Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Broilerista maksettava hinta ei riitä enää edes rehukustannuksiin – Näin paha on tuottajien ahdinko, selviää MTK:n jäsenkyselystä

Maataloustuottajien taloudellinen ahdinko uhkaa jo kotimaista ruoantuotantoa, selviää Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n jäsenkyselystä. Kyselyn mukaan huomattava osa tuottajista aikoo vähentää tuotantoaan. Osalla tuottajista kustannukset ylittävät jo ruoasta saatavan hinnan.

Kyselyn avovastausten perusteella siipikarjan lihan tuottajat käytännössä jo maksavat siitä, että saavat tehdä työtään. Rehujen voimakkaan hinnannousun seurauksena jo pelkkä rehukustannus ylittää tuotteista saatavat tuotot.

Kyselyn mukaan kaksi kolmesta sikatilasta aikoo vähentää tuotantoa huonon taloudellisen tilanteen takia. Kananmunan tuottajista näin kertoo tekevänsä yli 40 prosenttia. Kaikista kotieläintiloista yli 30 prosenttia ilmoitti jo sopeuttaneensa tuotantoa tai aikovansa toimia niin.

Moni kotieläintilallinen ilmoitti kyselyssä jo lopettaneensa eläintenpidon. Lisäksi tuotantopanoksia oli ostettu erilaisilla rahoitusjärjestelyillä ja luottolimiiteillä.

Suomessa kasvaa kyselyn mukaan tulevana kesänä myös aiempaa vähemmän ruokakasveja, sillä 40 prosenttia tavanomaisesti viljelevistä aikoo vähentää viljelyalaa. Vain 3 prosenttia kertoi lisäävänsä viljelyalaa viimekesäisestä. Tavanomaisella viljelyllä tarkoitetaan muuta kuin luomutuotantoa.

Takana on lannoitteiden hinnan kaksinkertaistuminen. Vain puolet tavanomaisesti viljelevistä vastaajista kertoi hankkineensa jo kaikki lannoitteet tulevalle kesälle ja joka kuudes ei aikonut hankkia lainkaan lannoitteita.

Nekin viljelijät, jotka olivat ehtineet ostaa lannoitteet ennen voimakkainta hinnannousua, olivat huolissaan selviytymisestään ensi kesän jälkeen.

MTK:n mukaan kyselyn vastauksista on aistittavissa viljelijöiden taloudellinen ja henkinen tuska.

Kustannusten nousun lisäksi viljelijöiden ahdinkoa lisää se, että viidestä viime vuodesta neljä on ollut katovuodeksi luettavaa kasvukautta. MTK:n mukaan tuottajia kuormittaa myös "alaa kohtaan esitetty epäasiallinen arvostelu".

Tämän vuoksi MTK vaatii kaupalta, teollisuudelta ja pankeilta vastuunkantoa ja myös hallitukselta pikaisia toimia.

MTK:n kyselyyn vastasi yli 1 600 jäsentä. He edustivat kattavasti kaikkia keskeisiä tuotantosuuntia niin tavanomaisessa kuin luomutuotannossakin.

Muokattu 18.2.2022 kello 9.30: Lisätty tieto kyselyyn vastanneista.