Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa avautuu pian uimahalli, joka pursuaa edistyksellistä tekniikkaa – myös uimareita eniten ärsyttävä seikka on huomioitu

Matinkylän tänä keväänä avautuva uimahalli on monella tapaa poikkeuksellinen.

Altaiden vesi puhdistuu uusinta uutta olevalla kalvosuodatinjärjestelmällä, allasvedet lämpiävät maalämmöllä ja katolla on noin 220 aurinkopaneelia sekä maksaruohoistutuksia. Esteettömyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Espoolaista uimaria kiinnostanee kuitenkin eniten kaksi asiaa: lastenaltaan veden lämpötila sekä pääsy kuntosalille.

– Näistä kahdesta asiasta tulee eniten palautetta uimahalleissa kävijöiltä, myhäilee Espoon kaupungin uimahalliasiantuntija Ari Jaakkola.

Molemmista on nyt hyviä uutisia kerrottavana. Toisin kuin muissa Espoon uimahalleissa, Matinkylän uimahallin lasten eli opetusaltaan vesi on eri vedenkäsittelyryhmässä kuin ison altaan. Tästä syystä lasten altaan vesi voidaan pitää noin 31-asteisena, kun isossa altaassa veden lämpötila on noin 27 astetta.

– On selvää, että kuntouimareille sopiva lämpötila on liian kylmä opetukseen. Esimerkiksi Leppävaaran uimahallissa on tältä osin suunnitteluvirhe, Jaakkola sanoo.

Mikä parasta, tulevien remonttien myötä tämä asia saadaan järjestykseen myös Espoonlahden ja Tapiolan uimahalleissa. Leppävaaran uimahallissa järjestely sen sijaan on teknisesti vaikeampi toteuttaa, joten siellä helpotusta ei ole ihan heti luvassa.

Lue myös: Kylmä vesi karkottaa lapset uimahallista – "Suunnitteluvirhe"

Kuntosalilla kävijöille on Matinkylän uimahallissa oma sisäänkäynti sekä erilliset puku- ja pesutilat. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntosalille mennessä ei enää tarvitse maksaa uimahallimaksua.

Tämäkin asia tullaan Jaakkolan mukaan korjaamaan myös Espoonlahden ja Tapiolan uimahallien remonteissa.

Matinkylän uimahallissa on myös liikuntasali kiipeilyseinineen ja puolapuineen. Sitä voivat käyttää muun muassa koulut ja urheiluseurat ja siellä tullaan järjestämään myös ohjattua senioriliikuntaa.

Esteettömyys on Matinkylän uimahallissa huomioitu Jaakkolan mukaan paremmin kuin muissa Espoon uimahalleissa.

Erityisryhmille on kaksi isoa ja kaksi pienempää pukeutumis- ja peseytymistilaa sekä esteetön sauna.

– Pienempi sopii vaikkapa pariskunnalle, joista toinen on pyörätuolissa. Siellä on säädettävä laveri sekä nostin, Jaakkola kertoo.

Lisäksi uimahallissa on oma tilansa opaskoirille.

Uimahalliasiantuntija esittelee ylpeänä myös uimahallin kellarin, jossa sijaitsee altaiden veden puhdistuksesta vastaava järjestelmä.

Matinkylän uimahalli on ensimmäinen Suomessa, jossa koko uimahallin vesi käsitellään kalvosuodatinjärjestelmällä. Sen kooltaan nanoluokkaa olevat reiät suodattavat vedestä pienempiä partikkeleita kuin uimahalleissa yleisemmin käytetyssä hiekkasuodatusjärjestelmässä. Uimareille tämä tarkoittaa entistä puhtaampaa vettä.

– Järjestelmä on tehokas ja täysin automaattinen. Veikkaan, että nämä tulevat yleistymään uimahalleissa hintojen tultua kilpailukykyisemmiksi, Jaakkola sanoo.

Autolla uimahalliin tuleville on tarjolla pysäköintiluola, jonne ajetaan Ison Omenan parkkihallin Suomenlahdentien sisäänkäynnistä. Pysäköinti luolassa on maksullista ja sieltä pääsee hissillä suoraan uimahalliin.

Uimahallin edustalle ei voi pysäköidä. Siihen on varattu vain pysähtymispaikkoja saattoliikenteelle sekä kaksi invapaikkaa.

Julkiset liikenneyhteydet ovat erinomaiset.

– Metron sisäänkäynti sijaitsee vain altaan mitan päässä, Jaakkola huomauttaa.

Hän arvelee, että hyvät liikenneyhteydet tuovat Matinkylän uimahalliin kokonaan uusia asiakkaita.

– Jonkin aikaa Matinkylän avaaminen voi näkyä niin, että Espoonlahden uimahallissa on väljempää.

Matinkylän uimahalli avataan viimeistään aprillipäiväksi.