Espoo on supistanut rajusti neuvolapalveluita – "Miksi perheet jätetään yksin?" ihmettelee tapiolalaisäiti

Neuvolat: Leikki-ikäisen neuvolakäynnit olemattomissa jo kolmatta vuotta.

Nelivuotias ei pääse nyt alkuvuodesta laajaan terveystarkastukseen, koska Espoo on supistanut neuvolapalveluitaan. Kaksi vuotta sitten kaupunki perui myös lapsen kaksivuotistarkastuksen.

Neuvoloiden toiminnan supistaminen on iskenyt edellä kuvatulla tavalla tapiolalaisen Leni Aimonahon perheeseen.

– Miksi Espoo jättää perheet yksin? Palveluiden sulkeminen tuo vain lisää hoitovelkaa tulevaisuudessa, Aimonaho sanoo.

Espoo tiedotti neuvolatoiminnan lisäsupistuksista 13. tammikuuta. Tuolloin päätettiin luopua muun muassa laajoista nelivuotistarkastuksista. Tällä hetkellä nelivuotiaille ja muille leikki-ikäisille tarjotaan aikoja, mikäli vanhemmalla, varhaiskasvatuksessa tai neuvolassa on huoli lapsen kasvusta tai kehityksestä.

– Entä, jos huolta pitäisi olla, mutta ei ole itse pätevä sitä näkemään? Entä, jos huolta on, mutta ei vaikkapa elämäntilanteen johdosta saa varattua neuvola-aikaa? Aimonaho kysyy.

Espoossa on kolmannen koronavuoden alkaessa leikki-ikäisiä, joiden neuvolapalvelut ovat olleet olemattomat jo kahden vuoden ajan.

Entä, jos huolta pitäisi olla, mutta ei ole itse pätevä sitä näkemään?

– Käytännössä näin voi olla. Tilanne on jatkunut niin pitkään, sanoo Espoon neuvolatoiminnan päällikkö Arja Erma.

Viime vuonna Espoo pystyi vielä hoitamaan nelivuotiaiden tarkastukset, mutta kolmivuotiaiden välitarkastuksia ei tehty.

Erman mukaan nelivuotistarkastukset ja muut leikki-ikäisten tarkastukset jäävät nyt alkuvuodesta osalta lapsia kokonaan väliin.

– Syntyneen repun purkamista meidän on vaikea tehdä, Erma sanoo.

– Tilanne on valitettava.

Nelivuotistarkastuksen ulkopuolelle nyt jääville lapsille suunnitellaan normaalia laajempaa tarkastusta viisivuotisneuvolakäynnin yhteydessä.

Nelivuotiaille tehdään laaja terveystarkastus, koska ”neljävuotiaana on mahdollista havaita useimmat kouluvaikeuksia aiheuttavat neurologiset ongelmat, psyykkisen kehityksen häiriöt ja muut vaikeudet, jotka edellyttävät lisätuen järjestämistä lapselle ja perheelle”, sanotaan THL:n sivuilla.

Espoon neuvoloissa turvataan raskaana olevien neuvolakäynnit ja alle 1,5 -vuotiaiden lasten määräaikaistarkastukset, Erma muotoilee.

Palveluita on supistettu henkilökuntapulan vuoksi toistaiseksi.

– Hoitohenkilöstön saatavuudessa on myös neuvolatoiminnassa ollut haasteita erityisesti kahden viimeisen vuoden aikana. Lisäksi neuvolan henkilökunnan poissaoloja on koronan vuoksi enemmän kuten koko väestössäkin on, Erma kertoo.

Neuvolan henkilöstöä on siirretty jonkin verran myös töihin sairaalaan ja rokotuksia hoitamaan.

– Myös neuvolan lääkäripalvelua on jouduttu supistamaan.

Erman mukaan erityisen tuen tarve voi olla esimerkiksi leikki-ikäisen kasvuun, kehitykseen, vuorovaikutukseen tai käytökseen liittyvä huoli tai joku muu tekijä, joka vaarantaa normaalia kasvua ja kehitystä.

– Lisäkäynnin tarve voi olla myös esimerkiksi puheenkehityksen tai motoriikan viivästymä.

Erman mukaan perheillä olisi kova tarve keskustella tilanteestaan ja huolistaan korona-ajan keskellä. Perheille ja leikki-ikäisille suunnattu ryhmätoiminta on ollut niukkaa ja lähipiiriinkin on jouduttu pitämään koronatilanteen vuoksi etäisyyttä.

– Kyllä korona itsessäänkin on lisännyt ahdistusta ja neuvolat ovat osallistuneet myös tämän ahdistuksen purkuun.

– Uskomme, ettei tämä aika voi olla jättämättä jälkiä. Supistustoiminta tuntuu tosi ikävältä.

Neuvoloissa kolmas poikkeusvuosi

Neuvolapalveluita supistettiin lisää

Leikki-ikäisten aikoja tarjotaan vain erityisen tuen tarpeeseen perustuen.

0–1,5-vuotiaiden lasten määräaikaistarkastukset toteutetaan pääsääntöisesti normaalisti. Lääkärikäynteihin voi tulla muutoksia.

Raskaana olevien ensimmäinen lääkärikäynti raskausviikoilla 17–18 toteutetaan tarveharkintaisena.

Rokotukset pyritään hoitamaan normaalisti.

Yhteydenottokanavat neuvolaan lisääntyvät 8. helmikuuta. Puhelinpalvelun takaisinsoiton ja anonyymin chatin lisäksi käyttöön otetaan vahvan tunnistautumisen chatti. Aukioloaika kaikkiin kanaviin tulee olemaan maanantaista perjantaihin kello 8.30–13.30.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut