Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhentuvatko alaikäisten koronatodistukset? Uudistus saattaa johtaa hankalaan tilanteeseen, kun lapset eivät vielä voi saada kolmatta piikkiä

EU:n koronatodistus on nyt voimassa toisen rokotuksen jälkeen vain yhdeksän kuukautta. EU suosittelee todistuksen käyttöä matkustusasiakirjana yli 12-vuotiaille, mutta tällä hetkellä kolmansia koronarokotuksia annetaan vain täysi-ikäisille.

– Ei ole vielä olemassa EU:n alueella myyntiluvallista rokotetta, jolla voisi antaa tehosteannoksen alle 18-vuotiaille. Tällä hetkellä lapsille 5 vuodesta ylöspäin on myyntilupa kahden annoksen perussarjalle. Odotamme tietoa tästä lääkeviranomaiselta, mutta toistaiseksi suosittelemme tämänhetkisen myyntiluvan mukaista annostusta kaikille muille paitsi vakavasti immuunivajavaisille lapsille, joille annetaan lisäannoksia, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

– Olemme kysyneet sitä sekä valmistajalta että lääkeviranomaiselta ja arvio on, että todennäköisesti myyntilupa tehosteannoksillekin tulee kyllä, mutta ei ihan näinä päivinä.

Suomessa alle 18-vuotiaita alettiin rokottaa kesäkuussa, jolloin rokotuksen saattoi saada lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluva. Tämä tarkoittaa, että alle 18-vuotiaan rokotustodistus voi vanhentua jo ennen kesää.

– Siinäpä se ongelma onkin. Tällä hetkellä siihen ei ole yksiselitteistä ratkaisua. Asia täytyy katsoa maakohtaisesti. Maat tekevät erityispoikkeuksia lapsille, Nohynek sanoo.

Johtava asiantuntija Jari Jalava THL:stä muistuttaa, että vielä ei tiedetä, onko maissa koronatodistus käytössä siinä vaiheessa, kun nuorten kakkosannokset alkavat vanhentua. Tällä hetkellä koronatodistuksen käyttö vaihtelee maittain ja matkustajan täytyy itse selvittää, mitkä vaatimukset kohdemaassa ovat voimassa.

Alaikäisten kolmansille rokotuksille on annettu myyntilupa Yhdysvalloissa. EU:ssa lupaa vielä odotetaan.

THL:llä ei ole vielä kantaa siihen, aletaanko alaikäisiä rokottaa kolmansilla annoksilla, kun myyntilupa tulee.

– Vielä liian aikaista sanoa. KRAR (Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä) ja THL ottavat kantaa, Nohynek sanoo.

Rokotustodistus on voimassa ilman kolmattakin annosta, jos on sairastanut koronataudin. Nohynek korostaa kuitenkin, että tämä pätee vain niihin tapauksiin, joissa taudista on virallinen PCR-varmistettu testitulos. Voimakkaasti immuunipuutteisille THL suosittelee kolmatta rokotusta, vaikka he olisivat sairastaneet taudinkin.

Se, että koronatodistuksen voimassaololla on nyt takaraja, on Hanna Nohynekin mielestä immunologisesti perusteltua.

– Tiedämme, että rokotteen suojateho laskee ajassa. Aika olisi voinut olla lyhyempikin, se kuusi kuukautta (jonka toisen annoksen teho kestää). Tässä on kuitenkin haluttu antaa ylimenoaikaa. Omikronin aikaan kaksi annosta ei kerta kaikkiaan riitä kovin pitkälle infektiosuojan näkökulmasta, vaikka suojateho vakavan taudin ehkäisyssä säilyykin kohtuullisen hyvänä.

Omikron-tartunnalta ei kolmaskaan annos kovin hyvin suojaa, mutta tutkimustiedon valossa se on tehokas vakavaa tautia vastaan useiden kuukausien ajan.

Joissakin maissa, kuten Israelissa, on menossa jo neljäs rokotuskierros. Hanna Nohynek toteaa, että Suomessa ensimmäiset kaksi annosta on kuitenkin annettu paljon pidemmällä aikavälillä kuin Israelissa. Tämä parantaa rokotteiden suojatehoa vakavaa tautia vastaan. Siksi on Nohynekin mukaan vielä ennenaikaista sanoa, tarvitaanko täällä neljänsiä annoksia.

– Se riippuu tietenkin myös siitä, millainen epidemiatilanne meillä on. Sitten jos kolmannen rokotuksen teho alkaa hiipua vakavaa tautia vastaan oleellisesti, onko meillä silloin vielä paljon omikronia kierrossa eli onko tarpeen antaa lisäannoksia. Ja jos on, koska ja kenelle. Toki siihen vaikuttaa myös se, millaisia rokotteita meillä on saatavilla. Useat valmistajat työstävät parhaillaan omikron- ja moniarvoisia rokotteita.