Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko kokea, millaista oli elää aidossa neuvostoajan kolhoosikerrostalossa? – Nyt se on mahdollista

Tallinnan Rocca al Maressa sijaitsevassa Viron ulkoilmamuseossaavautui kesällä 2021 uusi Kolhoosin kerrostalo -näyttely. Se on esillä aidossa, vuonna 1964 rakennetussa kaksikerroksisessa kolhoositalossa, joka siirrettiin Etelä-Virosta Tallinnaan vuonna 2019.

Samanlaisia kolhoositaloja löytyy kaikkialta Virosta ja ne ovat yleinen osa maaseutumaisemaa. Tämä kyseinen silikaattitiilitalo rakennettiin aikanaan Järvesalun kolhoosissa Sookurun meijerin työntekijöille.

Nyt se sijaitsee Viron ulkoilmamuseossa ja sen neljässä asunnossa esitellään virolaisen maaseudun asukkaiden elämää 1960-, 1970-, 1990- ja 2010-luvuilla.

Lisäksi rakennuksen kellarissa on näyttely Viron maaseudun kehitysestä kolhoosien perustamisesta nykypäivään sekä lapsille suunniteltu leikkialue nimeltä Pikku Ilmarin maailma.

Myös rakennuksen lähiympäristö on suunniteltu 1970-luvun kolhoosirakentamisen tyyliin.

Kerrostalon takana ovat polttopuut ja silikaattitiilistä rakennettu sauna ja autotalli. Rakennuksen vieressä sijaitsevat vaatteiden kuivausteline ja lasten hiekkalaatikko. Lähistöllä on myös asukkaiden pieni viljelypalsta ja muovinen kasvihuone.

Tammikuussa Kolhoosin kerrostalo -näyttely sai Viron museoiden vuoden 2021 parhaan pysyväisnäyttelyn palkinnon. Viron museoliiton järjestämän kilpailun tarkoituksena on vuosittain palkita museoalan parhaita ammattilaisia ja nostaa esiin museotyön eri puolia.

Tänä vuonna kilpailuun saapui 93 ehdotusta. Kolhoosin kerrostalo -näyttelyn lisäksi palkittiin Saarenmaan museon Viikinki-näyttely vuoden 2021 parhaana vaihtuvana näyttelynä. Kaiken kaikkiaan kilpailussa jaettiin 11 palkintoa.

– On ilo nähdä kuinka paljon erilaisia ja jännittäviä museoita Virossa on. Voimme olla ylpeitä museoistamme, joiden aihe- ja ohjelmatarjonta on uskomattoman laaja. Viro tunnetaan museorikkaana maana ja kilpailu on siksi tiukkaa. Niinpä vuosittaisen museopalkintokilpailun ehdokkaiden joukkoon pääseminen on merkittävä saavutus, Viron kulttuuriministeri Tiit Terik sanoi palkintojenjakotilaisuudessa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Tallinna24-sivustolla.