Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peruttuja junavuoroja, vaarallinen ajokeli... – Uusi talvimyrsky tuo lunta tänään jopa +25 senttiä, kun Valtteri-myrskyn jälkiä vielä korjaillaan

Uusi lumimyräkkä alkaa tänään päivällä lännestä alkaen. Ilmatieteen laitoksen mukaan se voi tuoda lisää uutta lunta enimmillään 25 senttiä ennen kuin lauantaina alkaa taas poutaantua. Rankan lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi varoitetaan erittäin huonosta ajokelistä Uudellamaalla.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta neuvoo, että liikenteessä on varattava aikaa tavallista enemmän. Syytä on myös tavallista suurempaan varovaisuuteen.

– Iltapäivästä alkaen Uudellamaalla on rankan lumisateen vuoksi erittäin huono ajokeli ja Kymenlaaksossa lauantain vastaisesta yöstä alkaen. Huonosta kelistä varoitetaan perjantaina muun muassa Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla, Valta selvittää.

Lumimyräkkä vaikuttaa myös junien liikennöintiin. Jo torstaina päätettiin, että lähiliikenteessä otetaan perjantaina käyttöön harvennetut vuorovälit. Niitä noudatetaan kello 15 lähtien.

Vuorovälit harvenevat A- ja K-junissa. Ne ajetaan 20 minuutin vuorovälein. Kaikki muut lähiliikenteen junat ajavat normaaleilla vuoroväleillä. Kauko- ja tavaraliikenteessä ei liikennettä vähennetä ennakolta.

Vuorovälien harvennuksesta ovat päättäneet Fintraffic, Väylävirasto, Helsingin seudun liikenne ja VR. Päätöstä perustellaan sillä, että kaikkia lumitöitä ei ole vielä saatu tehtyä viime viikonlopun Valtteri-myrskyn jäljiltä.

Meteorologi Valta kertoo, että rankimmin lunta sataa Salpausselän ja Lohjanharjun eteläpuolella. Tällä alueella lunta tulee 15–25 senttiä ja muualla noin 10 senttiä. Yhtä paljon lunta ei pitäisi viikonlopun aikana yhteensä sataa kuin viime viikonloppuna Valtteri-myrskyn aikana.

– Lämpötila nousee pääkaupunkiseudulla lähelle nollaa mutta sade tulee lumena. Siinä ohessa voi sadella märkää lunta.

Huonoimmat ajokelit ovat lauantainakin siellä, missä lunta sataa eniten.

Valta sanoo, että tuulen ei pitäisi aiheuttaa vahinkoja. Se kuitenkin haittaa liikennettä, kun lumi pöllyää tehokkaasti.

– Koska lunta on jo ennestään paljon, jo se hankaloittaa liikennettä. Penkat ovat korkeita ja kaikkia teitä ei ole välttämättä ehditty aurata kuntoon.

Poutaa on Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan tulossa lauantaina päivästä lähtien sunnuntaihin. Silloin tulee seuraava lumisadealue. Valta kertoo, että se on selvästi edellistä heikompi.

– Lunta voisi tulla kahdesta kuuteen senttiä. Lauantai-iltana on kylmennyt, mutta sunnuntaina ollaan taas nollan tienoilla pääkaupunkiseudulla. Sade tulee kuitenkin lumena, Valta kertoo.

Hänen mukaansa näyttää, että ensi viikollakin on liikkeellä jonkin verran sateita ja sää on lauhaa.

Valta arvioi, että nykyinen ja tuleva lumikuorma voivat olla riski hallien ja varastojen katoille, mutta tuskin omakotitaloille. Koska lämpötila on lähellä nollaa, voivat puut taipuilla sähkölinjojen päälle ja aiheuttaa sähkökatkoja.