Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viro on kylpyläelämysten maa – tässä 8 kylpylävinkkiä hiihtolomalle

Virolaisten kylpylöiden historia ulottuu yli 200 vuoden päähän, sillä jo vuonna 1813 Benedikt Georg Witte rakennutti Viron ensimmäisen kylpylälaitoksen Tallinnan, Kadriorgin puistoon. Paikasta tuli nopeasti Venäjän keisarillisen perheen suosima lomakohde ja Tallinnasta Venäjän imperiumin ensimmäinen kylpyläkaupunki.

Pian perässä seurasivat Haapsalu ja Pärnu, joista ensimmäiseen perustettiin mutahoitola nivelkipujen hoitoon vuonna 1825. Pärnun ensimmäinen mutakylpylä puolestaan avasi ovensa vuonna 1838. Myös Itä-Viron Narva-Jõensuu ja Saarenmaan Kuressaari ovat tunnettuja kylpyläkaupunkeja. Samoin kuin mineraalivedestään ja makean veden mudastaan tunnettu Värska.

Jos nykyään kaipaa rentouttavaa kylpylälomaa, ei Virossa oikein voi eksyä. Maan joka kolkassa on tarjolla omanlaisensa kylpylät perinnehoidoilla ja saunamaailmoilla. Akkuja voi latailla niin Kaakkois-Viron Värskassa kuin Itä-Viron Toilassakin. Tai miksi et lähtisi legendaariseen kylpyläkaupunkiin Pärnuun? Jos aika on tiukalla, voi kylpyläelämyksistä nauttia viikonloppulomalla myös Tallinnassa.

Tallinnan kattojen yllä

Jos aikaa kylpylälomaan on vain päivä tai yksi yö, kannattaa suunnata Tallinnan Swissôtelliin ja sen Pürovel Spahan, jossa voit helliä itseäsi niin saunoissa ja altaissa kuin hoidoissakin. Lisäpisteitä kokemukseen tuovat spasta avautuvat maisemat yli kaupungin. Mikä voisi olla sen elämyksellisempää kuin nauttia samanaikaisesti kuumakivihieronnasta ja näkymästä yli Tallinnan Vanhankaupungin? Jos aikaa on, niin kannattaa myös yöpyä tässä viiden tähden hotellissa, jonka aamiainen vakuuttaa monipuolisuudellaan ja huippuluokan palvelu tekee vierailusta unohtumattoman.

Mutakylpyläperinteitä Pärnussa

Viron kylpyläpääkaupunkina tunnetun Pärnun tunnetuin paikka lienee meren rannalla sijaitseva vanha mutakylpylä, joka aloitti toimintansa vuonna 1838. Nykyinen rakennus on vuodelta 1927 ja sen osana toimii nykyään kylpylähotelli Hedon. Siellä voit edelleen nautti perinteisestä mutakylvystä tai vaikkapa balilaisesta hieronnasta. Rentouttavan kylpylävierailun jälkeen on mukava hipsiä takaisin hotellisuoneeseen nauttimaan parvekkeelta avautuvasta merinäköalasta. Kulinaristisia nautintoja tarjoilee puolestaan hotellin ravintola Raimond.

Rentouttava retriitti Saarenmaalla

Kuressaaren kaupungissa sijaitsevan Arensburgin kylpylähotellin allasosastolta avautuvat vehreät näkymät Saarenmaan luontoon. Siellä voit rentoutua infrapunasaunassa ja pulahtaa sitten viilentävään altaaseen tai porealtaan poreisiin. Arensburgin erikoisuus ovat saarenmaalaiset hoidot, kuten katajantuoksuinen kylpy tai niskahieronnalla höystetty mutakääre. Hemmottelupäivän päättää paikallisista raaka-aineista valmistettu illallinen hotellin ravintolassa.

Kylpyläelämyksiä Tarton Vanhassakaupungissa

Kulttuurin ystävä suuntaa yliopistokaupunki Tarttoon, jossa voi kylpyläelämysten ohessa nauttia Viron kansallismuseon ERM:in näyttelyistä. Yöpymiseen sopii Hotel Lydia, joka sijaitsee Tarton Vanhankaupungin ytimessä. Sen spa-alueella voi uida, saunoa ja nauttia vaikka lasillisen samppanjaa rentoutumisen lomassa. Hotellissa sijaitsee myös Tarton parhaaksi sanottu ravintola Hõlm, joka tarjoilee lähiruokaa.

Linnaspan lumo

Valgamaalla, lähellä Latvian rajaa sijaitsee Wagenküllin linnaspa, joka tarjoaa täydelliset puitteet lemmenloman viettoon. Myös Taageperan linnana tunnettu, 1900-luvun alussa valmistunut jugendrakennus on sisustettu niin ylellisesti, että matkailija voi kuvitella olevansa vieraisilla televisiosta tutun Downton Abbeyn kartanossa. Vastauusitussa spassa on tarjolla laadukkaita kasvohoitoja ja hierontoja sekä monipuolinen sauna- ja allasvalikoima, josta löytyy jopa 42-asteinen japanilainen furo, eli kuuma kylpy. Kylpyläkäynnin jälkeen iltaa voi jatkaa liekkien loimussa viinin siemailun merkeissä takkahuoneessa.

Lisää löylyä!

Saunafanin ykköskohde on Koillis-Viron Võrussa sijaitseva Kubija Spa, jossa pääsee hikoilemaan aroma-, kataja- ja suolasaunassa. Löylyjen jälkeen voi pulahtaa johonkin Kubija Span erilaisista altaista. Hoidoista voit kokeilla vaikkapa hunajahierontaa tai virolaista hamppuöljyhierontaa. Kubija Spa sopii hyvin aktiivilomailijalle, sillä alue tarjoaa hyvien patikointimahdollisuuksien lisäksi loistavan luisteluradan ja kesäisin melontamahdollisuuden. Tiesitkö muute, että Viron Võrumaan savusaunaperinne on päässyt UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön listalle?

Vanhoja kansanperinteitä Vihula spassa

Tallinnasta vain reilun tunnin automatkan päässä sijaitseva Vihula Country Club & Spa -kartanohotelli sopii vastuullisuutta ja ympäristöarvoja arvostavalle matkailijalle. Hotellin vihreät arvot näkyvät niin huoneiden sisustuksessa kuin ruokalistallakin. Kartanohotellin spassa voi kokeilla esimerkiksi aistillista suklaahoitoa tai puhdistavaa kolmen teen vartalohoitoa. Lisäksi voi rentoutua erilaisissa altaissa ja saunoissa. Vihula spassa yhdistetään taidolla nykyaikainen osaaminen vanhoihin kansanperinteisiin.

Kylpylänautintoja Suomenlahden rannalla

Itä-Virossa sijaitsevasta Sakan kartanosta on merkintöjä historiankirjoissa jo keskiajalta. Mahtisuvulta toiselle siirtynyt kartano tunnetaan nykyään nimellä Saka Mõis tai Saka Manor Wellness Spa. Tarjolla on kolmenlaista majoitusta: vanhassa kartanossa, uudemmassa hotellirakennuksessa tai aivan Suomenlahden rannalla sijaitsevassa entisessä rannikkovartioston vartiotornissa. Kartanon mailla ja Suomenlahden rannalla reippailun ohella voit rentoutua kartanon span saunassa tai allasalueella. Hoitojen kirjo on laaja suolahuoneesta aromaterapeuttisiin hierontoihin.