Jääkö Espoossa nopeasti suosioon noussut elämyskeskus uusien toimistotalojen varjoon? – "Tappiot olisivat suuret", sanoo toimitusjohtaja

Rakennusyhtiö NCC:n suunnitelma rakentaa uusia toimisto- ja liikerakennuksia Länsiväylän varteen Keilalahden etelärannalle mietityttää alueen naapurissa toimivaa Laguuni-elämyskeskusta.

Laguunin toimitusjohtaja Juuso Tilaéus sanoo, että rakennusyhtiölle myönnetty suunnitteluvaraus sekä siitä seuraava mahdollinen rakennushanke voivat pahimmillaan vaarantaa Laguunin toiminnan.

– Mikäli hanke toteutuu, se tulee aivan Laguunin viereen ja voisi esimerkiksi estää pääsyä meidän palveluihimme. Tappiot toiminnallemme olisivat silloin suuret, Tilaéus arvioi.

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto (eky) päätti viime viikolla varata NCC Property Development Oy:lle Keilalahden etelärannasta alueen, jonne yhtiö haluaisi rakentaa kaksi toimisto- ja palvelurakennusta sekä terasseja ja pysäköintitilaa.

Ekyn päätös tuli yllätyksenä Keilalahdessa viitisen vuotta toimineelle Laguunille. Tilaéus kertoo, ettei kaupungilta oltu valmistelun aikana yhteydessä Laguuniin.

Päätöksen jälkeen vuoropuhelua on kuitenkin käyty usean päättäjän kanssa, ja myös kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on ollut yhteydessä Tilaéukseen.

– Näiden keskustelun jälkeen olen luottavainen sen suhteen, että Laguunin toimintaedellytykset turvataan. Kaupunginjohtaja vakuutti, että Laguuni on tärkeä osa Rantaraittia, Tilaéus sanoo.

Ison rakennushankkeen sovittaminen alueelle niin, että myös elämyskeskus voi jatkaa toimintaansa ilman häiriöitä, voi olla haasteellista.

Rakennusajan järjestelyiden lisäksi epäselvää on, voisivatko toimistorakennukset varjostaa Laguunia, jolle auringonpaiste on elintärkeää.

– On selvää, että massiviinen rakentaminen muuttaisi ranta-aluetta, eikä toimistojen katve ole otollinen paikka kesäiselle virkistäytymiselle luonnon äärellä.

Tilaéus odottaakin, että saa kuulla tarkempia suunnitelmia hankkeesta.

Ekylle esitellyssä virkamiesesityksessä toimistohanketta perusteltiin muun muassa sillä, että alueen epämääräiseksi kuvattua ympäristöä ei ole mahdollista kehittää ilman uusien palveluiden ja toimintojen tuomista.

Esityksen mukaan alue kärsii nyt Länsiväylän aiheuttamasta melusta ja epäpuhtauksista. Ongelmaksi koetaan myös Laguunin asiakasliikenteen sekä pyöräliikenteen sekoittuminen.

Ehtona hankkeelle esitetään, että ranta-alueen aktiviteettien kehittämisedellytykset turvataan ja että esimerkiksi pyörä- ja jalankulkureittejä sujuvoitetaan sekä yhteys läheiseen Karhusaareen taataan.

NCC:n tavoite on, että rakentamaan päästäisiin 2024–2025 vaadittujen asemakaavamuutosten jälkeen.

Juuso Tilaéus kertoo, että vuonna 2017 toimintansa aloittaneessa Laguunilla on meneillään omia kehittämishankkeita, joiden myötä liikenneyhteyksiä elämyskeskukseen parannetaan ja keskuksen toiminnasta tehdään ympärivuotista. Laguuni tunnetaan kesäisistä vesiaktiviteeteista, mutta se tarjoaa myös sauna-, avantouinti- ja ravintolapalveluita. Koronan takia palvelut ovat nyt kiinni olleet kiinni, mutta ne on toimitusjohtajan mukaan päästy juuri avaamaan.

Tilaéus mukaan yhtiö on jo investoinut mittavia summia elämyskeskuksen kehittämiseen ja siitä on tullut erittäin suosittu ajanvietto- ja lähiliikuntapaikka.

– Kesän 2021 Laguunissa oli 86 100 kävijää ja liikuntaa harrastettiin yhteensä 50 315 tuntia. Töitä tarjottiin yli 50 henkilölle.

Tilaéus huomauttaa myös, että lähiluonnon vaaliminen ja muun muassa Itämeren suojelu on Laguunin toiminnan lähtökohta, mikä vastaa Espoon kaupungin strategiaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut