Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljä törkeää murtoa asuntoihin – albanialaismiehet istuivat kolme kuukautta vangittuna, nyt oikeus vapautti heidät

Kahden albanialaismiehen runsaan viikon murtokeikka Suomeen on kuitattu ainakin tällä erää kolmen kuukauden tutkintavankeudella ja korvausvaatimuksilla.

Miehet tekivät viime loka- ja marraskuun vaiheessa runsaan viikon aikana neljä asuntomurtoa hieman syrjässä olleisiin omakotitaloihin Espoossa ja Kirkkonummella. Varastetun tavaran arvo oli huomattava.

Kaksi asuntomurroista olivat tekotavaltaan erikoisia. Toinen miehistä meni ulkokaton kautta sisään ryömimällä ja rikkomalla rakenteita.

Kirkkonummen Masalassa tehty asuntomurto oli juuri tällä tavalla suoritettu.

Lue myös:

Tunnetun ekokylän kehittäjän kotiin tehtiin röyhkeä murto – varas iski reiän kattoon ja vei 50 kilon kassakaapin sekä 6 000 euron kellon

Poikkeuksellinen rikossarja selvisi Espoossa ja Kirkkonummella – epäillyt Albaniasta

Miesten rikokset on käsitelty nyt oikeudessa, ja he ovat olleet tutkintavankeudessa tähän saakka.

Molemmat miehet tuomittiin vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen, mutta samalla oikeus määräsi heidät heti vapautettavaksi.

Syyttäjä oli vaatinut molemmille miehille vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta ja pitämistä edelleen vangittuna.

Lain mukaan kaksi vuotta lyhyemmästäkin vankeusrangaistuksesta voidaan pitää tuomittu vangittuna, jos on esimeriksi epäilys, että hän poistuu maasta tai jatkaa rikoksia.

Käräjäoikeuskin päätteli, että vastaajat saattavat matkustaa heti kotimaahansa, jos heidät päästetään vapaiksi, koska heillä ei ole vakinaista asuntoa Suomessa tai muuta yhteyttä Suomeen.

Oikeus katsoi kuitenkin, että miehet on vapautettava ja viittasi rikoslain pykälään, jonka mukaan ketään ei saa vangita tai määrätä pidettäväksi edelleen vangittuna, jos se olisi kohtuutonta asian laadun taikka rikoksesta epäillyn tai tuomitun iän tai muiden henkilökohtaisten olosuhteiden vuoksi.

42- ja 52 -vuotiaat albanialaismiehet myönsivät tehneensä varkaudet. Toinen heistä oli myös auttanut poliisia varastetun tavaran löytämisessä.

Heidät määrättiin maksamaan korvauksia asianosaisille ja vakuutusyhtiöille yhteisvastuullisesti noin 45 000 euroa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden torstaina antama päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Juttua korjattu 4.2.2022 kello 12.35: Molemmat miehet tuomittiin vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen, ei vuoden ehdolliseen vankeuteen, kuten jutussa ensin mainittiin.