Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markkinaoikeus tuomitsi Espoon kaupungin 30000 euron sakkoihin Suomenojan laituririidassa – toisen laiturin tilaus virolaisyhtiöltä rikkoi lakia

Markkinaoikeus on tuominnut Espoon kaupungille 30 000 euron sakon satamatarvikehankintoja koskeneessa riidassa.

Lisäksi kaupunki joutuu korvaamaan riidan vastapuolena olleen satamatarviketoimittaja Axxa Techin oikeudenkäyntikuluja 1 780 eurolla.

Markkinaoikeus asetti Espoolle alun perin 200 000 euron uhkasakon viime huhtikuussa antamallaan päätöksellä.

Tammikuussa 2022 tekemässään uudessa päätöksessä oikeus madalsi sakon määrää tuntuvasti, sillä se katsoi, että Espoo oli riidan aikana rikkonut vain osittain oikeuden sille määräämää satamatarvikehankintojen täytäntöönpanokieltoa.

Länsiväylä kertoi viime joulukuussa helsinkiläisen Axxa Techin ja Espoon kaupungin välisestä riidasta (LV 11.–12.12.2021).

Riita juontaa lokakuuhun 2020, kun Espoon hankintayksikkö valitsi julkisen kilpailutuksen jälkeen kaupungin venesatamien sopimustoimittajaksi virolaisen Top Marine Infra OÜ:n. Monivuotisen sopimuksen arvo oli noin kolme miljoonaa euroa.

Axxa Tech valitti Espoon päätöksestä markkinaoikeuteen, joka tuomitsi hankintapäätöksen laittomaksi huhtikuussa 2021.

Samalla oikeus kielsi Espoota panemasta hankintapäätöstä täytäntöön.

Oikeuden päätöksestä huolimatta Suomenojan venesatamaan asennettiin kaksi noin 200 000 euron arvoista venelaituria virolaisyhtiöltä. Toinen laituri asennettiin keväällä 2021 kesken oikeusriidan ja toinen syksyllä 2021.

Espoo perusteli laituriasennuksia virolaisyrityksen kanssa tekemällään väliaikaisella hankintasopimuksella. Laki antaa sellaisiin markkinariitatapauksissa mahdollisuuden.

Espoon mukaan laiturit oli välttämätöntä uusia, sillä vanhojen laitureiden hajoaminen syysmyrskyissä olisi voinut tuottaa lisävahinkoja. Lisäksi laitureita tarvittiin Espoon mukaan Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen käyttöön.

Markkinaoikeus katsoo uudessa päätöksessään, että keväällä asennettu ensimmäinen laituri oli mahdollista asentaa väliaikaisen sopimuksen puitteissa.

Syksyllä venekauden jo päätyttyä asennetun toisen laiturin asennus sen sijaan rikkoi oikeuden määräämää täytäntöönpanokieltoa. Tämän takia oikeus päätyi määräämään 30 000 euron sakon.

Axxa Techin toimitusjohtajan Kennet Nevalaisen mukaan helsinkiläisyritys tyytyy oikeuden päätökseen. Yritys vaati aiemmin markkinaoikeutta määräämään Suomenojalle asennetut laiturit kokonaan purettavaksi, mutta tätä vaatimusta oikeus ei tutkinut, eikä se nyt toteudu.

Riidan aikana Axxa Tech osallistui Espoon satamatarviketoimituksia koskeneeseen uuteen kilpailutukseen. Nevalainen kertoo, että Axxa voitti kilpailutuksessa sekä virolaisyhtiön että muut tarjouksen antaneet yhtiöt.

– Uusi kilpailutus on hoitunut Espoon puolelta hyvin. Tässä se nähtiin, että virolaisyhtiö sijoittui viimeiseksi, kun hekin päättivät tarjota vaatimusten mukaisia tuotteita, Nevalainen sanoo.

Espoon hankintakeskus ei vastannut Länsiväylän kommenttipyyntöihin.

Lue aiempi juttu: Suomenojan kulisseissa kuohuu: Espoon venesatamien laituri- ja tarviketoimituksista käydään 3 miljoonan euron riitaa – kaupunki ja helsinkiläisyritys kiistelevät oikeudessa