Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteiskäyttöveneistä tuttu Skipperi laajentaa sähköveneisiin – ensimmäiset nähdään Espoon vesillä

Skipperin yhteiskäyttöveneet ovat parina viime kesänä olleet tuttu näky Espoon saaristossa. Ensi kesänä moottoriveneiden rinnalla tullaan näkemään myös sähköveneitä.

Skipperi ja suomalainen sähköveneitä kehittävä Q Yachts lanseeraavat uuden sähköveneen osaksi Skipperi Fleetiä, ja ensimmäiset veneet tulevat Espooseen ja Tukholmaan. Lähivuosien suunnitelmissa on satoja sähköveneitä Suomeen ja ulkomaille, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Sähköveneet ovat vielä harvinainen näky vesillä. Skipperi kertoo tiedotteessaan, että niitä on tällä hetkellä vain prosentin murto-osa kaikista veneistä. Euroopassa joidenkin kaupunkikeskustojen vesialueille on jo tehty rajoituksia polttomoottorikäyttöisille veneille.

Polttomoottoreille suunnitellut veneet eivät sovi sellaisenaan sähköveneiksi vaan sähkövene on suunniteltava alusta saakka uudelleen.

Skipperin ja Q Yachtsin Club-venemallin suunnittelun lähtökohdaksi otettiin käyttötarkoitus, matkanopeus ja toimintamatka.

Veneissä on rattiohjaus, lähes huoltovapaa ulkoperämoottori sekä yhteiskäyttöveneistä tuttua teknologiaa, muun muassa moottorin, veneen tietokoneen ja Skipperin sovelluksen välinen yhteys.

Veneen teollisesta muotoilusta vastaa suunnittelutoimisto Navia Design.

– Haluamme olla sähköisen veneilyn eturintamassa tuomalla sähköveneet osaksi Fleet-laivuetta. Olemme myös iloisia, että ensimmäiset veneet tulevat Espooseen, Skipperin syntysijoille. Vene itsessään on helposti lähestyttävä ja käytettävyydeltään erinomainen kokonaisuus, kertoo Skipperin toimitusjohtaja Kristian Raij tiedotteessa.

Club -venemalli on pituudeltaan 7,2 metriä. Kuuden solmun matkanopeudella laskennallinen toimintamatka on 78 merimailia, eli noin 140 km. Veneen huippunopeus on kahdeksan solmun tietämillä.

Skipperin mukaan 27 kWh akusto vakauttaa venettä ja tekee siitä turvallisen ilman merkittävää ohjattavuuden ja käsiteltävyyden vaikeutumista.

Sähköveneellä lähisaaristossa voi edetä rauhallisesti ilman merkittävää aaltojen muodostumista. Vene soveltuu Skipperin mukaan hyvin picnic-käyttöön, mutta keulan muotoilussa on huomioitu myös rantautuminen luonnon satamaan.

Ensimmäiset Skipperin sähköveneet ovat aluksi pilottiryhmän käytössä ja kaikkien tutustuttavissa Skipperin koeajotapahtumissa kesällä 2022.

Skipperin ja Q Yachtsin tavoitteena on kasvattaa veneiden määrää merkittävästi kausilla 2023–2025.

– Vuokratarpeeseen suunniteltu Club-mallisto luo meille ison potentiaalin kansainvälisesti kasvavaan markkinaan. Edistyksellisen teknologia ja panostus designiin vahvistaa meidän kilpailuetua ja antaa meille erinomaiset edellytykset tulla maailman johtavaksi sähkövene-brändiksi, toteaa Q Yachtsin toimitusjohtaja Johan Uunila tiedotteessa.

Lue myös:

Koronakesänä mielitään vesille – kiinnostus yhteiskäyttöveneitä kohtaan kasvoi

Nyt tulee veneiden Airbnb – Veneen voi vuokrata helposti vaikka päiväretkelle