Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon tuomiokirkossa ja Espoonlahden kirkossa kuullaan suurten tunteiden kamariooppera

Kamariooppera Kuusi ja Kataja avaa Espoon seurakuntien musiikkielämää koronarajoitusten lievennyttä. Kyseessä on vajaan tunnin mittainen musiikkidraama, joka kuullaan Espoon tuomiokirkossa ja Espoonlahden kirkossa.

Kuusi ja Kataja on V-P. Bäckmanin säveltämä ja kirjoittama kamariooppera Uskosta, Toivosta ja Lemmestä ja saavuttamattomuudesta elämässä.

Teos syntyi alunperin jo vuonna 1995 sarjakuvaoopperaksi eli 25 kuva-arkilla oli sarjakuvalibretto ja siihen sisältyi myös cd.

Teos jäi valmistuessaan vaille suurempaa huomiota, mutta ei kokonaan unohtunut. Se kantaesitettiin jousikvartetin säestyksellä näyttämöllä Tyrväällä vuonna 2018. Sen jälkeen näytäntöjä on toteutettu Huittisissa, Porvoossa ja Helsingissä.

Espoossa kuultava versio on alkuperäisen, pianosäestyksellisen Kuusen ja Katajan kantaesitys näyttämöllä.

Esityksessä laulavat solisteina espoolainen oopperalaulaja Janne Hautsalo (basso) Uskon roolissa, Pekka Haahti (baritoni) Toivon roolissa, Tia Svanberg (sopraano) Lempin roolissa ja pianistina on Seppo Tarhio.

Säveltäjän mukaan teos on väkevä kuvaus Toivosta, jonka tavoitteena on aikaansaada muistolaulu vastikään poisnukkuneelle morsiamelleen.

Laulu ei ota syntyäkseen, vaikka apuun rientää Usko, maailman parantaja. Armollinen Lempi kuitenkin pitää huolen siitä, ettei Toivon ja Uskon ponnistelut jää tyhjäksi.

Ennen esitystä kuullaan säveltäjän omia ajatuksia teoksen taustoista.

V-P. Bäckmanin mukaan kyseessä on ajaton tarina, joka sijoittuu Suomen taiteen kultakauteen 1890-luvulle, mutta samat teemat, rakkaus ja kaipaus, ovat ajankohtaisia nytkin.

Kuusi ja Kataja -esitykset ovat Espoon tuomiokirkossa perjantaina 11. helmikuuta kello 19 ja Espoonlahden kirkossa lauantaina 12. helmikuuta kello 18.

Koronarajoitusten vuoksi esitykseen voidaan ottaa 50 kuulijaa. Liput pitää varata ennakkoon sähköpostitse V-P. Bäckmanin osoitteesta virtamies@virtamies.fi.

20 tai 10 euron hintaiset pääsyliput maksetaan ovella. Jäljelle jääneitä lippuja voi tiedustella ovelta.

Espoon seurakuntayhtymä on tukenut esitystä apurahalla.