Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Guy Grönfeld, 66, näyttää, että ikä ei ole este itsepuolustuksen harjoitteluun – näin oma poika saa kyytiä tatamilla Israelin armeijan opein

Harrastus: Voimaa ja liikkuvuutta voi kehittää ja ylläpitää iästä riippumatta, sanoo Guy Grönfeldt.

Viime vuonna perustettu kamppailulajiseura JS Fighters alkaa tarjota kuntonyrkkeilyä ja Pappa Maga -harjoituksia perinteisen Krav Magan lisäksi Tapiolan Tuulimäen väestönsuojassa. Perehdyttämistunneille mukaan mahtuu 15 ensimmäistä halukasta.

Idean 66-vuotiaalla isällä Guy Grönfeldtillä on 25 vuoden kokemus Krav Magasta ja noin 55 vuoden kokemus erilaisista kamppailulajeista.

Eksoottisen lajin pappakurssilla painotetaan ikäihmiselle sopivaa itsepuolustustaitojen oppimista.

– Ajatus lähti siitä, että ikäihmisten aloittamiskynnys yleisissä ryhmissämme on osoittautunut korkeaksi, Grönfeldt kertoo innostuneena.

Krav Maga on alun perin Israelin armeijan kehittämä lähitaistelu- ja itsepuolustusmenetelmä. Lajissa ei järjestetä kilpailuja, vaan pääpaino lajiharjoittelussa on kehittää fyysistä suorituskykyä turvallisessa ympäristössä.

Krav Magan tavoite on opettaa ihmiselle taidot pelastaa itsensä vaikeassa tilanteessa.

Emme halua opettaa ketään paremmaksi tappelijaksi.

Suomessa on noin 40 seuraa, jotka tarjoavat lajiopetusta. Suomen Krav Maga Liitosta kerrotaan, että laji pohjautuu aktiiviseen toimintaan itsepuolustustilanteessa. JS Fighersin pääkouluttaja Tommi Nyström on myös liiton puheenjohtaja.

Grönfeldtin mukaan fysiikka, liikkuvuus, koordinaatio ja tasapaino alkavat heiketä 40 ikävuoden jälkeen. Hänen mielestään kurssille voi tulla missä kunnossa tahansa. Voimaa ja liikkuvuutta voi kehittää ja ylläpitää iästä riippumatta.

– Ihan sama mikä on kondis, Grönfeldt innostaa mukaan.

Seuran ideoimalla peruskurssilla harjoitellaan kaksi ja puoli kuukautta. Peruskurssin aikana on 22 tunnin pituista yhteistä harjoitetusta. Sinä aikana käydään peruskauden lajitekniikat läpi. Alun jälkeen harjoitukset jatkuvat kausiperiaatteella.

– Sen lisäksi, että harjoittelemme salilla, menemme myös erilaisiin paikkoihin kokeilemaan itsepuolustusta: busseihin, metroihin, kujille, kauppakeskuksiin…

Kokenut kamppailulajin harrastaja sanoo, että seura ei halua antaa Krav Magasta väärää mielikuvaa ”tappelulajina”.

– Haluamme tarjota osallistujalle peruskäsityksen paremmasta itsepuolustustaidosta. Emme myöskään halua opettaa ketään paremmaksi tappelijaksi. Itsepuolustus on tämän lajin ydin.

Haastattelun aikana saan seurata Grönfeldtin omaa liikkumista. Hän on ikäisekseen erittäin hyvässä kunnossa. Kuvauksen aikana näytetyt liikkeet tulevat selkärangasta.

Grönfeldtin pitkään lajia harrastanut poika saa tatamilla kyytiä oikein isän kädestä.

Asiastaan innostunut kamppailulajin taitaja haluaa vielä korostaa, että omaa turvallisuuden tunnetta voi harjoittaa turvallisesti oikeassa ympäristössä.

– Krav Magan ominaispiirre on, että laji mukautuu yksilön mukaan käytettäväksi itsepuolustuksen välineeksi, Grönfeldt kertaa.

JS Fighters hyväksyttiin alkuvuonna myös Nyrkkeilyliiton jäseneksi.

– Liitolta saamme koulutusta kuntonyrkkeilyssä. Se on hyvä lisä seuramme tarjoamaan ja on mainio oheisharrastus itse Krav Magalle.