Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lyhytjänteiset rahoitusmuutokset haittaavat suomalaista poliisia – "Pienillä asemilla samat ihmiset tekevät kuulusteluja ja ovat kentällä"

Poliisi on huolissaan toimintansa rahoituksen lyhytjänteisyydestä. Asia kävi keskeisesti ilmi keskiviikkoaamuna, jolloin sisäministeri Krista Mikkoselle (vihr.) luovutettiin poliisin määrärahaselvitys.

– Poliisin kuluista 70 prosenttia on henkilöstökuluja. Vastaavasti kun poliisin tilakustannukset ovat kasvaneet, se on vaikuttanut suoraan henkilöstön palkkaukseen käytettävissä oleviin rahoihin, kertoi Helsingin yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo.

Tämä on taas johtanut soveltamiseen varsinkin pienemmillä poliisilaitoksilla, jossa määrärahojen tilanne on aiheuttanut tietynlaista toiminnan päällekkäistämistä.

– Pienillä poliisiasemilla on tehty ratkaisuja, joissa samat poliisit tekevät kuulusteluja ja ovat kentällä, kuvailee Tampereen yliopiston taloustieteen professori Lasse Oulasvirta.

– Toinen asia on se, että poliisitoimeen myönnetty rahoitus on hyvin lyhytjänteistä. Rahoituskriteereihin voi tulla muutoksia lyhyelläkin ajalla, joka häiritsee poliisitoiminnan suunnittelua ja toteuttamista, Oulasvirta jatkaa.

Professorit esittävät selvityksessä rahoituskriteerien uudelleenmäärittelyä. Yksi muutos olisi se, että tilakulut olisivat jatkossa henkilöstökuluista erillisellä momentilla.