Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ABC-ketju lopetti poliisien ilmaisedun – maineikkaan Neste-aseman yrittäjä selittää, miksi hän pitää sen voimassa

Saako poliisi ilmaiset kahvit huoltoasemalla? Käytäntö on voimassa ainakin muutamissa paikoissa.

– Poliisien läsnäolo liikepaikalla lisää meidän ja asiakkaidemme turvallisuutta. Tarkoitus on myös osoittaa heille kuuluvaa arvostusta. Monesti on ollut tilanteita, että joku asiakas on nukahtanut pöytään tai aiheuttanut muuten järjestyshäiriöitä, jolloin olemme voineet kertoa asiasta kahvilla käyville poliiseille. Asia on hoitunut siinä samalla, sanoo Helsingin Eläintarhan Nesteen yrittäjä Jyri Linnanen.

Linnanen sanoo, että poliisit ovat pitäneet isojen tapahtumien aikana Eltsua "tukikohtanaan."

– Kerran kävi niin, että ravintolasali oli täynnä poliiseja ja pihan parkkipaikat täynnä poliisiautoja. Keskustelin poliisijohtajan kanssa ulko-oven edessä eteisessä. Huppupäinen kaveri tuli sisään, käveli kaljakaapille, lappasi olutpakkauksia reppuunsa ja juoksi suoraan meidän nenän edestä karkuun ulko-ovesta.

Yrittäjän mukaan poliisijohtaja katsoi häntä tyrmistyneenä kysyi, että mitä juuri tapahtui?

–  Sanoin hänelle, että joku taisi juuri varastaa repullisen kaljoja. Hän karjaisi alaisilleen, että nyt äijät äkkiä perään. He juoksivat varkaan perään ja saivat kiinni vasta ratapihan luona, Linnanen kertaa.

Useita Shell-asemia Helsingissä pyörittävä Henri Leinonen sanoo, että virkatehtävissä oleville poliisipartioille tarjotaan kuppi kuumaa.

– Omilla tauoillaan poliisit ostavat virvokkeensa normaalisti.

Ruskeasuon Teboilin yrittäjä Marko Vikkelä sen sijaan sanoo, että poliisit maksavat kahvinsa siinä missä muutkin.

ABC-ketjun asemilla poliisit saivat ilmaiset kahvit vielä viime vuosikymmenellä. Helsingin Sanomat kertoi asiasta 2010.

S-Ryhmän viestinnästä vastattiin nyt Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutisille, ettei ABC-ketjulla ole tällaista ohjeistusta. Ilmaisia kahveja ole tarjottu enää ainakaan viimeiseen kolmeen vuoteen.

Poliisihallitus linjasi vuonna 2018, että poliisi voi vastaanottaa "tavanomaiseen vieraanvaraisuuteen" liittyviä etuja. Tarkkaa euromääräistä rajaa ei ole.

Viime vuonna Poliisihallitus käsitteli kantelua, jossa selvitettiin helsinkiläisen huoltamon poliisille tarjoamien kahvien laillisuutta.

– Tapauksessa Poliisihallitus totesi, että kahvin tarjoamista tai vastaanottamista ei ole sinänsä lähtökohtaisesti pidettävä kiellettynä, mutta se ei saa johtaa asetelmaan, jossa luottamus poliisin tasapuoliseen toimintaan vaarantuu, sanoo poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen.

Poliisihallituksen mukaan ongelmia voisi syntyä silloin, jos poliisi alkaisi käyttää etua usein. Poliisilaitosten tulee varmistaa, etteivät poliisit suosi tiettyjä alueita etujen vuoksi.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Uutisissa.