Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaispoliisi kirjoitti viime vuoden parhaan dekkarin – "On tämä huikea juttu! Käsittämätöntä"

Espoolainen rikosylikonstaapeli, KRP:ssa työskentelevä Niko Rantsi on saanut Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon edellisvuoden parhaasta kotimaisesta jännityskirjasta, Kuka viereesi jää (Tammi 2021). Se on Rantsin toinen romaani.

– On tämä huikea juttu! Käsittämätöntä, kirjailija kommentoi tuoreeltaan.

– Tämä motivoi jatkamaan kirjoittamista.

Niko Rantsi on parhaillaan kolmen kuukauden mittaisella virkavapaalla. Hänellä on työn alla kaksi teosta: syksyllä ilmestyvä true crime -henkinen tietokirja ja Lainvartijat-sarjan kolmas osa, joka ilmestyy keväällä 2023.

– Menen kirja kerrallaan eteenpäin. En osaa ajatella sen pidemmälle. Siitä on hyötyä, että päätyössäkin vaaditaan pitkäjänteisyyttä.

Kirjoittaminen onnistuu tiukan ennakkosuunnittelun ja aikataulutuksen avulla.

– Päätyö on hoidettava kunnialla ja sen lisäksi on paljon muutakin elämää, Rantsi sanoo.

Rantsi on korona-ajan kirjailija, joka ei ole päässyt juhlistamaan kirjojensa julkaisua eikä tapaamaan lukijoitaan.

Viime syksynä hän pääsi esiintymään Helsingin kirjamessuille, mutta dekkarifestarit on järjestetty kaksi kertaa verkossa.

– Korona on vaikuttanut myös siihen, että kollegojen tapaaminen ja vertaistuki ovat jääneet vähäisiksi. Kirjoittaminen on muutenkin yksinäistä puuhaa, Rantsi harmittelee.

Lue myös: KRP:n rikostutkija Niko Rantsi kirjoitti toisen dekkarinsa, jossa liikutaan jälleen Espoossa ja Porkkalassa – "Hatunnosto niille virkapukuisille, jotka turvaavat tätä maailmaa 24/7"

Palkintoraadin mukaan Kuka viereesi jää -kirja on uskottava ja realistinen poliisiromaani.

Rantsi hyödyntää poliisiammattinsa vahvuuksia ja kertoo vakuuttavasti rikostutkijoiden työstä, myös heidän arkielämänsä huolista ja perheongelmista. Näin hän inhimillistää poliisin ammattia. Samalla hän kuvaa suomalaista rikosta ja rikollisia.

Johtolanka-voittajan valinnan teki raati, johon kuuluivat Elo Lammi, Kyösti Pienimäki ja Helena Ranta. Raati luki ensin 106 kotimaista vuonna 2021 ilmestynyttä dekkaria.

Palkintoa uudistettiin kuluneena vuonna siten, että joulukuussa julkistettiin kuusi ehdokaskirjaa, joista raati valitsi voittajan.

Vuoden johtolanka -palkinto on jaettu vuodesta 1985 lähtien.