Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 150 000 vantaalaista sairastanut koronan – "Meillä ei ole vastaavaa arviota, enkä uskalla arvata", sanoo Espoon terveysjohtaja

Espoossa ei ole tehty arviota siitä, kuinka moni on sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin. Laboratoriovarmennettuja koronatapauksia on kaupungissa reilut 44 000, mutta tällä hetkellä isoa osaa sairastuneista ei testata laboratoriotestein.

– Meillä ei ole tehty arviota taudin sairastaneiden määrästä. Takautuvaa diagnostiikkaa voisi tehdä vasta-ainetutkimuksilla, toteaa Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Vantaan kaupunginjohtajan Ritva Viljasen arvion mukaan (Vantaan Sanomat 12.2.2022) noin 150 000 vantaalaista olisi jo sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin. Tämä tarkoittaisi reilusti yli puolta vantaalaisista, sillä Vantaalla on noin 240 000 asukasta.

– Meillä ei ole vastaavaa arviota tehtynä enkä uskalla arvata sairastuneiden määrää, sanoo Paananen.

Into koronarokotteiden ottamiseen on vähentynyt.

Paananen kertoo, että rokotteen ottamista pyritään helpottamaan perustamalla uusia pop up -rokotuspisteitä, joissa koronarokotteen saa ilman ajanvarausta.

En itse uskaltaisi arvata sairastaneiden määrää.

Markus Paananen, Espoon terveyspalvelujen johtaja

– Tarkoituksemme on lisätä pop up -toimintaa seuraavan kahden viikon aikana, Paananen sanoo.

Rokotuspistettä on suunniteltu muun muassa Aalto-yliopiston ja Omnian tiloihin.

Toisaalta rokotuskysynnän pieneneminen mahdollistaa koronarokotteita antavan henkilökunnan määrän asteittaisen vähentämisen.

Kaksi koronarokotetta on 86,3 prosentilla ja kolme koronarokotetta 60,1 prosentilla 18 vuotta täyttäneistä espoolaisista.

– Kyllä rokotekattavuus saisi edelleen nousta.

Paanasen mukaan kolmannen rokotteen tarvetta vähentää kuitenkin se, että niin moni on viime viikkoina sairastanut taudin.

– Sairastettu tauti korvaa yhden rokotteen.

Espoon sairaalassa on eristyksessä yhdeksän koronapotilasta ja Husin sairaaloissa seitsemän espoolaista koronapotilasta, Paananen kertoo.

– Meillä on edelleen henkilösiirtoja Espoon sairaalaan, mutta tarkoitus on palata palveluissa asteittain kohti normaalia.

– Voisi ajatella, että väestön parantunut immuniteetti ja miedomman taudinkuvan aiheuttavat variantit veisivät meidät ulos pandemiasta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto poisti tällä viikolla yleisötilaisuusrajoitukset.

Laboratoriovarmennetuista koronatapauksista kertova ilmaantuvuusluku on Espoossa 1986 kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohden.

Ilmaantuvuusluku on edelleen korkea, mutta laskenut, sillä korkeimmillaan ilmaantuvuusluku käväisi Espoossa yli kolmessa tuhannessa.

– Varmaan jonkinlaisia aaltoja tulee vielä kevään ja syksyn aikana, mutta rokotuksia on otettu ja tautia sairastettu niin paljon, että olisiko meillä riittävä immuniteetti, jotta terveydenhuollon kantokyky olisi riittävä ilman rajoituksia, Paananen miettii.