Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Inkoon Henrik Wickström (r.) nousee uuden aluehallituksen puheenjohtajistoon, myös Lohjan Joona Räsänen (sd.) hallitukseen – pienryhmät paheksuvat hyvinvointialueen paikkajaon toteutusta

Paikkajako: Inkoon Henrik Wickström (r.) nousee aluehallituksen puheenjohtajistoon. Myös Joona Räsänen (sd.) hallitukseen ja johtamaan valtuuston demariryhmää.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon valtuutettuja saaneet ryhmät ovat sopineet puheenjohtajuuksista ja paikkajaosta hallituksen sekä keskeisten lautakuntien osalta.

– Neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä. Mutta kun mukana on pieniä puolueita, joilla on vähän valtuutettuja, helposti käy niin, että he ovat tyytymättömiä paikkajakoon, neuvotteluja johtanut Uudenmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Janne Pesonen sanoo.

Espoon kristillisdemokraatit, Liike Nyt ja Valta kuuluu kansalle syyttivät tiistaina isoja ryhmiä kyykytyksestä ja kassakaappisopimuksesta.

– Paikat jaetaan huutojärjestyksellä, jossa suuret puolueet huutavat ensin kaikki avainpaikat. Tässä mallissa kaikki pienemmät puolueet saavat rippeet paikoista, tai jäävät kokonaan ilman paikkoja, ryhmät paheksuivat kannanotossaan.

Pesosen mielestä huutojärjestyksen paheksujat paheksuvat samalla koko suomalaista vaalijärjestelmää.

Neuvotteluissa hallituksen jäsenmäärä nostettiin suunnitellusta 15 jäsenestä 17 jäseneen.

Jo lähtökohtaisesti pyritään siihen, että Espoon ylivalta ei korostu.

Joona Räsänen

Aluevaltuuston puheenjohtajan paikan sai kokoomus, ensimmäisen varapuheenjohtajan paikan vihreät, toisen varapuheenjohtajan paikan kokoomus ja kolmannen varapuheenjohtajan paikan jakavat kokoomus ja SDP.

Aluehallituksen puheenjohtajan paikan saa kokoomus, ensimmäisen varapuheenjohtajan paikan SDP ja toisen varapuheenjohtajan paikan RKP.

Hallituksen puheenjohtajuus on ennakkotietojen perusteella menossa tiettävästi espoolaiselle kansanedustaja Mia Laiholle (kok.), ensimmäisen varapuheenjohtajan paikka espoolaiselle kansanedustaja Maria Guzeninalle (sd.) ja toisen varapuheenjohtajan paikka Inkoon kunnanhallituksen puheenjohtajalle Henrik Wickströmille (r.).

– RKP on asettanut minut paikkaan ehdolle. Kysymys on miespaikasta, mutta totta kai myös vaalituloksella on vaikutusta.

Muita valintojaan RKP käsittelee Wickströmin mukaan ensi sunnuntaina.

Aluehallituksen muut jäsenpaikat menivät kokoomukselle (5), SDP:lle (2), RKP:lle (2), vihreille (2), ja perussuomalaisille (1). Lisäksi yhden paikan jakavat kokoomus ja keskusta.

Kokoomus sai puheenjohtajuudet myös tarkastuslautakunnasta, aluevaalilautakunnasta, palvelu- ja resurssilautakunnasta sekä valmius- ja turvallisuuslautakunnasta.

SDP sai puheenjohtajuuden aluehallituksen yksilöasioiden jaostosta sekä tulevaisuus- ja kehittämislautakunnasta. RKP:lle puheenjohtajuus irtosi kansalliskielilautakunnasta.

SDP:n aluevaltuustoryhmän puheenjohtajaksi järjestäytymiskokouksessa noussut Lohjan valtuuston puheenjohtaja Joona Räsänen uskoo, että alueellinen edustavuus pystytään ainakin suurimpien ryhmien osalta huomioimaan valinnoissa.

– Meillä demareissa jo lähtökohtaisesti pyritään siihen, että Espoon ylivalta ei korostuisi.

SDP:n lopulliset henkilövalinnat tehdään piirikokouksessa 27. helmikuuta.

Joona Räsänen on itse nousemassa hallitukseen.

– Ainakin tähän alkukaudeksi. Kun alkuvaiheessa tehdään hyvinvointialueen käynnistämistä koskevia merkittäviä päätöksiä, niin haluan olla mukana pitämässä Lohjan puolia.

Mahdollista on, että demarit saisivat myös toisen paikan hallitukseen Espoon ulkopuolelta. Tällöin paikka mennee Vihtiin tai Raaseporiin.

Joona Räsänen uskoo, että merkittäviä paikkoja on Espoon ulkopuolelle luvassa muihinkin toimielimiin.

Myös Janne Pesosen mukaan kokoomuksella on ”vahva sisäinen tahtotila”, että Espoon ulkopuolinen alue ja alueellinen kattavuus huomioidaan koko prosessin ajan.

– Nyt aletaan kokoomuksen osalta kartoittaa, ketkä ovat kiinnostuneita mistäkin tehtävistä.

Kokoomuksen valtuustoryhmä on järjestäytynyt. Sitä johtaa Mervi Katainen Espoosta.

Lohjan Seudun Kokoomuksen puheenjohtaja ja itsekin aluevaltuutettu Mikko Piirtola ei lähde arvioimaan, nouseeko joku puolueen lohjalainen aluevaltuutettu myös aluehallitukseen.

– Tässä tulevat vielä eteen mm. tasa-arvoon liittyvät kysymykset.

Kokoomuksen ryhmä on jo järjestäytynyt

Vihreiden lohjalainen aluevaltuutettu Laura Skaffari kertoo, että puolueen sisäinen paikkojen jako tapahtunee tämän ja ensi viikon aikana.

– Vihreän ryhmän haasteena on, että meillä on valtuustoryhmässä vain yksi mies, ja paikkajaossa on kuitenkin sukupuolikiintiöitä. Se tuo mittavan haasteen.

– Toivon suuresti vihreiden puhuneen siitä, että Espoon ulkopuolisetkin alueet huomioidaan, koska ryhmämme on hyvin Espoo-keskeinen.

Aluevaltuusto päättää toimielinten kokoonpanoista kokouksessaan 7.3.2022.

Juttua täydennetty 1. helmikuuta kello 16.50.