Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivi Räsästä ja Kaj Kunnasta yhdistää kipeä kokemus, joka paljastuu nyt uusissa valokuvissa – "Yhteiskunta ei voi olla täysin neuvoton näin vahingollisen ilmiön edessä"

Näyttely: Johanna Kare herättää kuvillaan keskustelua netti-kiusaamisesta. Syvimmin riipaisee, kun iva kohdistuu myös kiusatun perheeseen.

Espoolaisen valokuvataiteilijan Johanna Kareen valokuvanäyttely Nettihelvetti tuo esille nettikiusaamisen ilmenemismuotoja ja seurauksia.

Netissä oleva valokuvanäyttely antaa kasvot ja äänen nettikiusatuille. Kahdeksan ihmistä kertoo karuista kokemuksistaan. Tunnetuimmat heistä ovat kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) ja urheiluselostaja Kaj Kunnas.

Nettihelvetti-näyttely kertoo kiusaamisen uhreista ja kiusaamisen vaikutuksista heidän elämäänsä.

”Läski löllöperse” on yksi niistä ilmauksista – mutta ei ihan pahimmasta päästä – joilla nettikiusaajat kommentoivat Mintun olemusta.

– Olen selviytynyt näistä olemalla lukematta ja sulkemalla koko aiheen pois ajatuksistani, Minttu kertoo nettinäyttelyssä.

Tyypillistä nettikiusaamista on ulkonäön negatiivinen kommentoiminen tyyliin ”muovinen ruma nukke”. Huorittelu on hyvin yleistä.

Huorittelu on hyvin yleistä.

Myös miesten ulkonäköä haukutaan. Tv-sarjassa esiintynyt maahanmuuttajamies sai myös kommentin ”tapa ittes”.

– Kyllä tajuaa, että joo… olenhan minä kalju, hörökorvainen, onnellinen – ja hurrikin. Mutta että vielä ruma! Se sana meni syvemmälle, Kaj Kunnas tilittää nettinäyttelyn tekstissä.

Syvimmältä kiusattua riipaisee silloin, kun uhkaukset ja haukkuminen kohdistuvat myös perheeseen.

Monien kohdalla kiusaaminen on jatkunut vuosikausia. Erään kiusatun kokemusten mukaan ikäviä kommentteja on kertynyt niin paljon, että niistä voisi koota kirjan.

Johanna Kare haluaa näyttelyllään vedota sekä päättäjiin että tavallisiin ihmisiin, jotta he havahtuisivat vakavan ilmiön edessä.

– Yhteiskunta ei voi olla täysin neuvoton näin laajan ja vahingollisen ilmiön edessä, Johanna Kare painottaa.

– Nettikiusaamisen estämiseen ja rankaisemiseen on löydettävä keinot.

Nettihelvetti-teos on osa Johanna Kareen Katso ihminen® -näyttelykonseptia, joka nostaa esiin yhteiskunnan marginaaliin jääneitä ihmisiä ja ilmiöitä.

Espoolainen valokuvataiteilija Johanna Kare on Finnfoto – Suomen valokuvajärjestöt ry:n ja Valokuvataiteilijoiden liitto ry:n jäsen.

Suomen Kameraseurojen liitto on valinnut hänet vuoden kuvaajaksi 2021. Voiton toi Erottamattomat-kuvasarja. Kuvat valittiin Trierenbergin kisan tuleviin näyttelyihin esille Itävaltaan. Lisäksi kuvat saivat kunniamaininnan Malmö International Photo Societyn tapahtumassa.

Nettihelvetti-näyttelyn toteuttamista on tukenut kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen.

Näyttelyn verkkosivuille pääset tästä.