Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomeen on tulossa maailman suurin lämpövarasto – asukkaat huolissaan: "Ei pitäisi missään tapauksessa rakentaa asuinalueen lähelle"

Asuinalue: Vantaan Energian suunnitelmat saavat kritiikkiä asukkailta.

Maailman suurimman lämpövaraston rakennussuunnitelmat etenevät, ja se huolettaa Kuusikon alueen asukkaita Vantaalla.

Vantaan Energia aikoo rakentaa maan alle kuumavesivaraston, joka mahdollistaa lämpöenergian säilömisen kesäkaudella ja hyödyntämisen talvella, kun kulutus on suurimmillaan.

Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen hanke hämmästyttää Kuusikon Omakotiyhdistyksen varapuheenjohtaja Heikki Mäkeläistä. Varaston suunnittelualue ulottuu Kuusikon pientaloalueen kupeeseen.

– On luvattu, että räjäytykset tehdään 150 metrin päässä asutuksesta. Mielestäni tämä ei toteudu nykyisillä suunnitelmilla, Mäkeläinen sanoo Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomille.

Louhintatyöstä koituva meteli, pöly ja liikenne huolestuttavat Kuusikossa asuvaa Marjatta Hiltusta.

– Tällaista ei pitäisi missään tapauksessa rakentaa asuinalueen lähelle. Louhinta pilaa ympäristön pysyvästi. Lisäksi louhinta kestää monta vuotta, mistä johtuvan tärinän keskellä me joutuisimme asumaan, Kuusikon Omakotiyhdistyksen aktiivina toimiva Hiltunen sanoo.

Tällaista ei pitäisi rakentaa asuinalueen lähelle.

Rakentamisvaiheen on arvioitu kestävän 3–4 vuotta. Mäkeläinen ja Hiltunen eivät usko tämän riittävän. Mäkeläinen huomauttaa useiden alueen talojen lämpiävän maalämmöllä, ja asukkaat arvelevat rakennustöiden pilaavan maalämpökaivot. Mäkeläistä huolettaa myös asunnon myynnin vaikeutuminen, jos sellainen lähivuosien aikana olisi suunnitelmissa.

Lämpövarasto sijoittuu tämänhetkisissä suunnitelmissa Kuninkaalassa Kehä III:n alle. Varastolle johtaa maanalainen ajoyhteystunneli, joka kulkisi Kehä III:n alapuolella, ja tunnelin suuaukko sijoittuu Kehä III:n ja Vantaan Porvoontien ramppialueelle. Variskallioon, lähelle kevyenliikenteen siltaa, sijoittuu teknisen tilan pystykuilu suojarakennelmineen.

Lämpövaraston tunnelin suuaukolle oli suunnittelun alkaessa kaksi vaihtoehtoa: Untipakan viheralue Kuninkaalassa tai Kehä III:n ja Vanhan Porvoontien ramppialue.

– Viimeiset puoli vuotta olemme työskennelleet vahvasti ympäristöteeman ympärillä. Isoin saavutus on, että saimme tunnelin suuaukon siirrettyä Untipakasta pois, kertoo Vantaan Energian liiketoiminnan kehityspäällikkö Matias Siponen.

Siposen mukaan siirto tehtiin juuri alueen asukkaiden mielipiteet huomioiden. Untipakkaan sijoittuvaa suuaukkoa on vastustettu kiivaasti.

– Lähdettiin hakemaan ratkaisua viranomaisten, elyn ja Väyläviraston, kanssa. Tämä on todella hyvä saavutus ympäristön kannalta, kun liikennettä saadaan pois asuinalueen keskeltä, Siponen sanoo.

Hankkeesta Vantaan Energialla vastaava Siponen korostaa, että Kuusikon asuinalueen keskellä ei tulla tekemään louhintatöitä. Siposen mukaan kaukolämmön siirtoputki tulee kuitenkin tämänhetkisten suunnitelmien mukaan kulkemaan Kuusikkotietä.

– Tämä työ vaatii tien avaamisen, jotta putki saadaan maan alle, mutta työ ei vie kauan. Mitään pystyreikää ei ole suunnitteilla asuinalueelle, Kuusikkotielle eikä Sammaltielle, Siponen kertoo.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti tällä viikolla esittää kaavamuutosta nähtäville, ja asia etenee kaupunginhallitukselle. Ympäristövaikutusten arvioinnista voi antaa mielipiteitä Uudenmaan ely-keskukselle 10. maaliskuuta asti. Jos hanke saa ympäristöluvan, rakennustyöt voisivat alkaa syksyllä.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Vantaan Sanomissa.