Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon terveuspalvelujen johtaja: "Muita terveysongelmia alettava torjua yhtä pieteetillä kuin koronaa on torjuttu"

Korona: Ihmiset haluavat palata normaaliin elämään.

Suomalaiset ovat alkaneet elää taas aika tavallista elämää, vaikka terveydenhuollon sisältä katsottuna yleisvaarallinen tartuntatauti, korona, on edelleen keskuudessamme ja näkyy arjessa.

Koronan ilmaantuvuusluku on Espoon osalta laskenut 1 657:ään. Vuosi sitten vastaava luku oli paljon pienempi eli noin 100.

– Vuodessa on tapahtunut valtava muutos, koska rokotustilanne on nyt aivan erilainen ja lisäksi monet ovat sairastaneet koronainfektion, terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen sanoo.

Paanasen mielestä olisi kohtuutonta vaatia poikkeavaa elämää edelleen niiltä, jotka ovat hoitaneet koronarokotuksensa kuntoon ja jotka toimivat muutoinkin vastuullisesti hygienia- ja maskisuosituksia noudattaen.

Koronapandemia on dominoinut julkista keskustelua, mutta vähitellen muut aiheet saavat tilaa.

– Meidän olisi tärkeää torjua muita riskitekijöitä ja niiden aiheuttamia terveysongelmia yhtä pieteetillä kuin koronaa on torjuttu, Paananen sanoo.

Hän nostaa kansansairauksista esiin ensimmäiseksi diabeteksen, joka on kallis ja toimintakyvyn laskua aiheuttava sairaus.

– Alkoholi, tupakointi, liikkumattomuus ja ylipaino ovat esimerkiksi riskitekijöitä, jotka sairastuttavat ihmisiä ja kuormittavat terveydenhuoltoa.

– Terveydenhuollossa ei päästä niukkuudesta eroon, joten meidän on mietittävä, miten käytössä olevat voimavarat suunnataan järkevästi. Rahat on käytettävä niin, että yksi euro tuottaa mahdollisimman paljon terveyttä, Paananen kuvaa.

Koronan aikana joidenkin sairauksien hoitotasapaino on saattanut heikentyä, koska kiireettömiä aikoja kontrollikäyntejä varten ei ole ollut tarpeeksi. Myöhemmin saattaa ilmetä myös hoitamatta jääneitä sairauksia.

– Kun koronalta vapautuu resursseja, kiireettömiä aikoja tulee enemmän tarjolle. Ammattilaisten välistä yhteistyötä aiotaan kehittää muun muassa Kilon terveysaseman mallin mukaisesti. Espooseen on saatu lisää lääkärien vakansseja ja lääkäreitä rekrytoidaan aktiivisesti.