimintamatkaa, Pirellin myyntipäällikkö Jyrki Arnivaara sanoo.

– Täyssähköauton lisääntyneestä painosta aiheutuva renkaiden kuluminen luo uusia haasteita. On ollut pakko kehittää kestävämpiä renkaita, hän kertoo.

Täyssähköautojen myynti on vahvassa myötätuulessa. Viime vuonna niitä myytiin Suomessa jo ennätysmäärä, Traficomin mukaan yli 10 000 autoa.

Kaikkiaan reilu kolmannes uusista myydyistä henkilöautoista oli joko ladattavia hybridejä tai täyssähköautoja. Ja lisää on tulossa.

– Täyssähköautojen tehokkuus, heti käytössä oleva hurja vääntövoima ja lisääntynyt suorituskyky vaikuttavat luonnollisesti renkaiden kulutukseen. Kuljettajan ajotapa ratkaisee myös paljon, Arnivaara jatkaa.

Auton akuista johtuva lisääntynyt omapaino on haasteellinen asia. Nämä eri ominaisuudet rasittavat renkaita selvästi enemmän kuin polttomoottoriautoissa.

– Näihin haasteisiin valmistajan täytyy pystyä vastaamaan. Renkaat kuluvat nopeampaa kuin mihin olemme tottuneet. Täyssähköautoon ei pidä hankkia vääriä renkaita. Kantavuuden on riitettävä suhteessa lisääntyneeseen painoon.

Suosion ja kasvavan kannan myötä täyssähköautojen asiakkaat ovat vähitellen heränneet uusiin rengaskysymyksiin.

– Tämä on uusi asia niin rengasliikkeille kuin loppukäyttäjille. Ilmassa on paljon avoimia kysymyksiä, ja pyrimme auttamaan kaikin mahdollisin keinoin oikeissa valinnoissa. Totta on, ettei normirengas toimi täyssähköautossa. Vastuullisuus rengaskaupoissa on nyt erityisen tärkeää, Jyrki Arnivaara sanoo.

Premium-luokan rengastehtaat ovat luonnollisesti reagoineet täyssähköautojen haasteisiin. Valmistajat ovat mukana kehitystyössä jo uusien automallien suunnitteluvaiheessa.

– Lisätöitä on paiskittu jo vuosia. Renkaiden rakenteita ja teknologiaa on jouduttu miettimään uudestaan. Koko ajan kehitetään tuotteita, jotka vastaavat paremmin sähköautoilun vaatimuksia.