Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saako koronan sairastanut kolmatta rokotusta ja kannattaako sitä ottaa? Tässä vastaus 5 + 1 kysymykseen

Monia koronan sairastaneita askarruttaa kysymys, voiko ja kannattaako ottaa kolmas koronarokote.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele kolmatta rokotusta koronan sairastaneille. Toisaalta taas ilman virallista testiä sairastettu korona ei riitä EU:n koronatodistukseen korvaamaan rokotusta, koska kahdesti rokotetun todistus on voimassa vain yhdeksän kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Miten siis toimia? Kysyimme tätä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRAR puheenjohtajalta, professori Ville Peltolalta sekä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungeista. KRAR on asiantuntijaelin, joka antaa KRAR antaa THL:lle kannanottoja kansallisiin rokotussuosituksiin.

1. Voiko kolmannen rokotuksen saada, vaikka olisi sairastanut koronan?

THL:n ohjeen mukaan kolmannen rokotuksen voi saada, vaikka olisi sairastanut koronataudin, jos siihen on painava syy. Painavaksi syyksi katsotaan esimerkiksi matkustaminen. Tällä hetkellä kolmansia koronarokotuksia ei kuitenkaan anneta alle 18-vuotiaille , koska millään rokotteella ei ole myyntilupaa alaikäisten kolmansiin annoksiin. Poikkeuksena ovat vakavasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaat.

Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta kerrotaan, että ne noudattavat THL:n ohjetta.

2. Kannattaako kolmas rokotus ottaa?

KRAR ei suosittele kolmatta rokotusta koronataudin sairastaneille, Ville Peltola kertoo.

– Tutkimusnäyttöä asiasta käytiin läpi ja kyllä tutkimukset osoittavat, että sairastettu tauti tuottaa immuunivasteen, joka vastaa vähintään yhden rokotusannoksen immuunivastetta. Siten kaksi rokotetta plus tauti tuottaa yhtä hyvän suojan kuin kolme rokotetta.

Kotitesti ei ole virallinen testi.

Apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö, Vantaa

Jos koronan sairastanut ottaa kolmannen rokotuksen, se vastaa neljää rokoteannosta. Neljää annosta eivät Suomen linjauksen mukaan tarvitse terveydellisistä syistä kuin vakavasti immuunipuutteiset.

Ville Peltola huomauttaa, että nykyiset rokotteet eivät vastaa kovin hyvin koronan nykyistä kantaa eli omikron-muunnosta. Niinpä kolmas koronarokote ei merkittävästi lisää koronan sairastaneen vastustuskykyä tautia vastaan.

3. Vastaako sairastettu tauti rokotusta, vaikka siitä olisi kulunut jo pitkä aika?

Rokotusten tehon hiipumisesta puhutaan paljon. Osa pandemian alkuvaiheessa koronan sairastaneista pelkääkin nyt, että sairauden antama vastustuskyky ei riitä. Ville Peltola kuitenkin rauhoittelee, että myös pari vuotta sitten saatu tartunta on lisännyt vastustuskykyä koronalle.

– Jos on saanut kolme rokotetta jo varhain ja kolmannesta rokotuksesta on pitkä aika, silti ei suositella neljättä annosta kuin vaikeasti immuunipuutteisille. Tilanne on silloin sama kuin jos on kauan aikaa sitten sairastanut ja saanut kaksi annosta. Suojan katsotaan olevan kuitenkin ihan hyvä. Ainakaan lisäannoksella ei saa kovin merkittävää lisähyötyä.

4. Onko kolmannesta annoksesta haittaa koronan jo sairastaneelle?

Ylimääräisistä rokoteannoksista ei asiantuntijoiden mukaan ole haittaa.

– Rokotteen ottaminen on turvallista, mutta mahdollinen rokotteen aiheuttama ohimenevä rokotusreaktio voi olla voimakkaampi, sanoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen, joka on lääketieteen tohtori ja terveydenhuollon erikoislääkäri.

KRARin Ville Peltola ja Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen tarkentavat, että rokotusreaktio voi olla tavallista voimakkaampi, jos rokotuksen sattuu ottamaan kovin pian koronan saamisen jälkeen.

5. Miten pian koronatartunnan jälkeen voi ottaa rokotuksen?

Rokotukseen ei Ville Peltolan mukaan kannata mennä ainakaan ennen kuin taudista on kulunut kuusi viikkoa.

Suositus on kuitenkin jättää taudin ja rokotuksen väliin sama aika kuin kahden rokotuksenkin eli 60 vuotta täyttäneille 3–4 kuukautta ja nuoremmille 4–6 kuukautta.

– Nyt kun paljon sairastetaan koronaa eikä välttämättä saada diagnoosia, ihminen ei välttämättä tiedä, onko sairastanut vai ei. Jos ei ole varmistettua tautia, rokotuksen sen voi ottaa – ja ainakin riskiryhmiin kuuluvien kannattaakin ottaa, Peltola sanoo.

+1 Kysytäänkö sairastetusta taudista rokotustilanteessa?

Rokotettavien tilanne selvitetään ennen pistämistä, kerrotaan Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

– Sairastettu tauti huomioidaan yhdeksi rokotteeksi THL:n suosituksen mukaisesti. Rokotuspisteellä tarkastetaan aikaisemmat rokotukset ja sairastettu tauti, jotta asiakas saa rokotuksen suosituksen mukaisella aikavälillä, Espoon Markus Paananen sanoo.

Samaa sanoo Helsingin Timo Lukkarinen.

– Olemme Helsingissä kiinnostuneita erityisesti viime aikoina sairastetuista koronataudeista, jotta väliä mahdolliseen rokotukseen jäisi tarpeeksi ja ”tarpeettomilta” rokotusreaktioilta vältyttäisiin.

Apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö Vantaalta kertoo, että kaikilta rokotukseen tulijoilta kysytään sekä aiemmista rokotuksista että sairastetusta koronasta. Rokotuksen korvaa vain virallisella PCR-testillä todennettu tartunta.

– Kotitesti ei ole virallinen testi, Aronkytö toteaa.