Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ainutlaatuinen hanke käynnistyy Espoossa: Kaukolämpöä tehdään nyt ulkoilmasta

Lämpö: Vermoon nousee maan ensimmäinen Ilma-vesilämpöpumppulaitos.

Espoossa otetaan ensi vuonna käyttöön Suomen ensimmäinen ilma-vesilämpöpumppulaitos, jonka kokoluokka ylittää 10 megawattia. Fortum rakentaa parhaillaan Vermoon laitosta, joka valmistuessaan syöttää päästötöntä, ilmasta otettua lämpöä suoraan kaukolämpöverkkoon.

Ilma-vesilämpöpumput ovat monille pientaloasukkaille tuttu lämmitystapa. Vermon ilma-vesilämpöpumppu- eli ivlp-laitoksessa periaatteiltaan sama teknologia on kasvatettu huomattavasti isompiin mittoihin.

Laitoksen yli 10 megawatin teho riittää Fortumin uusien energiaratkaisujen yksikön johtaja Thomas Ekholmin mukaan tuhansien omakotitalojen lämmitykseen.

Tulevaisuudessa tällaisia yksiköitä nousee Espooseen useita. Ekholm sanoo, että yksi ivlp-laitosten teknologian hyvistä puolista on sen monistettavuus ja mahdollisuus lähteä skaalaamaan sitä vieläkin isommaksi.

Vermossa teknologiaa on jo testattu pilotilla, ja nyt rakenteille lähtenyt laitos on teholtaan kymmenkertainen pilottiin verrattuna.

Seuraava, vielä isompi laitos on jo suunnitteilla. Fortum rakentaa Keran uuteen kaupunginosaan ivlp-laitoksen, jota se kuvaa kokoluokassaan ainutlaatuiseksi pohjoisissa olosuhteissa.

Lähivuosina rakenteille lähtevään Keraan on kaavailtu asuntoja jopa 14 000 asukkaalle. Fortumin tavoitteena on ottaa lämpölaitos käyttöön jo vuosina 2023–2024.

– Keran laitos on aivan uudentyyppinen energiaratkaisu, jossa noin 15–20 megawatin laitos tuottaa lämpöä koko alueelle. Emme jää odottamaan Keran kasvua, vaan otamme laitoksen maksimikapasiteetin käyttöön heti sen valmistuessa ja ohjaamme sen aluksi muualle kaukolämpöverkkoon, Ekholm kertoo.

Fortumille ivlp-laitokset ovat tärkeitä, sillä ne auttavat energiayhtiötä siirtymään kohti hiilivapaata lämmöntuotantoa.

Viime vuonna noin 60 prosenttia Fortumin kaukolämmöstä tuotettiin fossiilisilla polttoaineilla, pääasiassa kivihiilellä ja maakaasulla.

Näistä pitäisi luopua viimeistään 2029, sillä Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet siirtymään hiilineutraaliin kaukolämmöntuotantoon 20-luvun aikana. Kivihiilestä on tarkoitus luopua viimeistään 2025, jolloin Suomenojan hiilivoimala suljetaan.

Hiilen ja maakaasun korvaajiksi Fortum suunnittelee ivlp-laitosten lisäksi muitakin sähköpohjaisia lämmönlähteitä, kuten datakeskusten hukkalämmön talteenottoa.

Datakeskushankkeita Fortumilla on vireillä sekä Espoon Hepokorvessa että Kirkkonummella.

Fortumin mukaan ivlp-laitosten osuus Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaukolämmöntuotannosta tulee olemaan jo muutaman vuoden sisällä merkittävä.

– On vaikea sanoa vielä tarkkaan, miten iso rooli sillä tulee olemaan kun olemme 100 prosenttisesti hiilivapaassa tuotannossa. Se riippuu monesta tekijästä, muun muassa siitä, miten muut lämmöntuotantolähteet edistyvät, Ekholm sanoo.

Talven kylmimpien säiden kulutuspiikkeihin ivlp-laitoksen teho ei vielä riitä. Silloin sitä korvaavat vielä toistaiseksi muut lämmönlähteet.

– Kaukolämpöjärjestelmän hyviä puolia on se, että siinä on helppo käyttää erilaisia lämmöntuotannon lähteitä ja siihen on helppo liittää uusia tuotantolaitoksia, Ekholm sanoo.

Ekholm arvioi, että Vermon laitos tuottaa hyvin lämpöä jopa -15 asteeseen saakka.

– Se tosin riippuu siitäkin, mitä kylmäaineita laitoksessa käytetään. Tämä on tekninen kysymys, johon tullaan tulevaisuudessa löytämään uusia ratkaisuja, Ekholm uskoo.

Kuten pientaloissakin, ivlp-laitos tuottaa myös jäähdytystä. Vermon laitos tulee tuottamaan lähiympäristön asiakkaille, toistaiseksi lähinnä toimistoille ja kaupoille, kaukojäähdytystä.

Sitä voitaisiin käyttää myös asunnoissa, joissa on jokin kylmänjakojärjestelmä.

Vielä tällaisia asuntoja on vähän. Ekholm uskoo kuitenkin, että asiakkaiden kiinnostus jäähdytykseen lisääntyy, jos viime kesiltä tutut pitkät hellejaksot yleistyvät.

– Taloyhtiöissä jäähdytyksestä voidaan keskustella saneerausten yhteydessä.

Ivlp-laitoksessa jäähdytys saadaan kärjistäen samalla vaivalla kuin lämmin. Kun asiakkaan putkeen menee jäähdytysvettä, se lämpiää asiakkaan kiinteistöstä ja palaa takaisin lämpimänä. Kun se jäähdytetään laitoksessa, lämpö otetaan talteen.

– Lämmön ja kylmän yhteistuotannolla pystymme kierrättämään energiaa isossa mittakaavassa ja samalla tarjoamaan asiakkaille jäähdytystä, Ekholm sanoo.

Lue myös:

Ison datakeskuksen rakentamiseen tuli ainakin viive Kirkkonummella – uudesta kaavasta valitettiin oikeuteen

Fortum: Iso datakeskus voisi toimia jo 3–4 vuoden kuluttua − Kirkkonummi teki ennätysvauhtia kaavan keskukselle

Kiistaa herättänyt datakeskushanke etenee nyt Espoossa – havainnekuva näyttää sijainnin

Sää vaihtelee Espoon sisällä jopa useita asteita ja tätä hyödynnetään nyt lämmityksessä – Hyperlokaalit sääennusteet kertovat, missä kaukolämpöä tarvitaan