Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Tämä ei ole tällä taputeltu” – rikostutkinnan päällikkö sanoo, että pk-seudulla on vajaat kymmenen rikollista katujengiä ja ilmiö on kasvussa

Rikokset: Viime syksynä tehdyillä kiinniotoilla poliisi sai tilannetta rauhoitettua. Pinnan alla kuitenkin kuohuu, sanoo rikostutkintayksikön päällikkö Markku Heinikari.

Pääkaupunkiseudulla toimii tällä hetkellä vajaat kymmenen rikollista katujengiä, arvioi Helsingin poliisi.

– Olemme laskeneet että näissä on yhteensä noin sata keskeistä jäsentä. He ovat pääsääntöisesti ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia. Iältään parinkymmenen molemmin puolin. Alaikäisiä on vähän, Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön päällikkö Markku Heinikari sanoo.

Poliisi on tutkinut syksyn ja talven ajan rikosvyyhtiä, joka liittyy helsinkiläisen sekä espoolaisen jengin väkivaltaiseen kostonkierteeseen. Tapahtumat alkoivat toukokuussa pahoinpitelyistä ja kärjistyivät loppukesänä ampumatapauksiin. Vangittuina on helsinkiläisen jengin keskeisiä henkilöitä, joiden epäillään suunnitelleen hyökkäystä espoolaisjengin kimppuun Kaivohuoneella lokakuussa.

Poliisi tiedottitutkinnan etenemisestä tällä viikolla.

Lue aiempi juttu: Espoon ja Helsingin katujengeillä useita rajuja yhteenottoja – Leppävaarassa ammuttiin sivullisten asuntoa, Kaivohuoneen hyökkäyssuunnitelma kohdistui espoolaisjengiin

Heinikari sanoo, että katujengi-ilmiö kasvaa pääkaupunkiseudulla.

Perimmäinen syy voi olla mitätön siihen nähden, että ollaan valmiita ampumaan toisia.

– Lokakuun kiinniotoilla tilannetta saatiin kuitenkin rauhoitettua. Se osoittaa, että pystymme vielä vaikuttamaan asioihin. Pinnan alla kuitenkin kuohuu koko ajan. Tämä ei ole tällä taputeltu. Tilannetta täytyy seurata. Syksyn jälkeen vastaavia rikoksia ei ole kuitenkaan noussut esiin.

Kostonkierre voi lähteä vähäpätöisestä asiasta, joka kasvaa isoksi.

– Väkivalta menee nopeasti hurjaksi. Perimmäinen syy voi olla mitätön siihen nähden, että ollaan valmiita ampumaan toisia. Ruotsissa on tapauksia, joissa kostonkierre on kestänyt vuosia ja useita on kuollut. Kostonkierrettä voi olla vaikea katkaista, jos se alkaa levitä. Täytyy toimia hyvin etupainotteisesti.

Onko Suomessa riski joutua Ruotsin tielle, kuten KRP on aiemmin varoittanut?

– Suomessa on oma tilanne, enkä vertaisi sitä suoraan Ruotsiin, jossa väkivaltaisuus on täysin eri tasolla, Heinikari vastaa.

Hänen mukaansa Suomen katujengien toiminnassa on kuitenkin nähtävissä samoja piirteitä kuin Ruotsissa.

Kaivohuoneelle suunniteltu isku olisi voinut aiheuttaa vakavaa vaaraa myös muille yökerhossa olleille. Millaista vaaraa jengeistä on sivullisille?

– Yleinen turvallisuustilanne on hyvä ja ihmiset voivat olla rauhallisin mielin. Sivullisille on kuitenkin ollut konkreettista vaaraa ja poliisilla on velvollisuus kertoa turvallisuustilanteesta. Syitä, josta tämä johtuu, täytyy ehdottomasti miettiä.

Poliisi on kohdistanut jengeihin salaista tiedonhankintaa, jolla kerätään näyttöä ja pyritään estämään rikoksia. Osallisiin on käytetty myös ns. pehmeitä keinoja.

– Suurin osa ollut aikaisemmin ennalta-ehkäisevän toiminnan kohteina. Heitä on yritetty ohjata pois rikoksen tieltä. Näihin henkilöihin se ei ole tepsinyt. Pehmeiden lisäksi pitää olla kovia keinoja, joilla pystytään katkaisemaan väkivallan kierre ja saattamaan heidät rikosvastuuseen teoistaan.

Heinikari ei kommentoi, missä päin jengit toimivat.

– Jengit hakevat julkisuutta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Emme ole puhuneet jengien nimistä ja kaupunginosista.

Ruotsin tapaan pk-seudun jengit ovat muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille. Huumekaupan myötä jengeillä on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikolliseen. Heinikari sanoo, että jengit eroavat näistä kuitenkin löyhemmällä hierarkiallaan.