Espoossa avautuu pian uimahalli, joka pursuaa edistyksellistä tekniikkaa – myös uimareita eniten ärsyttävä seikka on huomioitu

Matinkylän tänä keväänä avautuva uimahalli on monella tapaa poikkeuksellinen.

Altaiden vesi puhdistuu uusinta uutta olevalla kalvosuodatinjärjestelmällä, allasvedet lämpiävät maalämmöllä ja katolla on noin 220 aurinkopaneelia sekä maksaruohoistutuksia. Esteettömyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Espoolaista uimaria kiinnostanee kuitenkin eniten kaksi asiaa: lastenaltaan veden lämpötila sekä pääsy kuntosalille.

– Näistä kahdesta asiasta tulee eniten palautetta uimahalleissa kävijöiltä, myhäilee Espoon kaupungin uimahalliasiantuntija Ari Jaakkola.

Molemmista on nyt hyviä uutisia kerrottavana. Toisin kuin muissa Espoon uimahalleissa, Matinkylän uimahallin lasten eli opetusaltaan vesi on eri vedenkäsittelyryhmässä kuin ison altaan. Tästä syystä lasten altaan vesi voidaan pitää noin 31-asteisena, kun isossa altaassa veden lämpötila on noin 27 astetta.

– On selvää, että kuntouimareille sopiva lämpötila on liian kylmä opetukseen. Esimerkiksi Leppävaaran uimahallissa on tältä osin suunnitteluvirhe, Jaakkola sanoo.

Mikä parasta, tulevien remonttien myötä tämä asia saadaan järjestykseen myös Espoonlahden ja Tapiolan uimahalleissa. Leppävaaran uimahallissa järjestely sen sijaan on teknisesti vaikeampi toteuttaa, joten siellä helpotusta ei ole ihan heti luvassa.

Lue myös: Kylmä vesi karkottaa lapset uimahallista – "Suunnitteluvirhe"

Kuntosalilla kävijöille on Matinkylän uimahallissa oma sisäänkäynti sekä erilliset puku- ja pesutilat. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntosalille mennessä ei enää tarvitse maksaa uimahallimaksua.

Tämäkin asia tullaan Jaakkolan mukaan korjaamaan myös Espoonlahden ja Tapiolan uimahallien remonteissa.

Matinkylän uimahallissa on myös liikuntasali kiipeilyseinineen ja puolapuineen. Sitä voivat käyttää muun muassa koulut ja urheiluseurat ja siellä tullaan järjestämään myös ohjattua senioriliikuntaa.

Esteettömyys on Matinkylän uimahallissa huomioitu Jaakkolan mukaan paremmin kuin muissa Espoon uimahalleissa.

Erityisryhmille on kaksi isoa ja kaksi pienempää pukeutumis- ja peseytymistilaa sekä esteetön sauna.

– Pienempi sopii vaikkapa pariskunnalle, joista toinen on pyörätuolissa. Siellä on säädettävä laveri sekä nostin, Jaakkola kertoo.

Lisäksi uimahallissa on oma tilansa opaskoirille.

Uimahalliasiantuntija esittelee ylpeänä myös uimahallin kellarin, jossa sijaitsee altaiden veden puhdistuksesta vastaava järjestelmä.

Matinkylän uimahalli on ensimmäinen Suomessa, jossa koko uimahallin vesi käsitellään kalvosuodatinjärjestelmällä. Sen kooltaan nanoluokkaa olevat reiät suodattavat vedestä pienempiä partikkeleita kuin uimahalleissa yleisemmin käytetyssä hiekkasuodatusjärjestelmässä. Uimareille tämä tarkoittaa entistä puhtaampaa vettä.

– Järjestelmä on tehokas ja täysin automaattinen. Veikkaan, että nämä tulevat yleistymään uimahalleissa hintojen tultua kilpailukykyisemmiksi, Jaakkola sanoo.

