Unelmaprojekti: Viking Gloryn viihdejärjestelmien suunnittelija odottaa jo paluuta Kiinan koronakaranteeneista.
Viking Linen uusi matkustaja-alus Viking Glory on matkalla Kiinan Xiamenista kohti kotisatamaansa Turkua. Matka on ikimuistoinen Aki Parkkilalle, joka on ollut laivan tekniikan kanssa tekemisissä jo vuodesta 2018 lähtien.
– Tämä on pitkäkestoisin ja suurin koskaan alusta loppuun vetämäni projekti. On ollut tosi hienoa saada olla mukana rakentamassa yhtä maailman ilmastoviisaimmista matkustaja-aluksista, jonka sisustus edustaa aivan uutta sukupolvea, Parkkila kuvailee Aamupostille sähköpostin välityksellä.
Parkkila on vastannut muun muassa laivan viihdejärjestelmistä, valaistuksesta, hälytysjärjestelmistä ja IT-järjestelmistä, kuten suurista LED-screeneistä ja infonäytöistä.
– Laivan viihdetekniikka on todella huippuluokkaa ja monipuolista. Sillä pystytään tarjoamaan matkustajille upeita elämyksiä. Se myös mahdollistaa muuntaa tiloja vuodenaikojen mukaan näyttämään erilaisilta.
Viking Gloryn viisi viikkoa kestänyt kotimatka halki maailman merien huipentuu sunnuntaiaamupäivänä, kun alus lipuu Ruissalon ohi Aurajoen suulle Turkuun.
Uudelle Viking Glorylle mahtuu 2 800 matkustajaa ja laivalta löytyy 922 matkustajahyttiä.
Laivan sisustus edustaa uutta sukupolvea.
Aki Parkkila
Laiva aloittaa liikennöinnin Turku–Maarianhamina–Tukholma reitillä 1.3.2022. Laivan saapumista Suomeen seuraa mediaspektaakkeli. Matkaa voi seurata lähes livenä Viking Linen some-kanavissa.
41-vuotias Parkkila on asunut koko ikänsä Hyvinkäällä, ja se on pysynyt liikkuvasta työstä huolimatta aina kotikaupunkina.
Työn on mahdollistanut ääni- ja valotekniikan AMK-datanomin ammattitutkinto, jossa hän erikoistui järjestelmäsuunnitteluun.
Viking Linellä työura alkoi 2013. Ammattinimike on AV/IT-supervisor ja AV-teknikko.
Lisäksi laivalla työskentelyyn on pitänyt hankkia omaan työhön liittyviä pätevyyksiä sekä muita merityöhön vaadittavia pätevyyksiä.

Suunnittelutyö on vaatinut ajoittain asumista Kiinassa. Projektin viimeisen vuoden Parkkila asui Kiinassa pysyvästi.
– Työ on ollut pääosin matkustamista ja useita satoja hotelliöitä, koska olen vieraillut kymmenillä laitevalmistajien tehtailla Kiinassa ja TV-tehtaalla Koreassa.
– Vaikka laiva rakennetaan Kiinassa, on suurin osa yhteistyökumppaneista suomalaisia yrityksiä.
Kiinalaisessa työkulttuurissa yllätti se, että heti lounaan jälkeen otettiin tunnin päiväunet. Siihen Parkkila ei tottunut. Lisäksi Kiinassa tehdään pääosin 12-tuntisia työpäiviä ja kuusipäiväistä työviikkoa.
Xiamenissa koronakaranteenia vahdittiin tarkkaan. Asuntoon asennettiin oven ulkopuolelle kamera.
– Siellä valvottiin, että pysyn varmasti asunnossani enkä poistu tai avaa ovea. Kiinassa karateeni on todellakin karanteeni, jo saapuessa 21 vuorokautta. Hotellihuone on ilman mitään näköalaa, eikä ikkunaa saa avata. Joka päivä mitataan kuume ja koronatesti tehdään kerran viikossa. Kerran kolmen koronatapauksen takia koko asuinalue suljettiin, ja kaikki alueen 10 500 ihmistä pysyivät kotona karanteenissa.
Kiinan katukuvassa korona ei näkynyt merkittävästi. Julkisessa liikenteessä oli maskipakko ja piti olla paikallinen green-koodi, jos halusi sisään ravintolaan tai kauppakeskukseen.
Kotimatkan aikana aluksella on paljon asennustöitä ja laitteistoa testattavana, joten Parkkilan päivät kuluvat pitkälti töiden parissa, 40-henkisen miehistön kanssa.
– Oli mielenkiintoinen kokemus nähdä Suezin kanava eli yksi ruuhkaisimmista laivaväylistä. Ja toki on kiehtovaa nähdä jopa 60 delfiinin parvia leikkimässä laivan keulan edessä.
Kun Parkkila pääsee takaisin Hyvinkäälle, hän sanoo nauttivansa perheen ja ystävien tapaamisesta – ja lumitöistä. Xiamenissa hellettä riitti 35–40 astetta.
– Pelkästään kävely kotikaupungissa tuntuu varmasti mahtavalta. Ja sinne on tullut ainakin yksi uusi silta.
Tämä juttu on julkaistu aiemmin Aamupostissa.