Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyhjillään seisovan kaupungintalon purkamisesta on väännetty Espoossa vuosia, nyt hallinto-oikeus hylkäsi viimeisimmän valituksen – "Tarkoitus on, että puretaan heti"

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt Espoon jo vuosia tyhjillään seisoneesta kaupungintalosta tehdyn valituksen.

Valituksen oli tehnyt Pro Espoo -niminen yhdistys, joka on vaatinut purkamista odottavan kaupungintalon suojelemista rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla.

Yhdistys on vastustanut kaupungintalon purkua vuosia ja hakenut suojelupäätöstä useita kertoja.

Suojeluvaatimuksen olivat aiemmin hylänneet ely-keskus ja ympäristöministeriö.

Hallinto-oikeuteen tekemässään valituksessa Pro Espoo vaati hallinto-oikeutta kumoamaan ympäristöministeriön viimeisimmän päätöksen asiasta ja palauttamaan asian uudelleen käsittelyyn.

Tämän valituksen hallinto-oikeus on nyt keskiviikkona antamassaan päätöksessä hylännyt.

Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo sanoo Länsiväylälle, että tarkoitus on, että kaupungintalo puretaan heti, kun hallinto-oikeuden päätös on saanut lainvoiman.

Espoon keskuksessa sijaitsevan, yli kymmenen vuotta tyhjillään seisoneen kaupungintalon kohtalosta on väännetty jo vuosia. Kaupunki on halunnut purkaa rakennuksen, mutta ei ole valituskierteen vuoksi voinut aloittaa purkutöitä.

Vuonna 1971 valmistuneen talon purkamista vastustaneet ovat vedonneet esimerkiksi sen kulttuurihistorialliseen ja arkkitehtoniseen arvoon.

Hallinto-oikeus toteaa keskiviikkona antamassaan päätöksessään muun muassa, että Espoon kaupungintalo ei sisälly valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin, sillä ei ole valtakunnallista merkitystä eikä sen suojeluun rakennusperintölain nojalla ole erityisiä syitä.

Pro Espoo oli valittanut myös eri viranomaisten, muun muassa Espoon ja ely-keskuksen toiminnasta asiassa. Nämä valitukset hallinto-oikeus jätti tutkimatta tai hylkäsi.

Pro Espoo -yhdistyksen toiminta on herättänyt viranomaisissa vuosien varrella kritiikkiä. Ely-keskuksen ylitarkastaja Henrik Wager sanoi Länsiväylän haastattelussa vuonna 2018, että "tämä on jo kolmas kerta, kun suojelupäätöstä haetaan".

– Hakemus ainoastaan tuottaa lisää työtä hallinnolle. Lopulliseen (kaupungintalon purkamista koskevaan) päätökseen sillä ei ole mitään vaikutusta, Wager sanoi vuonna 2018.

Myös Espoon virkamiehet ovat arvostelleet yhdistyksen toimintaa. Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalon mukaan vuosien valituskierre kaupungintalosta on viivästyttänyt Espoon keskuksen kehittämistä.

Lue myös:

Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu

Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy

Valitus hylättiin – Espoon kaupungintaloa ei suojella

Tyhjä kaupungintalo maksaa Espoolle 100 000 euroa joka vuosi – hintalappu jo miljoonaluokkaa