Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heidi Antikainen, 16, polkee cyclo-pyörällään täysillä, vaikka väylät ovat sohjoa täynnä – "Välillä tuntuu siltä, että ei liiku mihinkään"

Maajoukkue: Heidi Antikainen vaihtaa Suomen lumisohjon Hollannin baanoihin.

Heidi Antikainen on valittu alle 19-vuotiaiden naisten maantiepyöräilyn maajoukkueryhmään.

Helmikuussa 17 vuotta täyttävä Antikainen ei tunne enää kehittyvänsä Suomessa. Pyöräilijä lähtee huhtikuussa Hollantiin kokeilemaan siipiään ja mittaamaan mahdollisuuksiaan urheilla kovemmassa ympäristössä.

Sitä ennen treeniä on kuitenkin tehtävä pääkaupunkiseudun sohjossa. Maantiepyörän sijaan alla on cyclo-fillari, jossa on myös maastopyörän ominaisuuksia.

– Isommat pyörätiet voivat olla tosi hyvässä kunnossa, mutta pienemmät ihan surkeassa. Varsinkin, jos on juuri satanut lunta eikä niitä ole ehditty aurata tai jäisellä kelillä hiekoittaa. Aika paljon on lumisohjoa teillä, joka hidastaa menoa huomattavasti, Lauttasaaressa asuva Antikainen arvioi pyöräteiden talvikunnossapitoa.

Antikainen myöntää, ettei cyclo-pyörän vauhti huimaa päätä.

– Sillä mennään aika hiljaa. Välillä tuntuu siltä, että ei liiku mihinkään.

Minun lisäkseni ei ole montakaan osallistujaa.

Tavoitteet korkealle asettanut Antikainen treenaa pyörällä kuitenkin jopa neljä tuntia päivässä.

– Harjoittelen Helsingin lähimaastoissa. Pk-seudulla tulee eniten ajettua.

Kesällä Suomessa voi hyvinkin polkea satoja kilometrejä viikossa. Talvella tilanne on toinen.

– Riippuu aina vähän kelistä, mutta puolet vuodesta viikkokilometrit laskevat merkittävästi. Kaikki on aina sään varassa. Talven kylmyys tuo aina omat haasteensa ajamiseen. Kylmällä säällä ei pitkiä lenkkejä voi tehdä. Toisinaan kun räntä ja viima piiskaavat naamaa, on tullut mieleen miksen valinnut jotain sisälajia.

Heidi Antikainen lähtee huhtikuussa ensimmäisen kerran kuukaudeksi hollantilaiseen Restore Cycling Ladies -seuraan. Kesällä on edessä pidempi harjoittelu- ja kilpailujakso.

Olen aika temperamenttinen ja tahdokas.

– Edessä on jännittävä aika. En ole koskaan ollut Hollannissa, enkä ole nähnyt tulevan tiimin jäseniäkään vielä livenä. Pyöräily on itse asiassa joukkueurheilua. En ole myöskään aiemmin ollut edes jäsenenä missään tiimissä, Cycle Club Helsinkiä edustava lauttasaarelainen iloitsee uutta tulevaa.

Motiiveja siirtyä ulkomaiseen junioritalliin on useita. Suomessa maantiepyöräily on pieni laji. Täällä ei myöskään järjestetä kisoja, joissa kokemus karttuisi.

– Suomessa kisoja on vähän ja matkat niissä ovat lyhyitä. Minun lisäkseni ei ole montakaan osallistujaa. On pakko saada harjoitella ja kilpailla kovempitasoisessa seurassa, Antikainen valottaa.

Kilpailuhenkisellä naisella on kunnianhimoa. Antikainen listaa loppukirin olevan hänen vahvuutensa juuri luonteensa takia.

– Olen aika temperamenttinen ja tahdokas. Kymmenen kilometrin yksinajoissa en ole parhaimmillani.

Antikainen opiskelee Espoossa Haukilahden lukiossa. Ennen aikuisten sarjaan nousua pyöräilijä kilpailee ensin U19 -sarjassa tämän ja seuraavan vuoden.

Oma-aloitteinen lukiolainen katsoo rohkeasti ja luottavaisin mielin tulevaa.

– Kukaan ei ole minua pakottanut lähtemään. Havaitsin aiemmin, että muutama suomalainen oli kehittynyt hyvin hollantilaisseurassa. Otin itse yhteyttä seuraan ja tiimin johtajaan, Antikainen kertoo.