Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elsi, 27, ihailee Angela Merkeliä ja on huippupestissä Suomen politiikassa – "Kaikki nuoret eivät ole arvoiltaan liberaaleja"

Henkilö: Olemme poliittinen liike, emmekä ota puolueena kantaa teologisiin kysymyksiin, sanoo kristillisdemokraattien puoluesihteeri Elsi Ranta.

Elsi Ranta on 27-vuotias Suomen Kristillisdemokraattien puoluesihteeri.

Hän ei peittele intoaan puhuessaan politiikasta. Ensin keskustelu huristelee puolueiden arvoissa ja politiikan teorioissa, sen jälkeen piipahdetaan EU-politiikassa ja Saksanmaalla. Sieltä kurvataan pohtimaan suomalaisten nuorten arvoja ja vaikuttamista.

Puhetta politiikasta riittää, mutta uskontoa Ranta ei oma-aloitteisesti mainitse lainkaan.

– Moni puhuu puolueestamme edelleen kristillisinä, vaikka nimi muutettiin Suomen Kristillisdemokraateiksi (KD) jo yli 20 vuotta sitten. Olemme poliittinen liike, emmekä ota puolueena kantaa teologisiin kysymyksiin.

Puolueen nimeen kiteytyy Rannan mukaan paljon. Kyse on poliittisesta ideologiasta ja demokraattisesta liikkeestä, jolla on Euroopassa vahva kannatus.

Ranta myöntää, että pohjoismaisten kristillisdemokraattisten liikkeiden historia on erilainen kuin vaikkapa Saksan suositun CDU:n, mutta yhteneväisyyksiäkin löytyy. Siksi Ranta uskoo KD:n suosiolla olevan kasvupotentiaalia.

Emme ota puolueena kantaa teologisiin kysymyksiin.

Ranta esittelee puolueensa paikkaa muiden joukossa.

– Kristillisdemokratia on liberalismin, sosialismin ja konservatismin lisäksi Eurooppaan vaikuttanut aate. Oikeisto korostaa yksilöä, vasemmisto valtion roolia. Kristillisdemokraatit edustaa kolmatta linjaa, eli näemme perheen ja lähiyhteisöjen roolin merkittävänä. Meille on tärkeää subsidiariteettiperiaate eli päätökset tulisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmisiä, joita ne koskevat.

Perheen käsite on laaja, huomauttaa Ranta.

– Itselleni opiskeluaikoina ystäväni olivat osa perhettäni. Jokaisen on tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin yhteisöön.

Lapsuudessaan vuosia Ranskassa ja Sveitsissä asunutta Rantaa voi hyvällä syyllä kutsua Euroopan kansalaiseksi. Tai miksei jopa maailmankansalaiseksi, sillä hän on asunut myös Kiinassa. Peruskoulusta suurimman osan Ranta suoritti ranskaksi.

Ei siis ihme, että pro gradu -työtään valmistelevaa politiikan tutkimuksen opiskelijaa kiinnostavat kansainvälinen politiikka ja EU-asiat.

Kiinnostus politiikkaan kulkee usein suvussa ja perheessä.

Ranta mainitsee jakavansa perheensä arvot. Ne ovat myös kristillisdemokraattien arvoja.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen alkoi kiehtoa jo yläkouluikäisenä. Puolueen nuorisojärjestön toimintaan Ranta lähti mukaan lukioikäisenä.

Puolueiden nuorisojärjestöiltä on totuttu näkemään radikaaleja ulostuloja.

– Nuorisojärjestöt haastavat emopuolueita. Vievät niitä eteenpäin ja uudistavat. KD Nuoret saivat viime puoluekokouksessa läpi muun muassa aloitteen ilmaisesta ehkäisystä kaikille alle 25-vuotiaille.

Ranta on nuorin eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä.

Saamaansa näkyvyyttä hän aikoo käyttää kirkastaakseen puolueensa tavoitteita myös nuorille.

– Suomessa on paljon nuoria, jotka jakavat puolueemme arvot. Eivät kaikki nuoret ole arvoiltaan liberaaleja, vaikka joskus julkisessa keskustelussa siltä saattaa vaikuttaa, Ranta toteaa.