Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläköitynyt opettaja: Reilut 10 vuotta sitten tehty päätös lisäsi häiriöitä kouluissa – "Opettajilla pitäisi olla rohkeutta vaatia enemmän"

Kahden espoolaisen isän haastattelu kouluissa esiintyvistä häiriöistä ja väkivallasta on nostattanut runsaasti keskustelua Länsiväylän verkkosivuilla ja Facebook-seinällä.

Toimitus on saanut myös runsaasti palautetta aiheesta.

Toimitukseen yhteyttä ottanut, eläkkeellä oleva opettaja tunnistaa isien esille ottaman ongelman. Hänellä on koulumaailmasta 30 vuoden kokemus.

Opettajan mukaan tilanne kouluissa alkoi muuttua vuonna 2010, kun inkluusio otettiin käyttöön.

Opettajan mukaan yksi oppilas voi "terrorisoida" luokkaa niin, että muut 20 elävät yhden ehdoilla, tai yksi perhe voi pompottaa koulua vuosikausia.

Eläköityneen opettajan mielestä opettajilla pitää olla rohkeutta vaatia oppilaalta työntekoa. Jos ei tämä suju, niin sitten tehdään vielä enemmän töitä.

– Itseohjautuvuus on ihan huuhaata, opettaja sanoo suoraan.

Hän tarkentaa, että kouluissa syleillään nyt suuria linjoja mutta jätetään perusasiat hunningolle.

– Tärkeintä on matematiikan ja äidinkielen (suomen) hyvät taidot. Matematiikka on itsetuntoaine: kun oppilas kokee, että hän oppii, se alkaa näkyä muissakin aineissa.

Lue myös: Onko kouluissa aiempaa enemmän väkivaltaa? Suuri osa espoolaisrehtoreista vaikeni, kun Länsiväylä kysyi aiheesta

Eläkkeellä olevan opettajan mielestä erityisluokkien alasajo oli väärä ratkaisu.

Toinen väärä ratkaisu oli hänen mielestään oppivelvollisuuden pidentäminen.

– Nämä miljoonat olisi pitänyt käyttää päiväkoteihin ja alaluokille, jotta luodaan vahva pohja oppimiselle.

Opettajan mukaan vuonna 2015 tullut pakolaisten runsas määrä lisäsi haasteita myös kouluissa. Ongelmien yhtenä syynä pidetäänkin joidenkin maahanmuuttajataustaisten lasten heikkoa kielitaitoa.

Opettajan mielestä tämän selityksen taakse ei pitäisi kuitenkaan mennä, koska lapset pystyvät oppimaan kielen nopeasti.

Lue myös:

Isät kertovat: Espoolaisissa kouluissa kovaa väkivaltaa, tilanteisiin ei puututa riittävästi – "Suuri enemmistö kärsii"