Yhdistys on auttanut Espoon maahanmuuttajia yli 25 vuotta – "Monet pelkäävät asioida maahanmuuttoviraston kanssa"

Ihmiset: Trapesa juurruttaa eri puolilta maailmaa tulleita ihmisiä Espooseen.

Trapesa on Filoksenia ry:n ylläpitämä Espoon keskuksessa toimiva kohtaamispaikka, jossa järjestetään asiointi- ja psykososiaalista neuvontaa maahan muuttaneille, koulutus- ja keskustelutilaisuuksia, kulttuuritapahtumia ja juhlia.

– Yhdistys on toiminut hyvinvoinnin ja suvaitsevaisuuden edistämiseksi ja rasismin kitkemiseksi jo yli 25 vuotta, Trapesassa työskentelevä järjestöpäällikkö Katja Ikonen kertoo.

Yksi Trapesan toimintamuodoista on Olohuone, ja väkeä alkoi tulla heti, kun ovet koronatauon jälkeen avattiin. Taideryhmät aloittivat helmikuun alkupuolella, ja muu toiminta käynnistyy vähitellen.

Korona-aikana neuvontaa sai ajanvarauksella ja etänä. Viime vuonna Trapesan asiointineuvonnassa oli yli 1 300 asiakaskäyntiä ja lisäksi psykososiaalisessa neuvonnassa yli 600 asiakaskäyntiä.

– Asiointineuvonnassa isoin asiakokonaisuus ovat Kela-asiat. Autamme esimerkiksi perustoimeentulohakemuksissa, asioinnissa terveyskeskuksen kanssa, maahanmuuttovirastoon menevissä hakemuksissa ja asuntohakemuksissa, Katja Ikonen selventää.

Monet aikuiset tarvitsevat tukea myös opiskelupaikan hakemisessa.

Aluksi ihan kaikki oli outoa ja hämmentävää.

Ikosen mukaan monet maahanmuuttajat ovat asuneet Suomessa pitkään, mutta kielitaito – etenkin suomen kielen kirjoittamisen osaaminen on puutteellista.

– Monet pelkäävät asioida maahanmuuttoviraston kanssa. Pysyvän oleskeluluvan tai Suomen kansalaisuuden hakeminen on maahanmuuttajille iso asia ja siksi he haluavat saada siihen tukea.

Psykososiaalisessa neuvonnassa keskustellaan ja ratkotaan arjen ongelmia. Asiantuntijana toimii espanjalaislähtöinen psykologi ja neuropsykologi Clara Vázquez.

Hän on kokenut uuteen maahan asettumisen hankaluudet ja haluaa auttaa nyt muita.

– Aluksi ihan kaikki oli outoa ja hämmentävää, hän nauraa.

– En tiennyt, mitä tukia voin hakea, kun olin työtön.

Nyt Clara Vázquez työskentelee etenkin sellaisten maahanmuuuttajaperheiden kanssa, joilla on erityislapsia. Hänellä itsellään on autismin kirjon diagnoosin saanut lapsi, joten hän hyödyntää omaa osaamistaan. Sosiaalinen media on tärkeä työskentelykanava.

– Monilla vanhemmilla on alhainen koulutus, joten he tarvitsevat apua. Yritän selvittää heille, mitä diagnoosi tarkoittaa ja miten Suomessa pitää toimia, miten pääsee esimerkiksi terapiaan, hän kertoo.

Psykososiaalisessa neuvonnassa Clara Vázquez kohtaa ihmisiä, jotka ovat kokeneet vaikeita kriisejä ja he ovat traumatisoituneet. Moni näkee painajaisia papereiden täyttämisestä.

– He masentuvat esimerkiksi siitä, että Migrin päätöstä pitää odottaa pitkään, Vázquez sanoo.

– Tällaisia ovat esimerkiksi afganistanilaiset, jotka yrittävät saada perheensä Suomeen. He ovat voimattomia, kun he eivät edes tiedä, mitä perheelle kuuluu, Katja Ikonen huomauttaa.

Suurin Trapesan palveluja käyttävä ryhmä on arabiankieliset. Seuraavaksi suurimmat kieliryhmät ovat venäjä, somali ja amhara, jota puhutaan Etiopiassa.

Trapesa tekee myös rasisminvastaista työtä. Kaikki ovat tervetulleita tilaan ja tilaisuuksiin. Toiminnassa on mukana paljon vapaaehtoisia ja puolet heistä on kantasuomalaisia.

– Kävijät saavat Trapesan toiminnasta positiivista energiaa. He lähtevät täältä hyvällä mielellä, Katja Ikonen sanoo.

Katja Ikonen sai seurata läheltä, miten alun perin lukutaidoton nainen sai Trapesasta elämälleen uuden suunnan.

– Hän opetteli suomea, kävi peruskoulun ja hankki ammatin. Nyt hän on Espoon kaupungilla töissä, Ikonen kertoo.

Eija Forsvik on yksi Trapesan vapaaehtoisista. Hän on auttanut monenlaisissa asioissa ja vetänyt erilaisia ryhmiä.

– Haluan auttaa Suomeen tulleita ihmisiä integroitumaan yhteiskuntaan. On tärkeää, että he pystyvät osallistumaan työelämään ja vapaa-aikaan ja pystyvät viettämään samanlaista elämää kuin me, Forsvik sanoo.

Vapaaehtoistyö antaa Eija Forsvikille mielihyvää ja se laajantaa hänen näkökulmaansa.

– Kohtaan ihmisten iloja ja suruja. Surut ovat joskus aika isoja.

Mikä paikka?

Kaikki ovat tervetulleita

Trapesan kohtaamispaikkaa ylläpitää Filoksenia ry. Filoksenian nimi on kreikkaa ja tarkoittaa vieraanvaraisuutta.

Tavoitteena on lisätä erilaisuuden näkemistä voimana ja rikkautena, luoda yhteenkuuluvuuden kokemuksia ja edistää tasa-arvoa.

Toimintaan ovat tervetulleita kaikki kulttuuriin, uskontoon tai ihonväriin katsomatta. Trapesa, joka on sijainnut Espoon keskuksessa 20 vuotta.

Toiminnan päärahoittajat ovat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA (entinen RAY) ja Espoon kaupunki.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut