Yksinoleminen ja kaverisuhteiden puute kuuluivat Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa viime vuonna. Se oli yleisin syy soittoon, mutta digikanavissa yleisin oli psyykkinen terveys, kertoo tiedotteessaan MLL.
Tiedotteen mukaan tyypillinen puhelu tuli pieneltä koululaiselta seuran puutteessa koulumatkalta tai yksin kotoa. Viime vuosina myös yksinäisten nuorten yhteydenotot, joissa ensisijaisesti halutaan keskustella päivän kuulumisista, ovat yleistyneet. Usein yksinäisyys ja psyykkiset ongelmat kietoutuvat toisiinsa.
Korona-aikana yksinäisyys on tiedotteen mukaan lisääntynyt entisestään.
– Yksinäisyys on yhteisöjen ongelma. Tällä hetkellä puhutaan paljon mielenterveyspalvelujen toimivuudesta, mutta yhä enemmän tulisi keskittyä siihen, mistä lasten huonovointisuus kumpuaa, kertoo tiedotteessa MLL:n auttavien puhelin- ja digipalvelujen päällikkö Tatjana Pajamäki.
Viimeisten vuosien aikana MLL:n palveluissa ovat tulleet tutuiksi äärimmäisen huonovointiset ja itsetuhoiset nuoret aikuiset, jotka eivät ole saaneet apua muualta. Tiedotteen mukaan korona-aika on kurittanut erityisesti niitä, joilla oli jo aiemmin isoja vaikeuksia.
– Yhteydenotoista ei voi tehdä yleistystä, että nuorten vointi olisi romahtanut viime vuosikymmenenä. Ne antavat kuitenkin viitteitä siitä, että ne nuoret, jotka apua tarvitsevat, eivät usein ole sitä saaneet. Osalle lapsista ja nuorista avunhakemisen kynnys on liian korkea, ja isohko joukko huonosti voivista nuorista jää ilman tukea. Heidät pitäisi tavoittaa aivan välittömästi, sanoo Pajamäki.
Kaikkiaan MLL:n puhelimeen ja chatiin tuli viime vuonna yli 125 000 yhteydenottoyritystä. Puheluista vain joka kymmenenteen (9 389) ja chateista (2 290) noin jo viidenteen pystyttiin vastaamaan. Chattikeskustelujen määrä kasvoi 30 prosenttia. Nettikirjeitä vastaanotettiin 1 380.
Yleisimmät puhelujen aiheet olivat arjen yksinäisyys, seksuaalisuus ja koulu- ja vapaa-aika.