Pohjoisesta tulevien taiteilijoiden viima ja vimma puhaltaa nyt Galleria Aarnissa – "Piristävää irrottelua"

Näyttely: Taiteessa pitää olla vimmaa. Inspiraatio on amatöörien hommaa, sanoo Tuomas Korkalo.

Galleria Aarnissa Leppävaarassa nähdään nyt Periferia blues eli Vimma & Viima. Kaksi kuvataiteilijaa Pohjois-Suomesta, omien sanojensa mukaan periferiasta, on yhdistänyt voimansa.

Tuomas Korkalo ja Kari Södö esiintyvät ensimmäistä kertaa työryhmänä. Näyttelyssä on yhteisteoksia sekä molempien taiteilijoiden omia teoksia.

Korkalon Galleria Aarniin tuomat teokset luovat mielleyhtymän Wassily Kandinskyn teoksiin. Värit ja sommitelmat nostavat mieleen myös suomalaisen modernismin edustajan Lars-Gunnar Nordströmin (1924–2014).

– Olen tehnyt esittävää taidetta ja monenlaista muuta. Meni kauan, ennen kuin uskalsin sohia venäläistä avant gardea. Ainahan taidehistoriasta on lainattu, Tuomas Korkalo sanoo.

Työryhmänä työskentely on Karkalon mielestä ollut helppoa, koska molemmilla on "terävät kärjet" – Korkalo on maalari ja Södö kuvanveistäjä ja graafikko. Näin muodostuu hyvä kombo.

Yhteisten teosten kehittely lähtee liikkeelle vapaasta assosiaatiosta, muodosta ja väristä.

– Yhteistyö on piristävää irrottelua omasta työstä. Omille ideoilleen saa vahvistusta toiselta, Korkalo sanoo.

Vimma & Viima keksittiin, koska taiteilijat haluavat viitata pohjoiseen. Korkalo asuu ja työskentelee Rovaniemellä, Kari Södö puolestaan Oulussa.

Taiteessa pitää olla vimmaa. Inspiraatiosta Tuomas Korkalo sanoo, että se on amatöörien hommaa.

– Teokset tulevat, kun niitä tekee. Menen joka aamu työhuoneelle ja teen töitä virka-ajan, Korkalo kuittaa.

Kari Södön mukaan työryhmänä toimiminen on luontevaa jatkoa sille, että he ovat olleet samoissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa ja osallistuneet samoille ympäristötaideleireille ympäri maailmaa.

– Meillä on samanlainen visio – ja tietyllä tavalla erilainen, Kari Södö sanoo.

– On vapauttavaa tehdä yhdessä, koska siinä voi kokeilla erilaisia näkökulmia ja tehdä jotain täysin erilaista mitä muuten tekisi. Yksin työskennellessä voi välillä arastella suuria harppauksia.

Korkalo ja Södö aikovat jatkaa työryhmänä työskentelyä. Seuraava näyttely on Kemissä ja sitten syksyllä Lappeenrannassa.

Galleria Aarnissa työryhmältä on veistoksia, mutta suunnitelmissa on yhteistyön laajentaminen tulevaisuudessa myös maalauksiin.

Molemmat taitelijat ovat pitäneet ahkerasti näyttelyitä eri puolilla Suomea.

– Suomi on pitkä maa, joten näyttelyiden pitäminen pääkaupunkiseudulla on välttämättömyys. Siellä on suurin yleisö, monet säätiöt ja ne, jotka hankkivat taidetta kokoelmiin, Korkalo sanoo ja lisää, että on tietoisesti valinnut asumisen ja työskentelyn pohjoisessa.

Tuomas Korkalo (s. 1978, Rovaniemi) käyttää taiteessaan monia eri medioita piirtämisestä ja maalauksesta installaatioihin ja ympäristötaiteen menetelmiin.

Kari Södön (s. 1963, Borås, Ruotsi) veistosten pääasiallinen materiaali on puu, jota hän käyttää veistettynä, usein yhdistettynä puumateriaaliin suoraan luonnosta. Södöä kiehtoo vastakohtaisuuksien ja liikkeen kautta syntyvä dynamiikka ja rytmi, niin muodon, materiaalin kuin värien käytössäkin.

– Taiteessamme meitä yhdistää muun muassa tilallinen ajattelu, jossa tärkeää on rytmi. Rytmi, joka rakentuu tilaan materiaalin, perinteisen muodon ja värin lisäksi raikkaalla leikkimielisyydellä ja valtavalla groovella. Groove, joka syntyy geometriasta, orgaanisesta muodosta ja säröilevästä harmoniasta. Näitä mausteita yhdistelemällä syntyy “soiva” orkestraatio, taiteilijat kuvaavat.

Galleria Aarni toimii Leppävaarassa kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa. Galleria Aarni on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16. Näyttelyssä esitellään veistoksia, maalauksia ja installaatioita ja se jatkuu 27. helmikuuta asti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut