Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennuskustannukset pysyttelevät sitkeästi korkealla: "Epävarmuudet ovat taas lisääntyneet" – Nämä tekijät vaikuttavat siihen, kääntyykö nousukiito tänä vuonna laskuun

Rakennuskustannukset olivat tammikuussa edelleen kovissa lukemissa, ilmenee Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksistä. Indeksi laski karvan verran (0,1 prosenttia) joulukuusta 2021, mutta kustannukset olivat yhä 6,9 prosenttia korkeammalla kuin tammikuussa 2021.

Erityisen paljon vuoden aikana nousivat tarvikekustannukset, 10,8 prosenttia, eivätkä ne halventuneet tammikuussa yhtään verrattuna joulukuuhunkaan.

Tilanne on saanut Rakennusteollisuus RT:n pääekonomi Jouni Vihmon karsimaan toiveikkuuttaan.

– Epävarmuudet kustannusten osalta ovat taas lisääntyneet viime aikoina. Olin viime vuoden puolella luottavaisempi, että kustannusten nousu olisi voinut hiipua.

Vihmo mainitsee epävarmuustekijäksi esimerkiksi energian hinnan: muun muassa Venäjän toimet Ukrainassa vaikuttavat öljyn hintaan.

– Öljyhän on yksi keskeisistä maanrakennuskustannuksia heiluttelevista tekijöistä. Ja bitumia tarvitaan talojen katolle ja muuallekin. On iso kysymys julkisellekin sektorille, miten paljon tietä paikataan.

Myös rahoituksen hinta on nousemassa, kun korot lähtevät pitkän matelun jälkeen hieman nousuun. Rahoituksen saantiin puolestaan vaikuttaa esimerkiksi EU:n pankkisääntelyn eteneminen, kun niin sanottua Basel III -sopimusta pannaan täytäntöön. Basel III:n tarkoitus on muun muassa parantaa pankkien kestävyyttä taloudellisissa kriiseissä, jollainen koronapandemiakin on ollut.

– Toisaalta on myös kotimaisia makrovakauteen tähtääviä toimia, jotka kiristävät rahoitusta. Senkin voi ajatella olevan kustannus, Vihmo pohtii.

Kustannusten nousu iskee eri tavoin erilaiseen rakentamiseen. Kovimmin on noussut puutavaran, teräksen ja öljyn hinta.

– Puun hinta oli viime vuoden puolella yksi isoimpia nousijoita. Jossain vaiheessa hinta hieman rauhoittui, mutta nyt taas näyttää vähän hankalammalta maailmanmarkkinahintojen suhteen kuin vaikkapa viime vuoden loppupuolella. Puu osuu esimerkiksi pientalorakentamiseen aika kovaa. Toisaalta taas kerrostalossakin menee aika paljon puuta, Jouni Vihmo sanoo.

– Viime vuoden puolella kovimmat muutokset olivat jopa +60:tä prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vihmo ennakoi, että puun, teräksen ja öljyn hinnan nousu jatkuu tänä vuonna.

Käytännössä kallistuminen johtuu Jouni Vihmon mukaan siitä, että kaikki rakentavat samaan aikaan.

– Maailmalla elvytetään rakentamalla ja asuntomarkkinat käyvät kovilla kierroksilla. Siinä se juurisyy on. Toinen juurisyy ovat kansainväliset tuotantoketjut, joissa on edelleen ongelmia. Lisäksi Suomessa tupataan rakentamaan aina samaan aikaan.

Vihmon mukaan rakentaminen ei ole Suomessa tasaista, vaan poukkoilee suhdanteiden mukaan.

– Normaalisuhdanteessa emme saa rakennettua, kun muissa Pohjoismaissa rakennetaan siinäkin suhdannetilanteessa. Se tarkoittaa sitä, että meillä päät kolisevat samaan aikaan.

Hankkeita on hänen mukaansa jonkin verran siirtynyt kustannusten nousun vuoksi tai rakennusyritykset ovat joutuneet laskemaan niiden kannattavuutta uudelleen.

– Eri yritykset ovat vähän eri asemassa ottamaan kustannusten nousua vastaan, mutta totta kai se vaikuttaa kannattavuuteen negatiivisesti.

Vihmo näkee kuitenkin, että asuntoja nousee Suomeen tänä vuonna rutkasti.