Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

7 000 e/neliö on nyt kipuraja uudisasunnon ostajalle Espoossa, mutta nousupaineita kasautuu – "Uskon yhä useamman nostavan hintoja", sanoo välittäjä

Asuntorakentaminen jatkuu vilkkaana Espoossa tänä vuonna, vaikka uusia kohteita ei olekaan pantu alulle niin paljon kuin viime vuonna, arvioi kiinteistönvälitysketju Sp-Koti.

Asuntokauppaa voi vilkastuttaa ketjun mukaan se, että sijoittajat ovat palaamassa takaisin asuntomarkkinoille osakemarkkinoilla koetun turbulenssin takia.

Samaan aikaan markkinoita heiluttaa toinenkin maailmantalouden trendi, kun kohoava inflaatio alkaa näkyä uudisasuntojen hinnoissa.

Osin uudiskohteiden hintoja on jo tarkistettu ylöspäin.

– Uskon yhä useamman rakentajan nostavan uudiskohteidensa hintoja seuraavan puolen vuoden aikana, arvioi Sp-Koti Yrittäjä Carl Michael Hatanmaa ketjun tiedotteessa.

Länsiväylä kertoi toissa viikolla, että Espoossa asuntorakentaminen oli viime vuonna ennätysmäisen kiivasta. Uusia asuntoja valmistui liki 5 500, mikä ylittää kaupungin oman tavoitteen noin 2 000:lla.

Valtaosa uudistuotannosta on kovan rahan asuntoja, mutta myös ara-tukea saavia asuntoja rakennetaan Espooseen nyt tavoitteet ylittäviä määrä.

Hatanmaa sanoo Länsiväylälle, että tänä vuonna uusia asuntoaloituksia on viime vuotta vähemmän, mutta suunnitteluasteella kohteita on paljon.

Uudisrakentaminen keskittyy metro- ja junaratojen lähiympäristöön.

Samalla myös asuinalueiden väliset erot repeävät yhä suuremmiksi, sillä sijainnin merkitys on entistä tärkeämpi sekä rakennuttajalle että asunnonostajalle.

– Kaikkein vetovoimaisimmilla ja kalliimmilla alueilla Helsingissä ja Espoossa uudiskohteiden hinnat hipovat jo taivaita. Harvoilla on niihin asuntoihin varaa. Esimerkiksi Espoossa uudiskohteidenkin hinnoissa on selvä ero, sijaitseeko asunto Länsiväylän etelä- vai pohjoispuolella. Rannan puolella asunnot ovat selvästi hintavampia, Hatanmaa sanoo.

Espoossa kalleimmat neliöhinnat ovat ylittäneet jo 10 000 euroa. Näihin asuntoihin tavallisella ostajalla on harvoin varaa.

Hatanmaan mukaan asuntokaupassa "kipuraja" on nyt noin 7 000 euroa neliöltä.

– Sen enempää tavanomainen ostaja ei yleensä voi maksaa. 50 neliön asunnossa puhutaan 350 000 eurosta.

Merkillepantavaa on, että Espoossa uudiskohteiden hinnat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseet Helsingin tasolle.

– Kymmenen vuotta sitten ero oli vielä selvä. Nyt halutuimpien uudiskohteiden neliöhinnat ovat jo lähellä toisiaan.

Hatanmaan ennustaa, että asuntojen hintakehityksen eriytyminen sijainnin mukaan tulee vahvistumaan entisestään tulevaisuudessa myös pk-seudun sisällä.

Hatanmaa on pannut merkille myös ilmiön, josta moni Länsiväylän lukija on viime vuosina valittanut: kiivasta uudisrakentamista ei katsota Espoossa aina hyvällä.

Esimerkiksi Etelä-Espoossa monen vanhan asukkaan mitta alkaa täyttyä liian tiivistä rakentamisesta.

– Rakentamisen keskittäminen vain tietyille alueille ei ole asumisviihtyvyydenkään kannalta hyvä asia. Monilla asuinalueilla esimerkiksi Etelä-Espoossa alkaa asukkailla mitta täyttyä liiallisesta, liian tiiviistä ja korkeasta, uudisrakentamisesta. 7–9-kerroksisia taloja pientaloalueille haluavat vain rakentajat, eivät alueiden asukkaat. Tietyillä täyteen rakennetuilla alueilla uudiskohteista on myös jo ylitarjontaa, Hatanmaa myöntää.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen nostaa esiin raidejokerin varrella, Kehä ykkösen sisäpuolella olevat metsäiset alueet, joihin uutta rakentamista hänen mielestään voisi suunnata.

Toimitusjohtaja Esa Jäntti Nooa Säästöpankista puolestaan katsoo, että pääkaupunkiseudulle kohdistuvan kovan muuttopaineen takia uusia asuntoja on syytä rakentaa "muuallekin kuin Tapiolaan".

– Uusille alueille rakentaminen estäisi uusien asuntojen hintojen karkaamista liian korkealle, arvioi Jäntti.

Voimistuvana ilmiönä Jäntti nostaa esiin ulkomaalaiset asuntosijoittajat, joiden tulo pk-seudun markkinoille voi tuoda uusia haasteita, mikäli kaupoissa ilmenee ongelmia ja riitoja joudutaan ratkomaan jälkikäteen.

– Pk-seudun asuntomarkkinoilla liikkuu nyt aiempaa enemmän ulkomaalaisia asuntosijoittajia, yksityishenkilöitä ja sijoitusyhtiöitä. Välittäjän vastuu asuntokaupassa on merkittävä.

Sijoittajat himoitsevat uudiskohteiden lisäksi myös vanhoja asuntoja, jotka sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien äärellä ja joihin ei ole tulossa isoja korjauksia lähivuosina.

Uutta on sekin, että niin sanotut miniyksiöt alkavat viimein poistua muodista. Hatanmaan mukaan sijoittajille miniyksiöt kelpaisivat edelleen, mutta moni kunta on rajoittanut niiden määrää rakennusmääräyksillä-

– Rakennuttajat ovat kasvattaneet asuntokokoja vastaamaan paremmin kysyntää ja ihmisten toiveita isommista kodeista. Pienet 20 neliön kopperot on poistettu rakennussuunnitelmista.

Vaikka sijoittajat palaavatkin pikku hiljaa pk-seudulle, on vuokramarkkinoilla Hatanpään mukaan edelleen epätasapainoa.

– Tarjontaa on yhä enemmän kuin kysyntää.