Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ambulanssi juuttui lumiselle tielle ja kotipalvelutyöntekijä joutui lapiotöihin Espoossa – näin lumi rassaa nyt asukkaita

Espoon tiet, kadut ja kevyen liikenteen väylät peittyivät toissa viikon Valtteri-myräkässä ja sitä seuranneissa sakeissa lumisateissa paksuun lumeen, jota ajetaan edelleen pois kaduilta.

Tilannetta on vaikeuttanut tällä viikolla saapunut loskakeli, joka on tehnyt etenkin osasta asuinkatuja melkoista lumi- ja sohjopuuroa.

– Asuinkadut saatiin jo kerran aurattua, mutta kaluston pitää puhdistaa niitä nyt toiseen kertaan sohjosta, sanoo Espoon katutuotantopäällikkö Simo Kesti.

Kestin mukaan kaikki kaupungilta liikenevä auraus- ja lumenpoistokalusto on ollut viime päivinä käytössä.

– Työtä on tehty niin paljon kuin työaikalainsäädäntö mahdollistaa.

Kesti arvioi, että suurin osa kaduista saataneen kuntoon tämän viikon aikana.

– Joitakin yksittäisiä katuja voi jäädä vielä puhdistamatta.

Länsiväylän toimitukseen on tullut paljon kiukkuisia viestejä espoolaisilta, joilla on ollut vaikeuksia päästä liikkeelle lumisilla kaduilla.

Ongelmat eivät koske vain asukkaita, vaan esimerkiksi Espoon Jupperissa ambulanssi oli vaikeuksissa lumisella Kulmatiellä viime lauantaina.

– Ambulanssi jäi lumeen kiinni ja koko tie oli tukossa. Tämä siksi, että teitä ei ole aurattu ja edellisetkin lumet Valtterin jäljiltä on hoitamatta. Kansalaisten perusturvallisuus alkaa vaarantua kaupungin passiivisen toiminnan vuoksi. Tämä ei voi olla säästökohde. Tässäkin tapauksessa sai potilas odotella melko pitkään ennen, kun asukkaat olivat itse raivanneet ajoväylän kuntoon, kertoo Jupperissa asuva mies.

Hän lähetti toimitukseen myös kuvan lumeen juuttuneesta hälytysajoneuvosta.

Leppävaaran Puustellinmäessä lumeen juuttui puolestaan Espoon kotipalvelun työntekijä.

Kotipalvelun autosta kuvan toimitukseen lähettänyt Vesa Kukkamaa ihmetteli hidasta lumenpoistoa.

– Alue on lähellä Leppävaaran keskustaa, suuri kerrostalokeskittymä, jossa asuu toista tuhatta asukasta. Asukkaiden autot juuttuvat lumeen, lastenvaunuilla ei pääse liikkumaan ja kävellen kulkeminen on vaikeaa, Kukkamaa kertoo.

Simo Kestin mukaan katujen kunnossapitotyöntekijät tekevät parhaansa pitääkseen liikenneväylät kunnossa.

Kestin mukaan talvikelien voimakas vaihtelu tuo lisää haastetta, kun yhtenä vuonna lunta ei tule olleenkaan ja toisena vuonna sitä tulee kerralla ennätysmääriä.

Espoon kaupungin säästötoimet rajoittavat myös osaltaan sitä, kuinka paljon lumenpoistoa voidaan hankkia ostopalveluna.

Kestillä on myös tärkeä viesti tonttien omistajille, jotka työntävät lumensa kaduille.

– Paikoin on ongelmia sekä kadun käyttäjille että kunnossapidolle ovat tuottaneet lumikasat, joita on työnnetty tonteilta kadulle ja jätetty siihen. Ne muun muassa kaventavat katuja, joiden lumitila ei välttämättä riitä kunnolla edes kadun omille lumille.

– Tonttien lumia ei saa työntää katualueelle, vaan ne tulisi kasata tontille tai kuljettaa pois, jos eivät tontille mahdu.

Espoon kaduilta poistettavaa lunta kuljetetaan Vanttilan lumenkaatopaikalle. Suurelta osin käytetään myös ympäri kaupunkia sijaitsevia pienempiä lumensäilytyspaikkoja.

Espooseen muutama vuosi sitten ostettua lumensulatuskonetta ei ole tarvinnut tänä talvena vielä käyttää.

Lue myös arkistojuttu: Katso video: Espoon lumensulatuskone pörisee nyt täysillä – sulattaa 150–300 kuutiota tunnissa