Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Koronaviruksen määrä on kääntynyt Suomessa selvään laskuun – sen kertoo jätevesi

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkilla on koronasta kerrottavana enimmäkseen hyviä uutisia. Suurin hyvä uutinen on varmasti se, että viruksen määrä on kääntynyt laskuun. Se on pystytty selvittämään jätevesitutkimuksilla.

– Nousevaa trendiä on ollut enää vain Oulussa, jos ajatellaan isoja paikkakuntia. Tampere, Pori ja Jyväskylä ovat niitä paikkakuntia, jossa määrä on vähentynyt vain lievästi, Voipio-Pulkki kertoo.

Viime syksyn aikana on tehty tilastoa siitä, moniko koronaan menehtynyt on ollut rokottamaton. Tilastojen perusteella rokottamaton on menehtynyt kahdeksan kertaa todennäköisemmin kuin vähintään kaksi kertaa rokotettu, joita on ollut toki myös menehtyneiden joukossa.

Tällä hetkellä kehitys näyttää valoisammalta kuin aikoihin, ja rajoituksiakin ollaan purkamassa. Voipio-Pulkki toivoo kansalaisilta kuitenkin malttia, vaikka kaikki näyttääkin nyt hyvältä.

– Ihmisten on muistettava nyt se, että koronapandemia ei ole vielä ohi. Näyttäisi siltä, että pystymme ja olemme pystyneet varautumaan hyvin omikronin vaikutuksiin, mutta koskaan ei tiedä tuleeko vielä joku variantti. Tällä kehityksellä kuitenkin asiat ovat menossa niin, että rajoitukset olisivat hyvin pitkälti purettu maaliskuun alussa, Voipio-Pulkki sanoo.