Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään vietetään kaksostenpäivää – Laura ja Anssi kertovat erityisestä suhteestaan: "Yhteydenpitoon ei aina tarvita edes sanoja"

Kaksoset: Kun sisaruksilla on sama syntymäpäivä, arki on erilaista.

Espoon Kilossa asuvalla Anssi Turusella, 27 ja mellunmäkeläisellä Laura Turusella, 27, on arvaamattoman paljon yhteistä.

– Meillä on samanlainen maku, huumorintaju ja luonteenpiirteet, sisarukset luettelevat yhdessä sujuvasti.

– Vaikka muutkin sisarukset ovat minulle rakkaita, Anssin kanssa olemme tavallista läheisempiä. Vähän kuin paita ja peppu, piakkoin sosionomiksi valmistuva Laura Turunen kertoo.

Tunteeseen on olemassa selittävä tekijä: Laura ja Anssi ovat kaksosia.

Kaksosten elämää on tutkittu Suomessa varsin paljon. Pari vuotta sitten ilmestyi monikkosisarusten elämää valottava tietokirja Kiehtova kaksosuus (Gaudeamus 2020).

Erikoista on se, että nyt maassamme elää runsaasti nuoria aikuisia, jotka ovat kaksospareja.

Kun joskus pienenä lintsasimme koulusta, senkin teimme yhdessä.

Kaksostutkija ja professori Jaakko Kaprio Helsingin yliopiston molekyylilääketieteen instituutista valottaa teoksessa ilmiötä.

– Varsinainen kaksosten ja kolmosten buumi koettiin 1990-luvulla. Tämä johtui osin siitä, että keinohedelmöitys yleistyi Suomessa, Kaprio kertoo.

– Monikkoraskaudet vähenivät takaisin ”luonnolliselle” tasolle, kun hoidot kehittyivät.

Laura ja Anssi myöntävät, että heillä on keskenään tiiviimpi suhde muihin sisaruksiin nähden.

– Kieltämättä olen Lauran kanssa paljon läheisempi kuin muiden sisarusten – siitäkin huolimatta, että meidän lapsuudenperheessämme oli yhteensä kuusi lasta, laboratoriossa työskentelevä Anssi kertoo.

– Meille on usein sanottu, että kun keskustelemme toistemme kanssa, puheen rytmi on paljon nopeampaa kuin muutoin. Se on asia, jota emme itse huomaa. Tunnemme toisemme niin hyvin, ettei yhteydenpitoon tarvita aina edes sanoja, Laura myhäilee.

Sisarukset kävivät ala-asteen samalla luokalla ja juhlivat lakkiaisensa samaan aikaan.

– Kun joskus pienenä lintsasimme koulusta, senkin teimme yhdessä.

– Se toisinaan jopa huvittaa, että olemme niin samanlaisia. Molemmat olemme yhtä äkkipikaisia ja tiedämme, mitkä asiat toista ärsyttävät, Laura naurahtaa.

Myös Turusten äiti on varttunut kaksoissiskonsa kanssa. Heidät puettiin aikanaan samanlaisiin vaatteisiin, mutta Lauran ja Anssin kohdalla meneteltiin toisin.

– Meillä oli aina yksilölliset vaatteet. No, ala-asteella meillä oli samanlaiset lasketteluasut, muttei juuri muuta, Laura muistelee.

– Olisihan meille voitu antaa melkein samanlaiset etunimetkin, mutta eipä onneksi annettu. Parempi niin kuin että olsimme olleet Laura ja vaikkapa Lauri, pohtii Laura.

Suomen monikkoperheet ry järjestää ensi keskiviikkona webinaarin siitä, kuinka yhdistää kaksosuuden voima ja ainutlaatuisuus.

Webinaaria voi seurata kello 13.30 alkaen nettiosoitteessa www.monikkoperheet.fi. Ennakkoilmoittautuminen tarvitaan.

Webinaarin juontaa toimittaja Maarit Tastula.

Valtakunnallista kaksosten päivää vietetään 2.2.2022.