Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espooseen nousee pian 43 miljoonaa maksava uusi koulu ja päiväkoti, joka osaa "haistaa" lasten väsymyksen – ensimmäinen laatuaan koko kaupungissa

Rakentaminen: Espoon ensimmäiseen puurakenteiseen kouluun tulee huipputeknologiaa.

Tiistilän vanhan koulun seinä kuoriutuu pois kuin tinapaperi yllätysmunasta kaivinkoneen repiessä punaisia tiiliä alas arkisena perjantaiaamuna.

Mikäli purkutyö ja sitä seuraava rakentaminen etenevät yhtä rivakasti, nousee tälle tontille hulppea uusi yhtenäiskoulu ja päiväkoti kesään 2024 mennessä.

Yhteensä 43 miljoonaa euroa maksavaa purku- ja rakennusurakkaa on valmisteltu huolella Espoon kaupungin Tilapalveluiden ja rakennusyhtiö YIT:n yhteistyönä. Näkemyksiä on luonnollisesti kuultu myös tulevilta käyttäjiltä.

– Rakennuksesta tulee Espoon ensimmäinen puurakenteinen koulu. Siihen mahtuu 990 oppilasta ja 168 päiväkodin lasta sekä 110 opetustoimen ja varhaiskasvatuksen ammattilaista, esittelee hankepäällikkö Markus Salin Espoon kaupungin Tilapalveluista.

Espoon kouluissa on kärsitty vuosien ajan sitkeistä sisäilmaongelmista, joita on aiheutunut muun muassa rakennusten puutteellisesta ylläpidosta sekä huonosta ilmanvaihdosta.

Koulun isolle tontille tulee lähiluontoa.

Tiistilän uutta koulua ja päiväkotia suunniteltaessa tilojen turvallisuus, terveellisyys, toiminnallisuus sekä huollettavuus ja käytettävyys on ollut kaiken lähtökohta. Ilmanvaihtoon on kiinnitetty aivan erityistä huomiota.

Rakennustekniikan ansiosta ilmanvaihto osaa ”haistella” tulevien luokkahuoneiden hiilidioksidipitoisuutta. Jos hiilidioksidia on ilmassa liikaa, heikentää se oppilaiden keskittymiskykyä. Automaattinen ilmanvaihto alkaa tällöin puhaltaa lisää ilmaa lapsille.

– Myös tilojen kosteutta, lämpötilaa ja t-voc arvoja, eli haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaispitoisuutta, mitataan ilmasta jatkuvasti, Salin kertoo.

Kaikki tämä maksaa tietysti rahaa, mutta pidemmän päälle säästöä voi tulla, jos ja kun koulujen väistötilarumbasta päästään eroon.

Toisaalta uusi rakennusteknologia tuo säästöjä myös lämmityksessä.

Suuren osan tarvitsemastaan lämmöstä koulu- ja päiväkoti saavat tontille porattavista 26:sta noin 300 metriä syvästä lämpökaivosta. Lisälämpöä tarvitaan Salinin mukaan vain kovimmilla pakkasilla, ja siihen vaadittu energia ostetaan tuulisähkönä.

– Tavoitteena on rakentaa energiatehokas rakennus ja se saavutetaan hyvällä eristyksellä, rakennetiiviydellä ja ilmanvaihdolla, Salin tiivistää.

Puurakentamisen tavoitteena on myös edistää Espoon kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali kaupunki 2030 mennessä. Puurakentamista edistetään siksi muissakin kaupungin kohteissa, esimerkiksi Mankkaan päiväkotihankkeessa.

– Puurakentamisessa hiilijalanjälki on noin 30 prosenttia pienempi kuin vastaavassa betonirakentamisessa, Salin vertaa.

Tiistilässä ilmastotavoitteeseen kurkotetaan myös hyödyntämällä vanhasta koulusta saatavaa kierrätysbetonia. Hanke noudattaa Espoon Green deal -periaatetta.

– Katolle tehdään lisäksi varaukset aurinkopaneeleille.

Huippumodernin rakennuksen tulevia käyttäjiä odottaa myös opetuskäyttöön hyvin sopiva piha.

– Koulun isolle tontille tulee lähiluontoa, jota voi käyttää vaikkapa biologian tunneilla, Salin kertoo.

Tiistilän vuonna 1981 valmistunut vanha koulu ehti palvella nelisenkymmentä vuotta. 2000-luvun alussa valmistunut laajennusosa oli käytössä lyhyemmän ajan. Salinin mukaan laajennusosaa ei ollut taloudellisesti järkevä säilyttää, sillä sitä ei voitu yhdistää uuden puurakennuksen tekniikkaan.

Tulevan puukoulun ja päiväkodin laskennallinen käyttöikä on 50 vuotta. Rakennuksessa on tilaa 12500 bruttoneliötä. Sen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy.