Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jouni Liimatainen kehitti "passiiviseurakuntalaisille" sopivan konserttisarjan, joka vetää espoolaisen kappelin täyteen väkeä kerta toisensa jälkeen – mukana Jippu, Pelle Miljoona, Arttu Wiskari, Kai Hyttinen...

Musiikki: Laaksolahden kappelin suosittu Laulu ja Laulun tarina -sarja pyörii vapaaehtoisvoimin. Monipuolinen esiintyjäjoukko houkuttelee myös ihmisiä, joiden suhde kirkkoon on ohut.

Laaksolahden kappelissa on järjestetty vapaaehtoispohjalta toimiva keskusteleva konserttisarja Laulu ja Laulun tarina jo vuodesta 2013.

Idean isä on Jouni Liimatainen, joka yli 10 vuotta sitten tutustui kesämökkipaikkakunnallaan Konnevedellä poikkitaiteelliseen kirkkomusiikkifestivaaliin Vox Elevatoon. Iloinen hyväntuulinen tekeminen kokosi ihmisiä yhteen eri puolilta Keski-Suomea.

Sen innoittamana passiiviseurakuntalaisesta tuli aktiiviseurakuntalainen. Liimatainen päätyi seurakunnan luottamustoimiin, ensin Viherlaakso-Laaksolahti alueneuvostoon, sitten seurakuntaneuvostoon ja kirkkovaltuustoon.

– Halusin kehittää vapaaehtoistyötä ja puhuin asiasta seurakuntaneuvostossa melko paljon. Konneveden tapahtuman pohjalta kehittelin omannäköisen konseptin. Sain vihreää valoa, pienen budjetin ja vapaat kädet, Liimatainen kertaa.

Laulu ja Laulun tarina -konserttisarjan pohja-ajatus on tuoda seurakunnan ohjelmatarjontaan aidosti matalan kynnyksen ohjelmaa.

– Seurakunta kyllä hoitaa sen korkeakirkollisen. Sarjaa luodessani ajattelin kaltaisiani passiiviseurakuntalaisia, joille kynnys mennä kirkkoon tai kappeliin on korkea, Liimatainen sanoo.

Tämä on ollut onnistunut konsepti.

Tavoitteena on ollut houkutella niitä seurakunnan jäseniä, joiden suhde kirkkoon on ohut ja myös niitä, jotka eivät kuulu kirkkoon.

– Tämä näkyy muun muassa esiintyjävalinnoistani. Meillä on ollut palavasanaisia gospel-julistajia kuten Jippu ja Viktor Klimenko, mutta myös Marion, joka on juutalainen, ja Pelle Miljoona, joka tunnetaan ateistina. Muita sarjassa esiintyneitä kovia nimiä ovat muun muassa Edu Kettunen, Maarit ja Arttu Wiskari. Lisäksi sarjassa on kuultu kansanmusiikkia, rautalankaa, räppiä ja muuta.

– Saamani palautteen pohjalta voi sanoa, että tämä on ollut onnistunut konsepti, Jouni Liimatainen sanoo.

Konsertissa kuunnellaan lauluntekijöiden lauluja, mutta olennainen osa on keskustelu biisien ympärillä.

– Yleisö saa osallistua keskusteluun ja siksi iltoja onkin vaikea käsikirjoittaa etukäteen. Se on yksi iltojen suola.

Helmikuussa Laulu ja Laulun tarina -konsertissa vierailee Kai ”Kuju” Hyttinen.

– Kun illan idea on artistin tiedossa, he antavat yleensä vapaat kädet. Esimerkiksi Kuju sanoi, ettei halua tietää mitä kysyn. Näin spontaanius säilyy.

– Yleensä tutustun artistiin ensin ihan lehtijuttujen kautta. Vanhoista staroista saattaa löytyä elämäkerta. Monesti käyn kuuntelemassa artistin livekonsertin ennen meidän iltaa.

Yleisöllä on lupa ja mahdollisuus esittää kysymyksiä, kommentteja ja vaikkapa muistoja illan artistista. Mitä vain voi tulla esiin ja se onkin yksi formaatin suola.

Lasse Liemola -illassa poliitikkonakin tuttu Jouni Mykkänen nousi muistelemaan Lasse Liemolan teinijuna kiertuetta Lappiin.

Mykkänen oli siellä nuori poliitikonalku ja opiskelijajärjestön puolesta vastaanottamassa, kun käytännössä rock tuotiin Lappiin. Se aiheutti tietysti vastarintaa lestadiolaistaustaisissa kunnissa.

Seuraavan puheenvuoron käytti eräs iäkäs rouva, joka oli Mykkäsen tarinasta tietämättä ollut mukana tuossa teinijunassa ja jolla oli illassa mukana junan matkalippu. Kaiken tämän lisäksi kuultiin vielä Lassen omat muistot.

Liimataisen mukaan on poikkeavaa, että vapaaehtoiselle annetaan budjetti käyttöön sekä valta ja vastuu hoitaa iltojen buukkaukset ja muut järjestelyt. Hän näkee, että tällainen toimintatapa on kirkon tulevaisuutta.

– Ehkä samalla pystyn selkä suorempana puhumaan seurakunnan päättäjille vapaaehtoistyön tulevaisuudesta, kun itse teen sitä konkreettisesti. On fakta, että sen merkitys tulee kasvamaan ja vapaaehtoisten pitää jatkossa ottaa suurempaa roolia palvelujen tuottamisessa.

Sarjan suosio on vuosien mittaan kasvanut ja toteutustiimissä on nyt useampia ihmisiä.

– Seurakunnalta saan tietysti tilat ja vahtimestaripalvelut. Jos tarvitaan äänentoistoa, niin senkin seurakunta hoitaa. Lisäksi seurakunta on mukana viestinnässä ja mainonnassa. Nykyään minulla on vapaaehtoinen juontajakollega, jonka kanssa lähinnä vuorottelemme. Iltojen videokuvaaja on myös vapaaehtoinen.

Konserttisarjan organisoinnissa on iso työ, koska siihen kuuluu 6–8 konserttia vuodessa.

– Kyllä illoista tulee hyvä mieli, kun ihmiset tulevat kiittämään. Moni kävijä on vuosien mittaan tullut vähintään kasvoilta tutuiksi.

Laulu & Laulun tarina -illat Laaksolahden kappelissa alkavat kahvitarjoilulla kello 18. Kello 18.30 alkaen äänessä on illan artisti. Tilaisuus jatkuu noin kello 20 asti.

17.2. vieraana on Kai ”Kuju” Hyttinen, joka tarinoi aiheesta Ei vapaata vangita voi.

3.3. tulee Mirkka Paananen aiheenaan Että muistaisit saman.

21.4. on vuorossa Jouko Mäki-Lohiluoma ja Huugon kalsarit.

5.5. lavan ottavat haltuun Anna-Liisa Haunio ja Anna-Mari Kaskinen.

Yleisöä otetaan saliin koronatilanteen sallimissa rajoissa.