Autolla uimahalliin tuleville on tarjolla pysäköintiluola, jonne ajetaan Ison Omenan parkkihallin Suomenlahdentien sisäänkäynnistä. Pysäköinti luolassa on maksullista ja sieltä pääsee hissillä suoraan uimahalliin.

Uimahallin edustalle ei voi pysäköidä. Siihen on varattu vain pysähtymispaikkoja saattoliikenteelle sekä kaksi invapaikkaa.

Julkiset liikenneyhteydet ovat erinomaiset.

– Metron sisäänkäynti sijaitsee vain altaan mitan päässä, Jaakkola huomauttaa.

Hän arvelee, että hyvät liikenneyhteydet tuovat Matinkylän uimahalliin kokonaan uusia asiakkaita.

– Jonkin aikaa Matinkylän avaaminen voi näkyä niin, että Espoonlahden uimahallissa on väljempää.

Matinkylän uimahalli avataan viimeistään aprillipäiväksi.

Fakta

Matinkylän uimahalli

8-ratainen 50 metrin allas.

Monitoimi-kuntoutusallas.

Opetusallas.

Kahluuallas

Kylmävesiallas.

Perinteiset saunat.

Hinta n. 33 miljoonaa euroa.

Osoite Tynnyritie 6, Matinkylä.

Peruskorjauksia 60 miljoonalla

Uimahallipula helpottaa vasta 2025

Matinkylän uimahalli tuo hetkeksi helpotusta Espoota pitkään vaivanneeseen hallipulaan. Kauaa väljemmistä vesistä ei kuitenkaan saada nauttia, sillä Espoonlahden uimahallin peruskorjauksen on määrä alkaa ensi vuonna.

Pidempiaikaista helpotusta on luvassa vasta vuonna 2025, jolloin sekä Espoonlahden että Tapiolan uimahallien pitäisi avautua peruskorjausten jäljiltä.

– Espoonlahden ja Tapiolan uimahallien peruskorjausten hankesuunnittelu on meneillään. Tapiolan osalta suunnittelu on vähän edellä, mutta Tapiola on toisaalta haastavampi korjata. Kun hankesuunnitelmat valmistuvat, tehdään uudet kustannuslaskelmat ja molemmat menevät vielä valtuuston hyväksyttäviksi, Espoon kaupungin uimahalliasiantuntija Ari Jaakkola sanoo.

Espoonlahden uimahallin peruskorjauksen ja laajennuksen kustannusarvio on Jaakkolan mukaan hieman alle 30 miljoonaa euroa ja Tapiolan vastaavasti hieman yli 30 miljoonaa.

Jaakkola arvioi, että kun kaikki viisi hallia – Leppävaara, Matinkylä, Espoonlahti, Keski-Espoo ja Tapiola – vuonna 2025 ovat käytössä, uimareille riittää vihdoin paremmin tilaa.

Kaupungin väkiluvun jatkuvasti kasvaessa viisi hallia ei kuitenkaan riitä. Hallipulasta kärsivä Suomen suurin vesiurheiluseura Cetus ehdotti muutama vuosi sitten ratkaisuksi Leppävaaran maauimalan kattamista. Hanke on Jaakkolan mukaan kuitenkin toistaiseksi haudattu teknisesti ja maisemallisesti haastavana.

Muita uimahallihankkeita ei Jaakkolan mukaan ole suunnitteilla.

Noin 400 000 vuosikävijälle mitoitettu Matinkylän uimahalli on kooltaan hieman suurempi kuin Espoonlahden uimahalli, jossa oli ennen koronaa noin 360 000 kävijää vuodessa.

Leppävaaran uimahallissa oli noin 400 000 kävijää ja Keski-Espoon uimahallissa noin 220 000 kävijää vuodessa.

Lue myös:

Valtuusto päätti väittelyn ja äänestyksen jälkeen: Espoonlahden uimahalliin laajennus ja ulkoalue altaineen

Tapiolan uimahalliin mietitään pientä laajennusta – myös 2000-luvulla tehdyssä osassa on korjattavaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut